אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקורונה הובילה את מליסרון לרשום הפסד של 187 מיליון שקל ברבעון השני צילומ: סיון פרג', עמית שעל

הקורונה הובילה את מליסרון לרשום הפסד של 187 מיליון שקל ברבעון השני

חברת הנדל"ן המניב, שמחזיקה בין היתר בקניון רמת אביב, רשמה עקב המשבר קיצוץ של מחצית בהכנסות המתואמות מדמי שכירות בנכסים הזהים - הסתכמו ב-147 מיליון שקל ברבעון השני; הנתונים עליהם דיווחה מליסרון אינם כוללים את המסעדות ובתי הקפה שספגו פגיעה קשה מהקורונה, ואת בתי הקולנוע שהיו סגורים; פדיונות קניון מלכת שבא באילת לא נכללו בדוחות

11.08.2020, 13:41 | חזי שטרנליכט ואורנה יפת

משבר הקורונה פגע בחברת הקניונים מליסרון והוביל אותה לרשום הפסד נקי של 187 מיליון שקל ברבעון השני מול רווח נקי של 383 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

קראו עוד בכלכליסט

מליסרון, שמחזיקה ב-24 נכסי נדל"ן מניבים ובהם קניונים רבים לדוגמת קניון רמת אביב, הגרנד קניון בחיפה ואחרים, רשמה קיצוץ של מחצית בהכנסות המתואמות מדמי שכירות (NOI) בנכסים הזהים שהסתכמו ב-147 מיליון שקל ברבעון השני.

מימין: מנכ"ל מליסרון אופיר שריד ובעלת השליטה והיו"ר ליאורה עופר, צילומ: סיון פרג מימין: מנכ"ל מליסרון אופיר שריד ובעלת השליטה והיו"ר ליאורה עופר | צילומ: סיון פרג', עמית שעל מימין: מנכ"ל מליסרון אופיר שריד ובעלת השליטה והיו"ר ליאורה עופר, צילומ: סיון פרג

המשבר עדיין רחוק מלהסתיים

השלכות הגל השני ביולי ימשיכו להשפיע על תחום המסחר, במיוחד בכל הנוגע לקניונים סגורים. מליסרון הודיעה על תוכנית הקלות של 148 מיליון שקל לשוכרים בקניונים במהלך הרבעון השני. חודש יולי היה חלש ובאוגוסט, לפחות עד עתה, החלה להירשם התאוששות.

לפי מנכ"ל החברה, אופיר שריד, "בחודש יולי נרשמה ירידה בכמות המבקרים בשל עלייה בהיקף התחלואה, כאשר מתחילת חודש אוגוסט אנו עדים למגמה של עלייה יומיומית במספר המבקרים בקניונים וכן לגידול משמעותי בפדיונות".

במליסרון מציינים כי מאז פתיחתם המחודשת של הקניונים ועד היום האחרון של הרבעון השני, בסוף חודש יוני, נרשמה התאוששות בצורת גידול של כ-6.9% בפדיונות קניוני החברה, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. הרווח התזרימי התפעולי של החברה (FFO) נחתך בשני שליש והסתכם ב-61 מיליון שקל ברבעון השני מול 180 מיליון שקל בתקופה המקבילה.

 

על פי נתוני הקבוצה פדיונות השוכרים בקניוני עופר עלו בחודשים מאי ויוני לעומת חודשי מאי ויוני אשתקד בכ-9.2% וכ-4.8%, בהתאמה.

יו"ר מליסרון, ליאורה עופר, ציינה עם פרסום התוצאות כי "החברה נמצאת כיום בתקופה מאתגרת ומתאימה את עצמה מאז חזרת הקניונים לפעילות למציאות המתהווה. החברה ממשיכה להיות קשובה ביתר-שאת בתקופה זו לשוכריה, ומסייעת להם ככל הניתן".

פדיונות של בתי עסק רבים לא נכללו בדוחות

הנתונים עליהם מדווחת מליסרון אינם כוללים את המסעדות ובתי הקפה שנפגעו מאד מהקורונה - הפדיונות שלהם בסניפים הפועלים במליסרון התרסקו במאי ויוני ב-27% ביחס לתקופה המקבילה. הם לא כוללים גם את בתי הקולנוע שהיו סגורים בתקופת הדוח ולא נפתחו עד היום.

מליסרון גם לא שכללה בנתונים את הפדיונות של קניון מלכת שבא הממוקם בעיר אילת שסבלה ממיעוט תיירים והייתה כמעט סגורה לחלוטין בתקופת הקורונה. הפדיונות המדווחים גם אינם כוללים את קניון לב אשדוד שנחשב לקניון חלש במיוחד בקבוצה. מליסרון חתמה על חוזים למכירת שני הקניונים ובחרה שלא לשכלל אותם בנתוני הפדיונות. מכיוון שהקניונים נפתחו רק ב-7 במאי, הפדיונות של מאי 2019 הותאמו לימי העבודה שהיו במאי 2020.

למליסרון קניונים סגורים ופתוחים. הפדיונות בקניונים הסגורים ירדו בתקופת הקורונה בעוד הפדיונות במרכזים הפתוחים של הקבוצה עלו. בקניון רמת אביב ירדו הפדיונות ב-1% בחודשים מאי ויוני, בגרנד קניון חיפה ירדו ב-9%, בקניון הגדול בפתח תקווה ירדו המכירות ב-4%, ובקניון רחובות ב-3%. הקריון, שאף הוא קניון סגור, עלה הפדיון ב-1% וכך גם הגרנד קניון באר שבע שעלה ב-8% בניגוד למגמה.  

