אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אלפים בתאילנד נגד הצבא והמלך: "לא נהיה יותר אבק" צילום: רויטרס

אלפים בתאילנד נגד הצבא והמלך: "לא נהיה יותר אבק"

10,000 התאספו למחאה הגדולה ביותר בתאילנד מאז ההפיכה ב-2014: הם דרשו סוף ל"דיקטטורה" וקראו להגביל את שלטון המלך – שביקורת כלפיו אינה רק טאבו אלא עבירה פלילית. המלך ביקש לא להעניש אותם על כך

16.08.2020, 22:33 | ynet

יותר מ-10,000 בני אדם הפגינו היום (א') בבנגקוק, בהפגנה הגדולה ביותר בתאילנד מאז ההפיכה הצבאית בה ב-2014. בהפגנה שיזמו סטודנטים קראו המוחים להתפטרותו של ראש הממשלה פראיוט צ'אן-אוצ'ה, מפקד הצבא לשעבר שהוביל את ההפיכה לפני שש שנים, ובאופן חריג למדי השמיעו גם קריאות להגבלת סמכויותיו של המלך ראמה ה-10, אף שהדבר נחשב לטאבו בממלכה.

המפגינים, שדורשים רפורמות דמוקרטיות נרחבות במדינה, השתלטו היום על אחד הצמתים העמוסים ביותר בבירת תאילנד, הבנוי מסביב ל"אנדרטת הדמוקרטיה". האנדרטה הזו מציינת הפיכה ב-1932 ששמה סוף לשלטון המלוכה האבסולוטי עד אז.  

ההפגנה הגדולה בתאילנד מאז ההפיכה הצבאית ב-2014, צילום: איי אף פי ההפגנה הגדולה בתאילנד מאז ההפיכה הצבאית ב-2014 | צילום: איי אף פי ההפגנה הגדולה בתאילנד מאז ההפיכה הצבאית ב-2014, צילום: איי אף פי

 

 

    , צילום: רויטרס צילום: רויטרס     , צילום: רויטרס

 

במחאה נשמעו בין היתר הקריאות "די לדיקטטורה" ו"המדינה שייכת לעם". המחאה שואבת במידה מסוימת השראה מהמחאה למען דמוקרטיה בהונג קונג. המפגינים טוענים כי אין להם הנהגה רשמית, וכי את התמיכה במטרותיהם הם השיגו בקמפיינים ברשתות החברתיות. ההשטאגים המובילים היום בטוויטר בתאילנד היו "תנו מועד סיום לדיקטטורה", ו"תנו לזה להסתיים בדור שלנו".

קורונה, שחיתות ופערי דורות

המפגינים דורשים בין היתר חוקה חדשה שתחליף את החוקה מ-2017, שאותה ניסחה החונטה הצבאית. הם טוענים כי הכללים בחוקה הזו הטו את תוצאות הבחירות בשנה שעברה, באופן שהבטיח את ניצחון מפלגתו של ראש הממשלה פראיוט, שהוא כאמור מפקד הצבא לשעבר. הם זועמים גם על הפגיעה באופוזיציה, כאשר לאחר אותן בחירות פעילותה של המפלגה הגדולה ביותר באופוזיציה נאסרה.  

 

לזעם הזה תרמו גם האשמות לשחיתות בממשלה, וההשלכות הקשות של מגפת הקורונה על כלכלת תאילנד: המדינה חווה את המשבר הכלכלי הקשה ביותר מאז 1997, ומיליונים איבדו את עבודותיהם. בתאילנד יש ממילא אי-שוויון כלכלי גבוה מאוד, וכלכלתה נתפסת ככזו שמיטיבה בעיקר עם האליטה והממסד הצבאי.

  

 

"די לנפוטיזם", צילום: אי פי איי "די לנפוטיזם" | צילום: אי פי איי "די לנפוטיזם", צילום: אי פי איי

 

 

המלכה סוטהידה משתטחת לרגלי מלך תאילנד, צילום: איי אף  פי המלכה סוטהידה משתטחת לרגלי מלך תאילנד | צילום: איי אף פי המלכה סוטהידה משתטחת לרגלי מלך תאילנד, צילום: איי אף  פי

 

ההפגנה היום מגיעה אחרי הפגנות קטנות יותר במהלך החודש האחרון, ומעצרם של שלושה סטודנטים הגביר את המתח לקראתה. הסטודנטים נעצרו בחשד ל"ניסיון הסתה" והוזהרו שלא לחזור על מעשיהם. למרות זאת שניים מהם, בהם מנהיג הסטודנטים פאריט צ'יווארק ועורך הדין אנון נומפה, פעיל בולט בתחום זכויות האדם במדינה, הגיעו היום להפגנה בבנגקוק לקול תשואות תומכיהם.

