אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בן זאב מקים פלטפורמה למסחר בחברות הייטק פרטיות בבורסה בת"א צילום: בלומברג

בן זאב מקים פלטפורמה למסחר בחברות הייטק פרטיות בבורסה בת"א

חברות טכנולוגיה, ביומד, קרנות הון סיכון וגם קרנות אשראי ונדל"ן יוכלו להירשם למסחר בפלטפורמה החדשה ולגייס בה כסף - מבלי לפרסם תשקיף וללא חובות דיווח; המסחר יהיה פתוח רק לגופים מוסדיים ולמשקיעים כשירים לפי הגדרות הבורסה

16.08.2020, 10:56 | סופי שולמן

הבורסה בתל אביב מקימה פלטפורמה למסחר חדשה תחת השם  TASE UP, שתאפשר לחברות טכנולוגיה פרטיות להירשם בה למסחר - מבלי לפרסם תשקיף ומבלי שתחול עליהן חובת דיווח. הפלטפורמה לא פתוחה למשקיעים מהציבור הרחב, אלא רק לגופים המוסדיים ולמשקיעים כשירים.

 

קראו עוד בכלכליסט

הגופים המוסדיים שישקיעו בפלטפורמה החדשה יוכלו לקבל את ההגנה של 40% על תיק ההשקעה בחברות טכנולוגיה שניתנת במסגרת תוכנית חדשה של רשות החדשנות לעידוד השקעות בהייטק. הפלטפורמה מיועדת לחברות הייטק, ביומד, קרנות אשראי וכן קרנות שמתמחות בהשקעה בנדל"ן בחו"ל.

 

החברה שתרצה להירשם לא תצטרך לעמוד בתנאי סף כלשהם. בבורסה מכוונים בעיקר לחברות הייטק שרוצות לעשות עסקאות סקנדרי, כמו למשל מכירת מניות על ידי עובדים וותיקים או מימוש אחזקות על ידי קרנות הון סיכון שנכנסו לחברות בשלבים מוקדמים. כמו כן, השקת הפלטפורמה בעיתוי זה אמורה לסייע לסטארט אפים צעירים יותר לקבל גישה למקורות מימון, מאחר שקרנות הון סיכון מעדיפות להשקיע בשלבים בוגרים יותר מאז פרוץ המשבר.

 

הפלטפורמה תאפשר לבצע גיוס לא רק במניות, אלא גם באג"ח להמרה או הנפקת יחידות השתתפות. ניתן יהיה להירשם למסחר בפלטפורמה גם מבלי ביצוע גיוס הון. הבורסה תסלוק את העסקאות, אך על פי הערכות לא יהיה מדובר בעסקאות ברמה היומיומית, אלא לעתים נדירות יותר.  

על פי הערכות יש כיום בישראל בים 40 ל-50 אלף משקיעים כשירים שיוכלו לפעול בפלטפורמה לצד הגופים המוסדיים הגדולים. חלק ניכר מהם פועלים באמצעות פמילי אופיס ועד היום קיבלו גישה להשקעה בחברות הייטק פרטיות באמצעות השקעה בקרנות הון סיכון. בבורסה מעריכים שעד חגי תשרי כבר יהיו בפלטפורמה חברות שיירשמו למסחר. בימים הקרובים יעלה קמפיין פרסומי לפלטפורמה החדשה עם הפרזנטורית הקבועה של הבורסה עדי אשכנזי.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

בבורסה רואים חשיבות אסטרטגית רבה בחיבור ל'אקוסיסטם' הטכנולוגי המקומי, כחלק מיעדיה לשקף באופן מיטבי את הכלכלה הישראלית ולאפשר לציבור הישראלי להיות שותף משמעותי יותר בהצלחה של ענף ההייטק.

על פי נתוני IVC, במחצית הראשונה של 2020 גייסו חברות הסטארט אפ המקומיות כ- 5.6 מיליארד דולר, מתוכם רק כ- 1.3 מיליארד מקורו בכסף ישראלי. גם השקעות אלו רובן נעשות על ידי קרנות פרטיות וגופים אשר הציבור הרחב לא מושקע בהם. "במהלך העשור האחרון של צמיחה בהייטק הוקמו כאן יותר מעשרת אלפים סטארט אפים, אבל פחות מ-4% מהם עשו הנפקה. רובם עשו אקזיט באמצעות מכירת החברה לחברות זרות, בעיקר אמריקאים", אמר איתי בן זאב, מנכ"ל הבורסה במסיבת עיתונאים שנערכה בזום. 

"שיעור המשקיעים המקומיים מסך ההשקעות בסטארט אפים נמוך אבל גם כספי הון סיכון ברובם לא מישראל, אלא מחו"ל. בסופו של דבר מעל 90% מהכסף בהייטק הישראלי בכלל לא מקומי. כלומר מנוע הצמיחה המרכזי של המשק - מדלג על הישראלים וזאת למרות שלמוסדיים יש הרבה כסף. הם מנהלים 2 טריליון שקל אבל קטנים מאוד הייטק. בשנה האחרונה זה מתחיל להשתנות אבל הדרך עוד ארוכה", הסביר בן זאב.

תגיות