אך העלייה המשמעותית בפדיונות, התואמת למגמה שנראתה בדוחות ריס, הייתה במתחמים הפתוחים שהם גם מתחמי אאוטלט. בילו סנטר רשם עלייה של 26% בפדיונות וחוצות המפרץ עלה ב-24%. נוף הגליל בנצרת נהנה מעלייה נמוכה יותר של 7% ובסך הכל שיעור השינוי בפדיונות הסתכם בעלייה של 4% במאי ויוני 2020.

במהלך החודשים מאי ויוני קיבלו השוכרים הקלות בשכר הדירה מקבוצת הקניונים בהיקף של 148 מיליון שקל – 136 מיליון שקל הופנו להנחות בקניונים הסגורים ו-12 מיליון שקל הופנו להטבות בקניונים הפתוחים. מליסרון גבתה 95% משכר הדירה עבור חודשים אלו, אך נתון זה אינו כולל חובות שהקבוצה פרסה לשוכרים, כך שנראה כי מצב השוכרים אינו משגשג כפי שמצטייר מהנתונים.

בתחילת חודש יולי, עם התפרצות הגל השני, החלו הפדיונות לרדת בהתאם לתנועת המבקרים בקניונים ואז גם החל לחץ מצד השוכרים על הקניונים בניסיון לשלם אחוזים מהפדיון בלבד כאשר חלק מהסכסוכים אף הגיעו לבתי המשפט. על פי מליסרון, תחילת אוגוסט התאפיין בעלייה במספר המבקרים בקניונים ובפדיונות.

הגרנד קניון בחיפה הגרנד קניון בחיפה הגרנד קניון בחיפה

שני הענפים שזכו לעדנה בקורונה הם עיצוב הבית ומוצרי החשמל והאלקטרוניקה. אלה נהנו מאז תחילת הקורונה מעלייה במכירות לאור השהייה הארוכה של הציבור בבית והמעבר לעבודה בבית. המכירות הגבוהות היו של מוצרי חשמל למטבח לאחר שאנשים החלו לבשל בבתים בחודשים האחרונים וגם של מסכי טלוויזיה.

בקניוני מליסרון נרשמה עלייה של 28% במכירות של מוצרי חשמל וטכנולוגיה בחודשים מאי ויוני ועלייה של 18% בקטגוריית עיצוב הבית. חנויות האופנה, ההנעלה והאקססוריז עלו במאי ויוני רק ב 6% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. הפדיונות בחנויות הכלבו, בראשם המשביר, שפתח את החנויות באיחור של מעל שבוע ביחס לפתיחת הקניונים, נפלו במאי וביוני ב-16%, בעוד הסופרמרקטים נהנו מעלייה של 10% בפדיונות, וחנויות הטיפוח בריאות ויופי רשמו עלייה של 7%.

על אף המרד מצד השוכרים בתקופת הסגר, היו גם רשתות ובעלי חנויות שניצלו את תקופת השפל להשיג שטחי מסחר זולים ולתפוס את הקניונים בחולשתם כדי לזכות בשכר דירה הוגן. מליסרון חתמה על 71 חוזי שכירות בקניונים, המהווים כ-7300 מ"ר. למרות נטישת המשרדים לטובת עבודה בבית, הקבוצה חתמה על 15 חוזי שכירות במשרדים ל-9700 מ"ר.

בחודש יוני החלה מליסרון לבצע מהלכים שיווקיים כדי למשוך את הלקוחות לקניונים ולעזור לשוכרים. הקבוצה השקיעה 17 מיליון שקל בקמפיין לחלוקת שוברי הנחה לחנויות שהסכימו להצטרף למבצע. ההנחות ניתנו על חשבון שכר דירה של שבועיים שגבתה מליסרון מהשוכרים כאשר בפועל הקניונים היו סגורים. סכום ההשקעה בקמפיין נרשם בדוחות החברה כקיטון בהכנסות שכר דירה ברבעון השני של 2020. הקמפיין עזר לחברה הן במשיכת קהל לחנויות ולבתי הקפה והמסעדות ועלייה בפדיונות שלהם והן בהגדלת מספר הלקוחות שנרשמו כחברי מועדון באפליקצית MY OFER של הקבוצה שמונה 920 אלף חברים.

חודש יולי התאפיין בצניחה קשה של 18% בפדיונות הקניונים. בקבוצות הנדל"ן ראו את המגמה כבר בתחילת החודש ודוחות ריס איששו את החששות. העלייה המשמעותית במספר החולים המאומתים ביולי הדירה את קהל המבקרים, בעיקר המבוגרים, מהקניונים. קבוצות הקניונים נמנעות מהכרזה על הטבות קולקטיביות לשוכרים, אך נמצאות עם השוכרים בקשר רציף ומסייעות נקודתית לכל חנות וחנות.

נראה כי מצבם של הקניונים לא ישתנה בקרוב. מליסרון רשמה בדו"חות הרבעון הפחתה של 303 מיליון שקל בשווי הנכסים שנובעת, בין היתר, מהערכת הקבוצה על הפגיעה הצפויה בהכנסות הקניונים בשל משבר הקורונה בתקופה של השנתיים הקרובות. ההפחתה כוללת הקלות קורונה כגון הנחות בשכר דירה, דחיה ופריסת תשלומים לשוכרים, עלויות החלפת שוכרים וסיוע לסקטורים שנפגעו במיוחד מהמשבר.

תגיות