אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל עזריאלי: "בעבודה מהבית משהו מתפספס" צילום: יח"צ אמיר רון

עסקים בימי קורונה

מנכ"ל עזריאלי: "בעבודה מהבית משהו מתפספס"

נדמה שכולם עברו לעבוד מהבית, אבל אייל חנקין חושב שמוקדם להספיד את המשרדים, ומספר שהחברה חתמה על חוזים במחירים גבוהים יותר: "משרד בלוקיישן טוב נשאר בלוקיישן טוב. אנשים לא רוצים להיות בודדים"; חנקין מאמין בתחום הדאטה סנטרס, שאליו נכנסה החברה: "נטפליקס לא קיימת בלעדיהם"

20.08.2020, 06:57 | חזי שטרנליכט

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

קניוני קבוצת עזריאלי ספגו מכה ברבעון השני של השנה — בשיא תקופת המגבלות שהוטלו עקב הקורונה. המגבלות הללו גבו את מחירן בתוצאות הכספיות של הקבוצה, שעליהן היא דווחה אתמול, אך היו גם נקודות אור מפתיעות.

קראו עוד בכלכליסט

דווקא תחום המשרדים, שבאחרונה מדברים יותר ויותר על כך שהוא יספוג מכה קשה בשל העלייה בשיעור העובדים מהבית, הפגין חוסן. ההכנסות המתואמות של הקבוצה מדמי שכירות (NOI) נפלו ברבעון השני ב־42% והסתכמו ב־232 מיליון שקל. הרווח התזרימי התפעולי (FFO) ירד ב־40% והסתכם ב־199 מיליון שקל.

מעבר לכך, בשל הפחתת שווי נדל"ן, רשמה החברה הפסד רבעוני של 72 מיליון שקל — וזאת בפעם השנייה מאז נהפכה לחברה ציבורית בשנת 2010. הפעם הקודמת היתה ברבעון הרביעי של 2011.

מנכ"ל קבוצת עזריאלי אייל חנקין מדבר בשיחה עם כלכליסט על ההתמודדות של הקבוצה עם האתגרים שמביאה הקורונה, ומסביר כיצד נערכו למשבר ומהן ההתפתחויות העתידיות.

בעולם כבר הספידו את תחום המשרדים, זה היה מוקדם מדי?

"זה יהיה מסוכן לנסות להגדיר לאן העולם הולך, לבטח בתחומים של Human Behavior — כלומר איך אנחנו עובדים, צורכים וחיים. אבל קח, לדוגמה, את האמפייר סטייט בילדינג בניו יורק. בנייתו הושלמה ב־1932, בתקופת השפל הגדול — והוא עבר את מלחמת העולם השנייה, את מלחמת וייטנאם ואת הנחיתה על הירח. קרו דברים בעולם, אבל משרד בלוקיישן טוב נשאר בלוקיישן טוב. בסופו של דבר, משהו בהתנהגות האנושית מחפש חיבור ולא רוצה להיות בודד. ב־2013 העריכה מנכ"לית יאהו! דאז שכבר לא צריך לעבוד במשרד, שמספיקים שני חדרי ישיבות ופגישות פעמיים בשבוע – אבל זה לא עבד".

לאן הולך תחום המשרדים?

"מוקדם לומר. אבל כשכולם יושבים בבית, משהו מתפספס בתרבות הארגונית. לא בטוח שכולם יחזרו לחמישה ימי עבודה בשבוע. אבל בזכות הקורונה קיבלנו הערכה מחודשת וסוג של QA מסודר (אבטחת איכות —ח"ש) למערכות עבודה מרחוק. זזנו קדימה שבע שנים, וגם קצת הצידה. 'בעולם הרגיל' לא בטוח שזה היה קורה. כרגע לא יהיה אחראי מצדי להגיד לאן זה הולך".

מה מראים הנתונים בשטח?

"המחירים בחוזים חדשים שעשינו במשרדים מתחילת 2020, או במימושי אופציות, גבוהים ב־9% מהחוזים הקודמים. סגרנו עם 128 חברות על שטחים של 170 אלף מ"ר. כבר אחרי פברואר הבנו שמגיע לפה סוג של צונאמי. העולם לא עצר — הוא בנקודה של חששות. לסגור כיום עסקה זו עבודה קשה, אבל חברות שהעובדים שלהן יושבים עכשיו בבית עדיין לוקחות מאיתנו אלפי מ"ר. שכרו 5,000 מ"ר במגדל המשלוש של עזריאלי.

"גם בקניונים יש סגירה של חוזים חדשים. אנחנו מקימים את החנות הגדולה ביותר בישראל של זארה, שתהיה אחת משלוש הגדולות של הרשת בעולם — בקניון מלחה בירושלים. האתגר הגדול ביותר הוא לסדר לה מקום, כי פשוט אין שם. באוגוסט בעוד שנה נפתח חנות חדשנית בת שלוש קומות של רשת נייקי בקניון שרונה בתל אביב".

