בלעדי לכלכליסט
אחרי שקיבלה פנייה מגורם נוסף: פימי במירוץ למכירת ריווליס לטמאסק בחודש הקרוב
קרן ההשקעות פנתה לחברה הסינגפורית, שהקפיאה את המגעים לרכישת יצרנית מערכות ההשקיה לפני חמישה חודשים, ועדכנה אותה שקיבלה עוד הצעה לרכישת ריווליס. הפנייה הולידה את חידוש המגעים, שמטרתם לחתום על מזכר כוונות בספטמבר
עם עזרה מצד ג': חמישה חודשים לאחר שהופסקו המגעים למכירת יצרנית מערכות ההשקייה ריווליס, מחדשת בעלת השליטה קרן פימי (55%) את המגעים למכירתה. למעשה, המגעים, שמתקיימים מול טמאסק (Temasek), חברת ההשקעות של ממשלת סינגפור שהיתה אמורה לרכוש את ריווליס במקור, נמצאים כבר בשלבים מתקדמים.
קראו עוד בכלכליסט
ל"כלכליסט" נודע כי בשבוע האחרון פנתה פימי, שמנוהלת על ידי ישי דוידי, לטמאסק, והודיעה כי קיבלה פנייה מגורם נוסף שמעוניין לרכוש את ריווליס, והוסיפה כי אם טמאסק תיסוג סופית מהעסקה, היא תצא למכרז חדש. בפנייה זו חזרה פימי על דרישתה – לקבל כחצי מיליארד דולר עבור ריווליס – וביקשה מטמאסק לבצע הליך מזורז, במטרה לחתום על מזכר כוונות בתוך חודש, במידה שהיא מעוניינת לרכוש את החברה.
ואכן, מאז אותה פנייה המגעים חודשו באינטנסיביות מהמקום שבו נפסקו בעבר, תוך שפימי מוסרת לטמאסק את הנתונים הרלבנטיים לריווליס מחצי השנה האחרונה. בתוך ימים בודדים טמאסק תקבל את ההחלטה אם להתקדם לביצוע העסקה. לפי ההערכות, העסקה תצא לפועל.
ההערכות הן שהמכירות של ריווליס ירדו ב־10% בתקופת הקורונה, אולם הדבר לא צפוי להשפיע באופן מהותי על המחיר בעסקה, שצפוי לרדת במעט. לפי ההערכות, המכירות של ריווליס ב־2019 הסתכמו בכ־400 מיליון דולר, וה־EBITDA עמד על 35—40 מיליון דולר.
המגעים הראשוניים בין הצדדים נחשפו בחודש ינואר האחרון ב"כלכליסט". טמאסק שלחה את נציגיה לאתרים של ריווליס בישראל ובעולם על מנת לבצע בדיקות נאותות, והעסקה הגיעה לסף סיכום, כשנושא אחד בלבד עיכב את החתימה. את התהליך ניהל אז, כמו גם היום, בנק ההשקעות גולדמן זאקס, שניהל ב־2017 עבור פימי את מכירת נטפים לתאגיד הענק המקסיקני מכסיקם בתמורה ל־1.9 מיליארד דולר.
את העסקה הזו הוביל גולדמן זאקס יחד עם בנק אוף אמריקה. מכסיקם היא חברת הפטרו־כימיקלים הגדולה במקסיקו, ומולה התמודדה על הרכישה של נטפים אותה טמאסק, שהפסידה את העסקה משום שהציעה מחיר שנמוך ב־50—60 מיליון דולר. מאז הפסידה את העסקה הזו, חברת ההשקעות הסינגפורית נחושה להיכנס לתחום ההשקיה בטפטפות, וכן לבצע השקעה גדולה בישראל.
נטפים נמכרה במכפיל EBITDA של 14.8, בזכות העובדה שהיא מובילת שוק, בניגוד לריווליס, ולכן ההערכה היא שהמחיר בעסקה ישקף לה מכפיל נמוך יותר. המחיר המקורי שדרשה פימי, 500—550 מיליון דולר, שיקף מכפיל של 13-12 לפי תוצאות 2019.
ריווליס היא אחת ההשקעות הטובות של פימי, שבוצעה תוך ניצול הזדמנות. ב־2014 העמיד תאגיד הענק האמריקאי ג'ון דיר את עסקי המים שלו למכירה. לתחום הוא נכנס לראשונה ב־2007, כשרכש את חברת פלסטרו מקיבוץ גבת, אז החברה השנייה בגודלה בתחום, בתמורה ל־254 מיליון שקל. בהמשך נרכשו עוד שתי חברות בניסיון לבנות תאגיד ענק,
אך ג'ון דיר נכשל ופעילות המים שלו הסבה הפסד של 3.5 מיליון דולר בחודש, מה שהוביל להעמדת חטיבת המים למכירה. פימי רכשה את החטיבה ב־60 מיליון דולר בלבד, תוך שהיא מנצחת בהתמודדות את קרן ההשקעות Paine & