אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שלושה טיפים חשובים להעברה בין דורית חלקה בעסק המשפחתי צילום: יאיר שגיא

שלושה טיפים חשובים להעברה בין דורית חלקה בעסק המשפחתי

קיימת חשיבות רבה לכך שההסדרה הכוללת הדרושה בעסק משפחתי תהיה אחידה

20.08.2020, 13:02 | אירית רייכמן

מוגש מטעם DUN'S 100

1. לא "לטאטא מתחת לשטיח"

לכאורה הכל "הולך כשורה", העסק רווחי ומצליח והיחסים טובים בין בני המשפחה, אולם תמיד יש נושאים שבני המשפחה נמנעים מלדבר עליהם, ונוהגים "לטאטא".

נושאים אלו בהמשך עשויים להוות את לב ליבו של הסכסוך המשפחתי העתידי.

כדאי מאוד להימנע מכך ולנהל שיח משפחתי בריא, ורצוי בנוכחות צד שלישי, אשר יסייע בידי בני המשפחה להגיע לחוף מבטחים, דהיינו לשיח בונה ומקדם בתוך המשפחה, שיוביל להבנות והסכמות ברורות.

מטרת העל היא הפיכת האמוציות והרגשות, שלעיתים קרובות מוחבאים היטב, לפתרונות פרקטיים שיסייעו בידי בני המשפחה לקדם את העסק המשפחתי להצלחה כלכלית ולמנוע משבר עתידי.

2. כינון חוקה משפחתית

הדרך הטובה ביותר להפוך את האמוציות והרגשות המשפחתיים לפתרונות פרקטיים הוא תהליך מובנה של בניית חוקה משפחתית, שבבנייתה שותפים כל בני המשפחה.

תהליך של בניית חוקה משפחתית עם כללים מובנים להתנהלותו של עסק המשפחתי, הינו תהליך מורכב וחשוב שבמסגרתו בני המשפחה ירגישו נוח לחשוף את הנושאים "הלא מדוברים", על מנת שכל אלו יהפכו להסכם מגובש ומסודר בין בני המשפחה.

במסגרת זו יש לדון גם במעמדם של בני המשפחה שאינם מעוניינים לעבוד בעסק המשפחתי, בטחון כלכלי בפרישה למייסדים וכיו"ב.

זוהי הדרך הבטוחה והנכונה ביותר למנוע את סכסוכי העתיד, ויתרה מכך מדובר בשלב חשוב מאוד בחיי העסק המשפחתי, אשר "הדילוג" עליו מעלה משמעותית את הסיכויים כי בדור הבא כבר לא יהיה עסק משפחתי.

הזמן הנכון ביותר לעשות כן הוא לפני כניסתם של בני משפחה מהדור השני, דור הבנים לעסק, אולם בכל מקרה גם אם כבר נכנסו בני משפחה לעסק זה אף פעם לא מאוחר, ומוטב מאוחר מאשר לעולם לא.

3. הסדרה משפטית של ההורשה לדור הבא

פן נוסף המהווה חלק בלתי נפרד מההעברה הבין דורית היא הסדרה משפטית הרמונית של ההורשה לדור הבא.

ישנם שני מצבים אפשריים שאיש אינו רוצה לחשוב עליהם, אבל ההסדרה המשפטית שלהם מראש תחסוך לבני המשפחה הרבה כאב לב מיותר.

ועל כן, כל מייסד של עסק משפחתי אשר רוצה בטובת משפחתו והמשכיות העסק המשפחתי, ולצורך כך מחליט להימנע ככל הניתן מגישת "אחרי המבול" , רצוי וכדאי שייתן לכך את דעתו.

מצב ראשון אליו יש להידרש הוא מצב שבו המייסד יאבד מכשירותו, לצורך כך נועד ייפוי כוח מתמשך, על מנת שהמייסד יוכל להשאיר בין היתר הוראות מפורטות לגבי המשך התנהלות העסק המשפחתי.

מצב שני אליו יש להידרש היא ההתנהלות בעסק המשפחתי וההורשה לאחר אריכות ימיו של המייסד, זאת כאמור יש להסדיר בצוואה.

 , צילום: יאיר שגיא צילום: יאיר שגיא  , צילום: יאיר שגיא

לסיכום אציין, כי קיימת חשיבות רבה לכך שההסדרה הכוללת הדרושה בעסק משפחתי תהיה כוהרנטית ואחידה, כך שהחוקה המשפחתית, ייפוי הכוח המתמשך, הצוואה ותקנון החברה יהיו תואמים ובוודאי שלא יסתרו האחד את השני, כפי שקורה פעמים רבות, כאשר המסמכים הם ישנים ונעשו לפני שנים רבות ואינם תואמים את המציאות העכשווית של העסק המשפחתי.

* אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או לשמש תחליף לייעוץ משפטי.

מאת עו"ד אירית רייכמן, מגשרת ונוטריון, בעלים ומייסדת.

משרד אירית רייכמן ושות' המתמחה בדיני משפחה, ירושה ועסקים משפחתיים, המדורג מס' שנים ברציפות כמשרד מוביל בתחום דיני המשפחה והירושה על ידי דירוג Dun's100.

לאתר המשרד: https://www.reichman-law.co.il/

תגיות