 

על רקע המעצרים הקודמים קבוצה של פעילים שמחו בהפגנה הגדולה היום צעדו אל תחנת משטרה בעיר והתגרו בשוטרים. "אם יש לכם צו תעצרו אותנו", הם אמרו להם. המשטרה הוציאה 12 צווי מעצר לפעילי מחאה שונים, אך טרם מימשה אותם. בהפגנה היום לא בוצעו מעצרים כלשהם.

 

בהפגנת ההמונים היו לא רק סטודנטים, אלא תאילנדים מכל הגילאים. "אנחנו לא יכולים לתת לסטודנטים לצעוד בדרך הזו לבדם", אמרה לסוכנות הידיעות AFP מפגינה בת 68, שסירבה למסור את שמה. מפגין אחר, בן 62, סיפר לסוכנות רויטרס: "אני זקן עכשיו ולא יכול להשיג את המטרה שלי. עכשיו אני רואה פנים חדשות. אני מאוד שמח שהם יצאו החוצה".

 

הפגנה נשמעו כאמור קריאות חריגות נגד שלטונו של המלך מאהה וצ'ירלונגקון, קריאות שזכו לתשואות של מפגינים. הסטודנטים הגישו רשימה של 10 דרישות לשינויים בשלטון, ובהן הצבת הגבלות על כוחו של המלך, ההון שביכולתו להחזיק בו ופעילות הצבא.

 

אל תגעו לי במלך

"סוף לפאודליזם, יחי העם!", צעקו המפגינים. "לא נסכים יותר להיות אבק לרגליו של איש". אחד הסטודנטים שהפגינו, פטסלוואלי טנקיוויבונפון אמר לרויטרס: "אנחנו רוצים בחירות חדשות ופרלמנט חדש מטעם העם. החלום שלנו הוא מונרכיה שבאמת ובתמים כפופה לחוקה".

 

הקריאות הללו נגד המלך עלולות להוות הפרה של חוק שאוסר ביקורת כלפי המלך בתאילנד. לפי החוק הזה, מי שמבקר את המלך עלול להישלח לעד 15 שנות מאסר. עם זאת, ראש הממשלה פראיוט אמר שהמלך ביקש ממנו שלא ליישם את החוק לעת עתה.

 

"ראש הממשלה מוסר את דאגתו לפקידים ולמפגינים וקורא להימנע מאלימות", מסרה דוברת מטעם הממשלה. היא ציינה כי פראיוט הורה לשרי ממשלתו לנקוט צעדים ל"בניית אמון בין הדורות". מארמון המלוכה לא נמסרה תגובה לפי שעה.  

    , צילום: איי פי צילום: איי פי     , צילום: איי פי

 

מפגין נושא שלט ועליו הכיתוב - "אנחנו זקוקים לדמוקרטיה אמיתית", צילום: רויטרס מפגין נושא שלט ועליו הכיתוב - "אנחנו זקוקים לדמוקרטיה אמיתית" | צילום: רויטרס מפגין נושא שלט ועליו הכיתוב - "אנחנו זקוקים לדמוקרטיה אמיתית", צילום: רויטרס

 

בין היתר, המפגינים מאשימים את המלך בסיוע לצבא להרחבת השפעתו על הפוליטיקה במדינה, שבה היו 13 הפיכות צבאיות מאז סיום השלטון האבסולוטי של המלוכה ב-1932. להפיכה האחרונה ב-2014 קדמו שנים ארוכות של התנגשויות אלימות בבנגקוק בין תומכי המלוכה שהיו מזוהים בחולצות הצהובות שלבשו, לבין תומכיו של ראש הממשלה לשעבר טקסין צ'ינוואט, שהיו מזוהים בחולצות האדומות שלהם. טקסין הודח בהפיכה קודמת ב-2006 בעת ששהה מחוץ לארצו, ומאז הוא נמצא בגלות.

ההפגנה היום לא הייתה אלימה אמנם, אך מול מתנגדי הממשלה התייצבו עשרות מתומכי מוסד המלוכה, שצעקו "יחי המלך", הניפו את דגלי הלאום ונשאו דיוקנים עם מסגרות מוזהבות של המלך ובכירים אחרים במשפחת המלוכה. "לא אכפת לי מההפגנות נגד הממשלה, אבל הם לא יכולים לגעת במלוכה", אמר סומאט טראקולוונו, מנהיג של ארגון סטודנטים התומך במלך.

תגיות