אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

שיחת ועידה

יו"ר ההסתדרות הרפואית: ״המאבק שלנו הוא לא הסכם קיבוצי, אלא הצלת חיים״

כך אמר פרופ' ציון חגי, בכנס הבריאות של כלכליסט. לדבריו: "בהכרזת סכסוך עבודה אנחנו לא מדברים על שכר ותנאים אלא על תוספת כוח אדם לקראת החורף ולמאבק בקורונה. הקש ששבר את גב הגמל היה לפטר רופאים, כאשר אנחנו זקוקים לכל רופא ורופא"

19.08.2020, 15:34 | הגר רבט

״המאבק בקורונה הוא עבודה סיזיפית שלא הכרנו קודם״, מספר פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית בישראל בשיחה עם אדריאן פילוט, בכנס הבריאות של כלכליסט.

״אנחנו נמצאים בחזית המאבק בקורונה. בצוותים הרפואיים נותנים הכל ומסכנים את בריאותם וגם את בריאות המשפחות. זו עבודה סיזיפית שלא הכרנו קודם. האנשים האלה נמצאים במתח ויש גם שחיקה - אנחנו יודעים שצריך לתת הפסקות במהלך הטיפול בקורונה כי קשה מאוד לעשות זאת במשך זמן ארוך לבושים בחליפות מכבידות כשצריך לשקול כל צעד. אנחנו רואים את השחיקה ורוצים למצוא פתרונות. למשל, לעבוד משמרות קצרות יותר עם הפגות בין לבין ולצורך כך אנחנו צריכים להכשיר הרבה יותר רופאים שייכנסו למאבק בקורונה.

פרופ פרופ' ציון חגי | צילום: שאול גולן פרופ

חגי נשאל על סכסוך העבודה מול משרד האוצר ועל כך שהצוותים הרפואיים נדרשו להוכיח שנדבקו או נחשפו במהלך עבודתם ולא בנסיבות אחרות. ״אני מסכים עקרונית לכך שאנחנו מדברים על רופא שנדבק או נחשף בזמן עבודתו וגם התהליך הזה נמשך מספר חודשים. כשראינו שאין לזה פיתרון למרות החלטת ממשלה שחייבים לפצות את הצוות הרפואי על ימי הבידוד. המו״מ היה מאוד קשה ליישום משום שנתפסו איתנו לקטנות. הכרזת סכסוך עבודה היא ההבנה שאין לנו ברירה ואין שפה אחרת שמובנית. אנחנו לא מדברים על שכר ותנאים אלא על תוספת כוח אדם לקראת החורף ולמאבק בקורונה.

שמענו שבין ליצמן לאדלשטיין דובר על שתי פעימות של 900 רופאים שבסופו של דבר הפכו ל-600 ואז ל-250 בפועל.

״נאבקנו כל הזמן לקבל עוד תקנים, מול שני שרי הבריאות. בתחילת 2020 קיבלנו 200 תקנים למקצועות מיוחדים בתחום הקורונה. לאחר מכן דרשנו עוד 300 תקנים אותם קיבלנו אבל לא היה יישום שלהם. כשנכנס שר הבריאות הוא סגר עם האוצר על 450 תקנים שכוללים בתוכם את ה-300. ז״א שמדובר על תוספת של כ-600 בשנה שזה הרבה מאוד, כי אין לנו יותר מזה רופאים שמחכים. כל שנה מסיימים בערך 1,500 רופאים ויש 900 רופאים, ז״א שיש 600 איש שיושבים בבית כי אין להם תקן. בשעה של מגיפה עולמית מדובר בחלמאות לכן צריך להכשיר אותם כמה שיותר מהר, בטח שלקראת החורף הזה ולא הבא״.

עכשיו יש גם סכנה אמיתית של פיטורי רופאים בגלל מצבם של התאגידים.

״זה היה החשש שלנו, ואמרנו שזה הקש ששבר את גב הגמל והחלטנו על סכסוך עבודה - לפטר רופאים כאשר אנחנו זקוקים לכל רופא ורופא. אבל אני שמח לבשר שבפגישה שהייתה עם האוצר יום לאחר הכרזת הסכסוך ניתנה ההכרזה הברורה שלא יהיו פיטורים. אנחנו כמובן הולכים להסכם קיבוצי ורוצים שהדברים יהיו כתובים״.

איך ניגשים בתקופה כזו להסכם רופאים חדש?

״אנחנו חייבים בשעה כזו להיות איגוד מקצועי אחראי. אנחנו רואים שיש קרוב ל-900 אלף מובטלים ואנשים שאין להם כיצד להאכיל את הילדים. אז ודאי שזו לא העת לקיים מו״מ על הסכם שנפתח רק בינואר 2020. להזכירך שההסכם של ההסתדרות הכללית פג בינואר 2018 ועדיין לא התחילו במו״מ כך שבכל מקרה נגיע להסכם אחריהם. המאבק שלנו הוא לא הסכם קיבוצי אלא הצלת חיים. אנחנו דוחים את הדרישות כי זו לא העת לבוא בדרישות כלכליות, אם כי אם נסתכל על אנגליה וצרפת הם העלו אוטומטית את שכר הרופאים בלי לחכות לדרישה״.

מדינת ישראל היא שיאנית בגיל הממוצע של הרופאים ב-OECD, יש לנו דור הולך ונעלם עם 50% מהרופאים בישראל שהם מעל גיל 55, אנחנו לקראת אסון?

״הנושא המרכזי שהכי מטריד אותנו הוא דוח אדם רפואי ומחסור בתקנים הן בבתי החולים והם בקהילה. שליש מרופאי הקהילה הם מעל גיל 61, אנחנו חייבים להכשיר עוד רופאי משפחה ולא עושים זאת. אני מאמין שנקבל את התוספת שאנחנו דורשים של עוד 500 תקנים לבתי החולים ולקהילה. גם אם נקבל אותם בעוד 10 שנים יהיה מחסור של 4,000 רופאים במדינת ישראל בגלל הזדקנות האוכלוסיה והצמיחה הדמוגרפית. זה דורש הכשרה מהירה של רופאים״.

תגיות