אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד המשפטים האמריקאי מאשים את טבע במתן שוחד צילום: אוראל כהן

משרד המשפטים האמריקאי מאשים את טבע במתן שוחד

חקירה שהחלה ב-2017 הפכה היום לתביעה רשמית שהוגשה נגד החברה בארה"ב: משרד המשפטים טוען כי טבע שילמה 300 מיליון דולר לעמותות סיוע על מנת שיכסו תשלומים של מטופלי מדיקייר עבור תרופת הקופקסון; טבע: "החברה היתה מחויבת מאז ומתמיד לבריאות המטופלים ולהנגשת התרופות שלה"

18.08.2020, 18:43 | סופי שולמן

חקירה נגד טבע שהחלה ב-2017 הפכה היום לתביעה רשמית שהוגשה נגדה בארה"ב. התביעה מאשימה את יצרנית התרופות הישראלית בתשלומי שוחד (kikback) שנועדה לקדם את מכירות הקופקסון. התביעה הוגשה למחלקה האזרחית בבית המשפט המחוזי בבוסטון. טבע מדווחת על חקירה זו בתוצאותיה בשנים האחרונות, אך לא ביצעה עדיין הפרשה לתשלום קנס אפשרי.

מניית טבעמגיבה בנפילה בול סטריט

קראו עוד בכלכליסט

על פי הנטען בכתב התביעה, טבע רקמה לכאורה תוכנית מתוחכמת במסגרתה בין השנים 2007 ל-2015 היא תרמה לשתי עמותות סיוע, מתוך כוונה שהן ישתמשו בכספי התרומה לכיסוי תשלומים עבור תרופת הקופקסון שלה, על ידי מטופלי מדיקייר.

על פי משרד המשפטים האמריקאים טבע העבירה לעמותות אלה 300 מיליון דולר לכיסוי תשלום עבור הקופקסון שניתן דרך מדיקייר, שהיא תוכנית ממשלתית לסיוע בכיסוי הוצאות רפואיות בארה"ב. בינתיים, במהלך אותה התקופה, העלתה החברה את מחיר הקופקסון מ-17 אלף דולר ל-73 דולר, כלומר כפי ארבעה.

בטבע התייחסו אתמול לתביעה וציינו כי "החברה היתה מחויבת מאז ומתמיד לבריאות המטופלים ולהנגשת תרופות, ובכלל זה להבטיח גישה לטיפולים עבור מטופלים הסובלים מטרשת נפוצה. תכנית הצדקה לסיוע למטופלים בטרשת נפוצה נועדה לתמוך במטופלים הזקוקים לאפשרויות טיפול. זאת על ידי מתן תרומות לארגוני צדקה עצמאים אשר סייעו למטופלים לקבל גישה לתרופות אשר נרשמו להם על ידי הרופאים המטפלים. תביעה זו שהוגשה על ידי משרד המשפטים בנוגע לתרומות צדקה אלה רק מבקשת להגביל עוד יותר את הגישה של המטופלים לתרופות חשובות ולשירותי בריאות. החברה תגן על עצמה בנמרצות מפני טענות אלה", נאמר בתגובה.

"ב-2014 נתבעה טבע על קיקבק לדוברים בתשלום שיגידו דברים חיוביים על קופקסון" אומר אסף חנדלי, אנליסט בבנק השקעות אופנהיימר,"אותה תביעה לא קיבלה הרבה תשומת לב, אבל זה נגמר השנה בהסדר של 54 מיליון דולר. הפרשה הנוכחית נראית יותר משמעותית". 

מנכ"ל טבע קאר שולץ , צילום: אביגיל עוזי מנכ"ל טבע קאר שולץ | צילום: אביגיל עוזי מנכ"ל טבע קאר שולץ , צילום: אביגיל עוזי

בתוך כך פירסם אתמול "וול סטריט ג'ורנל" כי חלק מהחברות הנתבעות בפרשת משככי הכאבים קרובות לחתימה על הסדר פשרה סופי, אך טבע לא ביניהן. החברות בהסדר המתבגש, ובהן שלוש מפיצות וכן ג'ונסון אנד ג'ונסון, הסכימו לשלם 26.4 מיליארד דולר במזומן. מתוך סכום זה 5.3 מיליארד דולר ישולמו על ידי ג'ונסון אנד ג'ונסון לבדה.

לפי חנדלי, מדובר בחדשות מעורבות עבור טבע, שכן מצד אחד יש התקדמות בחתימה על הסדר מצד הרשויות וכן אינדיקציה לגובה הפיצוי. מצד שני, מדובר בסכומים גבוהים יותר מאשר בפרסום הראשוני בסוף 2019. טבע נמנית עם קבוצת החברות הקטנות יותר, אשר לא מסוגלות לעמוד בתשלום סכומים כאלה במזומן ועל כן במסגרת ההסדר המתגבש אמורות לשלם סכום מופחת ולתרום תרופות לגמילה ממשככי כאבים.

על פי ההסדר המסתמן, טבע תשלם 250 מיליון דולר במזומן בפרשה זו של משככי הכאבים ותתרום תרופות ב-23 מיליארד דולר. אם לשפוט לפי הסכם שעומד להיחתם עם החברות הגדולות, גם במקרה של טבע הסכומים צפויים להיות גבוהים יותר בסופו של דבר בכ-25% מטיוטת הפשרה.

תגיות