קניון מלחה בירושלים בימי הקורונה, צילום: עמית שאבי קניון מלחה בירושלים בימי הקורונה | צילום: עמית שאבי קניון מלחה בירושלים בימי הקורונה, צילום: עמית שאבי

הקניונים לא מסוכנים בתקופת הקורונה?

"הם ממש בטוחים. בקניונים נדבקו מעט אנשים. אנחנו בדקנו ולא מצאנו כאלה. מדובר בכלום, כמעט אפס, משום שהשמירה וההקפדה בקניונים נראית כמו בסקנדינביה — לטעמי ברמה של דוגמה ומופת. יש לנו היום פיקוח הדוק על תנועות הכניסה והיציאה של הקהל לקניונים, וזה מנוהל אונליין, ברמה שאפשר לדווח אותה בכל רגע נתון לרגולטור".

אמרתם שאתם מחפשים הזדמנויות חדשות?

"בתחום הדאטה סנטרס (חוות שרתים — ח"ש) יש צמיחה עצומה. מדד S&P500 עלה ב־4% מתחילת השנה, בעוד המדד של החברות בתחום ה־Storage (אחסון — ח"ש) עלה ביותר מ־40%. החברות שם הן ספינות הדגל של עולם הטכנולוגיה — שווי השוק של כל אחת מהן כמו תוצר של מדינה קטנה. כל עניין הדור החמישי הסלולרי (5G) הוא מאיץ ענק לפעילות בענן, כי צריך גם אחסון וגם יכולות חישוב. נטפליקס לא קיימת בלי דאטה סנטרס. אנחנו התחלנו בארה"ב ובקנדה, ויוצאים משם לכמה פרויקטים. אנחנו רוצים להשקיע בזה הון, כי זה מנוע צמיחה חזק מאוד לקבוצה בעולם".

אייל חנקין, מנכ"ל עזריאלי, צילום: עמית שעל אייל חנקין, מנכ"ל עזריאלי | צילום: עמית שעל אייל חנקין, מנכ"ל עזריאלי, צילום: עמית שעל

אתה צופה שינויים בתמהיל השוכרים בקניונים בעתיד?

"אני לא בטוח. הלכנו על חוויה — משהו בין אוכל לקולנוע ובידור. אבל הדברים האלה היום די נעצרו בגלל האיסור על התקהלויות בתקופת הקורונה, אבל אני לא רואה משהו מהותי משתנה במגמה".

אתם מפתחים כרגע את מלון הר ציון בירושלים, תרצו להתרחב עוד במלונאות?

"הכניסה למלונאות נובעת מכך שאנחנו מאמינים בעירוב שימושים. במגדל הספירלה בתל אביב יהיה למטה קניון, מעליו 60 אלף מ"ר משרדים, מעליהם מגורים – ובקומות 70–90 יהיה מלון. כדי לנהל כזה נכס כדאי שנהיה אלה שמפעילים את המלון ובקיאים בתחום הזה. ואם כבר נכנסים לזה, חשבנו שאולי נרצה עוד כמה 'תכשיטים נדל"ניים' בכמה מקומות. לפעמים אני אומר בצחוק שכאשר בנו את מלון הר ציון החליטו לשים מולו את העיר העתיקה, כדי שיהיה לו נוף. יש עוד המון מיקומים כאלה בתל אביב, ואנחנו מנסים לשים עליהם יד — עדיין ללא הצלחה.

"אנחנו לא רוצים רשת של 40 מלונות, אבל כן מקימים כרגע במודיעין מתחם שמשלב מסחר, משרדים ומלון. ניגשתי לזה בראייה עסקית, אבל אני לא בטוח שנוף מקומה 90 במגדל הספירלה הוא רק עסקי. כל המגדל יוכל להשתמש בחדרי הכושר, יהיו מסעדות שף למעלה — אחת פתוחה לנוף עד ירושלים".

מה השינויים שיישארו אחרי הקורונה — אם בכלל?

"המשבר נתנה פוש לאונליין, אבל גם חיזק את הקשר בין הדיגיטלי לפיזיקלי. אנשים הבינו שבאונליין מאבדים את החוויה. וזה בדיוק נושא ריבוי הערוצים (אומני־צ'נאל) שאנחנו מדברים עליו, כמו למשל בחנות של נייקי שתיבנה. בסופו של יום זה הדגיש את חשיבות הלוקיישן, ןמי שלא נמצא במיקום נגיש נמצא בבעיה".

מה דעתך על הסיוע של המדינה לעסקים?

"המדינה עושה דברים טובים, אבל יש לה הרבה מה לשפר בממשק המשתמש. הכוונות הן טובות. אני מעריך שמתוך 100% תוכניות אם יעברו את ההקצאה בשיעור של 50% זה יהיה הישג. אני חושב שצריך להשתפר בזמינות. אבל הכוונות והתוכניות טובות. יחד עם זאת, אנחנו לא צד בזה".

תגיות