לא ממריאים: 1.6% בלבד חולקו מתקציב המענקים לעידוד התעסוקה
חודש לאחר שיצאה לדרך התוכנית המעניקה למעסיקים 7,500 שקל עבור כל עובד שחוזר מחל"ת, ניתנו עד כה מענקים בגובה 98 מיליון שקל מתוך תקציב של 6 מיליארד שקל שהוקצה לנושא. לפי נתוני שירות התעסוקה, עד כה ביקשו את המענק 19,680 מעסיקים; ההיקף הכולל של העובדים שעבורם התבקש המענק עומד על 151.5 אלף עובדים
חודש לאחר שיצא לדרך מענק עידוד התעסוקה המעניק למעסיקים 7,500 שקל עבור כל עובד שחוזר מחל"ת, ניתנו עד כה מענקים בגובה 98 מיליון שקל מתוך תקציב של 6 מיליארד שקל שהוקצה לטובת המענק.
לפי נתוני שירות התעסוקה, עד כה ביקשו את המענק 19,680 מעסיקים, ועבור כ־13.5 אלף מהם אושר תשלום. ההיקף הכולל של העובדים שעבורם התבקש המענק עומד על 151.5 אלף עובדים. לפי הנתונים של ביטוח לאומי, מעסיקים החזירו מחל"ת עד כה 483 אלף מובטלי קורונה.
קראו עוד בכלכליסט
יש כמה סיבות לשיעור ההגשה הנמוך עד כה של הבקשות למענק. הסיבה הראשונה היא טכנית: ההליך להגשת הבקשה הוא סבוך בירוקרטית ודורש מילוי של אקסל מפורט עם נתונים על כל עובד, ולאחר מכן נדרש אישור העובד בסמס. עבור מעסיקים שלהם עובדים רבים, מדובר בעבודה בירוקרטית מכבידה. בשבועות הקרובים מתכננים בשירות התעסוקה לאפשר ממשק עם חברות השכר לצורך מילוי האקסל, דבר שיהפוך את תהליך הגשת הבקשה לפשוט יותר עבור המעסיקים, וככל הנראה יעלה את כמות הבקשות.
הסיבה השנייה היא חוסר הוודאות בנוגע לפתיחת המשק בעקבות הגל השני של הקורונה. מעסיקים רבים המתינו לראות מה מצב המשק, מה יוחלט לגבי פתיחה או סגירה של עסקים, והאם הם יצטרכו להוציא מחדש את העובדים לחל"ת. כמו כן, מעסיקים רבים שנפגעו מהמצב הכלכלי, צמצמו את מספרי העובדים ופיטרו אותם, ולא החזירו אותם מהחל"ת לתעסוקה. הלמ"ס פרסמה שלשום שביולי עלה שיעור הבלתי מועסקים – כלומר עובדים שפוטרו – ל־5.1% מכוח העבודה, שהם 209 אלף איש.
כדי לקבל את המענק על המעסיק להעסיק את העובד ארבעה חודשים לאחר שהחזיר אותו מהחל"ת. בכל חודש הוא מקבל חלק מהמענק עבור העובד. כלומר, המעסיקים שהגישו את הבקשות הגישו אותן עד כה עבור יוני ועבור יולי. ניתן להגיש בקשה עבור חודש קלנדרי עד 60 ימים לאחר סיום אותו חודש. כך מעסיק שבחר לקבל את המענק עבור החודשים יולי-אוקטובר, יוכל להגיש בקשה לקבלת החלק האחרון של המענק למעשה עד סוף השנה.