אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למרות הטאבו: סעודיה שוקלת להטיל מס הכנסה על האזרחים צילום: בלומברג

למרות הטאבו: סעודיה שוקלת להטיל מס הכנסה על האזרחים

מגפת הקורונה וההפסדים שנגרמו לחברת הנפט הלאומית אראמקו הביאו את שר האוצר הסעודי להציף את האפשרות לביטול הסטטוס קוו בעניין אי־מיסוי האזרחים. פתרונות מימון חלופיים לממלכה כוללים המשך הפרטת נכסים ציבוריים והנפקות אג"ח

11.08.2020, 07:42 | דורון פסקין

הרוחות בקרב הציבור הסעודי סערו בחודש שעבר בעקבות התבטאות עמומה של שר האוצר של הממלכה מוחמד אל־ג'דעאן. מאמירותיו היה ניתן להבין כי אפשרות הטלת מס הכנסה על יחידים עומדת על הפרק. "הממלכה איננה שוללת הטלת מס הכנסה", אמר השר במהלך ראיון לתקשורת המערבית ותפס את הכותרות.

קראו עוד בכלכליסט

התגובות הקטלניות ברשתות החברתיות ביטאו את הכעס בלב הסעודים על מה שהם רואים כשחיקה הולכת ונמשכת בתנאי המחיה שלהם, לצד הגברת הנטל מצד השלטונות. בכנס וירטואלי אל־ג'דעאן התייחס בהרחבה להשפעות נגיף הקורונה על המשק העשיר ביותר בעולם הערבי, וציין כי מבחינת דרכי ההתמודדות, "כל האופציות מונחות על השולחן".

האנליסטים ציפו ליותר

הפגיעה הקשה בכלכלת סעודיה כתוצאה ממשבר הקורונה באה לידי ביטוי מובהק בתוצאות המחצית הראשונה של ספינת הדגל הסעודית, חברת הנפט הלאומית אראמקו. שלשום דיווחה החברה כי ההכנסה הנקייה שלה בששת החודשים הראשונים של השנה עמדה על 23.2 מיליארד דולר, צניחה של כ־50% לעומת התקופה המקבילה ב־2019. ברבעון השני צנחה ההכנסה נטו בכ־73% ל־6.6 מיליארד דולר. מדובר בצניחה מדאיגה שכן אנליסטים ציפו שהנתון יעמוד על לא פחות מ־8.3 מיליארד דולר. למרות הירידות, חברת הענק הודיעה שתשלם דיבידנדים בשווי 18.75 מיליארד דולר, שיחולקו ברבעון הבא.

הצניחה החדה ברווחיות החברה שהונפקה בדצמבר האחרון תמורת קרוב ל־30 מיליארד דולר אינה מרתיעה את ראשיה. עם הצגת תוצאות המחצית הראשונה הם הביעו את ביטחונם כי שוק הנפט העולמי מתייצב וצפו כי הביקושים יתאוששו עד סוף השנה.

לאור המהומה התקשורתית בנושא ההתבטאות לגבי מס ההכנסה, נבדקה לעומק התייחסותו של השר, שסייג את דבריו והדגיש שהסוגיה איננה על סדר היום המיידי של הממשלה. אל־ג'דעאן הוסיף כי גם בתרחיש שבו יוחלט להטיל מס הכנסה, הדבר ידרוש עבודת מחקר מעמיקה שתימשך זמן רב.

שר האוצר אל-ג שר האוצר אל-ג'דעאן | צילום: בלומברג שר האוצר אל-ג

למרות זאת, עצם אזכור המס כאופציה הכה גלים בממלכה, ולכן ממשלת סעודיה נאלצה לפרסם הבהרה לדברים. מקור ממשלתי ציין בפני התקשורת המקומית, כי נושא מס ההכנסה על יחידים לא נידון כעת על ידי הממשלה או כל גוף אחר השייך לה. למרות ההבהרות החד־משמעיות מצד השלטונות, יש בסעודיה מי שמאמינים שההתבטאות של אל־ג'דעאן לא היתה פליטת פה או "הוצאת דברים מהקשרם". אלה רואים בדבריו את תחילתו של קמפיין ממשלתי ליצירת תודעה, שבסופו של דבר יוביל להטלת המס שעד כה נחשב לטאבו בממלכת הנפט.

אי־הטלת מס ההכנסה על יחידים בסעודיה היא תולדה של תקופות קודמות שבהן נהנתה הממלכה מעושר מופלג כתוצאה מהכנסותיה מנפט. במשך השנים התקבע העניין והפך למעין סמל לקשר בין המלך לנתיניו ורמת הרווחה שהוא מספק להם. במילים אחרות, השלטון אינו דוחף את ידיו לכיסו של האזרח ואינו מבקש ממנו להשתתף בהוצאות. בתמורה "מוותרים" האזרחים על זכותם לבחור בשליט ובכך לקחת חלק בקבלת ההחלטות.

הסתייגות מסוימת לגבי זרות המסים לסעודים היא מס "א־זכאת" שמתבסס על אחת ממצוות היסוד באסלאם, צדקה. מס זה, בשיעור של 2.5% מההכנסות, מושת על חברות ועסקים הפועלים במדינה. חברות בבעלות זרה או בשותפות עם גורם סעודי נדרשות לתשלום מס בהיקף 20% מרווחיהן. בנוסף, מס דומה מוטל על רווחי הסוחרים הזרים בבורסת המניות הסעודית.

לאור אלה, שינוי במדיניות המיסוי על יחידים הוא עניין פוליטי רגיש שיכול לעורר זעזועים פנימיים. בארמון המלוכה מבינים שהטלת מס הכנסה תהיה לא רק צעד היסטורי שישבור מוסכמה, אלא שהיא עלולה להפוך למכשיר פוליטי שיגביר את הקריאות מבית לשקיפות בניהול תקציב המדינה.

