אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוב מעצור: ההתאוששות בשוק העבודה נבלמה ביולי צילום: יריב כץ

בלעדי לכלכליסט

שוב מעצור: ההתאוששות בשוק העבודה נבלמה ביולי

בחודש שעבר נרשמה עלייה של 20 אלף איש בלבד במספר מקבלי המשכורות, לאחר שבמאי וביוני נרשמו עליות של 200 אלף איש בממוצע בחודש. עם זאת, יולי מספק גם נתון חיובי: מספר המעסיקים ששבו לשלם משכורות חזר לרמה של חודש מרץ

19.08.2020, 07:00 | עירית אבישר

בחודש יולי נבלמה ההתאוששות בשוק העבודה, כך עולה מנתוני חברת מס"ב שבאמצעותה מועברים תלושי שכר ל־3.5 מיליון שכירים במגזר הציבורי והפרטי. מהנתונים שהגיעו לידי "כלכליסט" עולה כי מספר מקבלי השכר ביולי באמצעות מס"ב עמד על 3.39 מיליון איש, עלייה של 20 אלף איש בלבד לעומת נתוני יוני. לשם השוואה בחודשים מאי ויוני נרשמה עלייה של 200 אלף איש בממוצע לחודש במספר מקבלי המשכורת לעומת החודש שקדם לו. בנוסף, מספר מקבלי השכר ביולי נמוך ב־260 אלף איש לעומת נתוני חודש מרץ שבו פרץ המשבר.

קראו עוד בכלכליסט

חברת מס”ב מפעילה את מערכת התשלומים להעברות כספים במשק הישראלי. באמצעותה מועברים תלושי שכר לכ־90% מהשכירים במשק. הרוב המוחלט של המעסיקים המעבירים משכורות לעובדיהם דרך מס”ב מעסיקים מעל ל־10 עובדים. כך שהנתונים אינם כוללים עסקים קטנים, זעירים ועצמאיים, שם כנראה ההתאוששות אף איטית יותר.

בצד החיובי ניתן לראות כי נרשמה התאוששות במספר המעסיקים שחזרו לשלם משכורת. לפי הנתונים, בחודש יולי 15.1 אלף מעסיקים שילמו משכורת באמצעות מס"ב, מדובר בנתון זהה למספר המעסיקים ששילמו משכורות בחודש מרץ. במהלך המשבר ירד נתון זה לשפל של 14.1 אלף מעסיקים בחודש אפריל, ומאז התאושש באופן עקבי עד שחזר כעת לרמתו טרום המשבר. מדובר במעסיקים יחסית גדולים (עם עשרה עובדים לפחות), כך שהנתון נותן תמונה חלקית להתאוששות כלל העסקים במשק.

עוד עולה מהנתונים כי השכר הממוצע ביולי ירד ביותר מ־6% לעומת חודש יוני ל־7,500 שקל נטו. עם זאת, הירידה נבעה מכך שבחודש יוני שילמו מעסיקים רבים דמי הבראה, מה שדחף מעלה את השכר. אם בוחנים את השכר הממוצע לעומת יולי אשתקד, מדובר בעלייה של 2.5% ובעלייה של 7% לעומת השכר הממוצע במרץ. הסיבה לעלייה נובעת ככל הנראה מכך שרבים מהמובטלים במשבר הנוכחי הם עובדים בעלי שכר נמוך יחסית, כך שיציאתם ממעגל מקבלי המשכורת מעלה את השכר הממוצע.

אודליה משה אוסטרובסקי, משנה למנכ״ל מס״ב, ציינה כי "למרות ההאטה, ניתן לראות שעדיין קיימת מגמה של הצטרפות למעגל מקבלי השכר במשק. שכר הנטו הממוצע ממשיך להיות גבוה לעומת טרום המשבר, ויש להניח שהדבר נובע מכך שאלו שנותרו מחוץ למעגל העבודה הם אלו המשתכרים שכר מינימום או מעט גבוה יותר".

תגיות