עם זאת, אם גמלה ההחלטה בלב ההנהגה הסעודית כי אין מנוס מהטלת המס, נראה שהיא מנצלת באופן נכון את ההזדמנות שהביא איתו המשבר הכלכלי החריף במשק, כדי להציף את הנושא לשיח הציבורי. במילים אחרות, העובדה שמהלך כזה לא קרה עד היום, מחזקת את הסברה שהממשלה הבינה כי תנאים "רגילים" כמו בשנים עברו לא יאפשרו כל דיון בסוגיה.

מבחינה כלכלית גרידא, אין ספק שמס הכנסה יכול לסייע לקופת המדינה ולקדם אותה לקראת הגשמת אחת ממטרותיה החשובות ביותר - גיוון מקורות ההכנסה. במהלך הרבעון השני של השנה הנוכחית צנחו הכנסות הממלכה ב־49% לעומת שנה קודם לכן ועמדו על 36 מיליארד דולר. הדבר מיוחס בעיקר לירידת ההכנסות מנפט. באותה התקופה, אז שותקה הפעילות הכלכלית בעקבות הנגיף, רשמה סעודיה גירעון תקציבי של כ־29 מיליארד דולר. זאת, לעומת גירעון בגובה 9 מיליארד דולר שנרשם ברבעון הראשון של 2020.

כלל הכנסות הממלכה בששת החודשים הראשונים של השנה הסתכמו ב־87 מיליארד דולר, צניחה של 36% לעומת המחצית הראשונה של 2019. נתונים אלה נרשמים על רקע התוכניות התקציביות השנתיות שפרסמה סעודיה בתחילת השנה. אלו נבנו על סמך הכנסות מוערכות בשווי 222 מיליארד דולר. כעת, קשה לראות כיצד תעמוד ביעדים.

נתוני התקציב הלא מעודדים מעידים על המכה הקשה שספגה סעודיה מנגיף הקורונה. על פי קרן המטבע הבינלאומית, המשק הסעודי צפוי להתכווץ השנה ב־6.8%. אם אכן תתממש התחזית הקודרת, תהיה זו הנסיגה החדה ביותר של הכלכלה המקומית זה יותר משלושה עשורים.

אראמקו, צילום: רויטרס אראמקו | צילום: רויטרס אראמקו, צילום: רויטרס

אין יותר מענקים

הבהלה שאחזה בסעודים מהמחשבה שבקרוב יתחילו לשלם מס הכנסה אינה נטולת בסיס. מאז 2016 החלה הממשלה נוקטת צעדי צנע, כולל ביטול סובסידיות והגברת המיסוי נוכח הירידה בהכנסות מנפט, דבר שהוביל לנסיגה משמעותית בתנאי המחיה של הסעודים. במסגרת מדיניות הגברת המיסוי, בשנת 2018 הוטל לראשונה מע"מ בשיעור של 5% ובתחילת החודש שעבר הוגדל המס פי שלושה ל־15%. המע"מ מוטל כמעט על כל הסחורות והשירותים בממלכה, כולל בנזין, מזון, דיור ובריאות פרטית. במקביל להעלאת המע"מ, קוצצו בונוסים משמעותיים בשכר עובדי המדינה, שם מתרכזת תעסוקת הסעודים. כמו כן, בוטל תשלום מענק "תנאי מחיה" מיוחד שניתן לעובדים בשנים 2018 ו־2019. מענק זה, בשווי של כ־270 דולר בחודש, ניתן לעובדים כמעין פיצוי על עליית המחירים והמסים.

בשל החשש מתסיסה פנימית לנוכח הכבדת הנטל על האזרחים, ההערכות הן שהממשלה הסעודית תדון באפשרות להטיל מס הכנסה רק כמוצא אחרון, אם שאר הצעדים להגברת זרם ההכנסות לא יוכיחו את עצמם. ואכן, לרשות הממשלה עומד ארגז כלים עם אפשרויות נוספות. כך, למשל, במהלך חמש השנים הקרובות הממשלה מתכוונת להאיץ את תוכנית ההפרטה. הממשלה קבעה יעד הכנסות בגובה 13 מיליארד דולר מהפרטת נכסים ציבוריים מתחומי החינוך, הבריאות והמים.

בנוסף, הממשלה הסעודית צפויה להמשיך להסתמך על שוק החוב הבינלאומי. בתחילת משבר הקורונה הנפיקה סעודיה אג"ח בשווי 12 מיליארד דולר ובמחצית השנייה של השנה צפוי סבב נוסף של הנפקות מסוג זה. במקביל, מאז תחילת השנה גייסה הממשלה הלוואות בשוק המקומי בשווי של כ־11 מיליארד דולר.

בדבר אחד הסעודים מוגבלים והוא השימוש בעתודות המט"ח כדי לכסות את הגירעון התקציבי המתרחב. רק במהלך הרבעון השני השתמשו הסעודים בכ־13 מיליארד דולר מעתודות אלה, אך בתחילת השנה הם קבעו רף עליון של 32 מיליארד דולר לכיסוי הגירעון השנתי באמצעות כספים אלה. בסוף השנה שעברה עמדו עתודות המט"ח של הממלכה על כ־488 מיליארד דולר, אולם נוכח ההתפתחויות של החודשים האחרונים העריכה סוכנות מודי'ס, כי כבר במהלך השנה הבאה הן יירדו אל מתחת לרף 400 מיליארד דולר. זוהי סיבה נוספת לכך שסעודיה מוכרחה לחשוב על עוד מקורות להגדלת הכנסותיה.

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד MENA 

תגיות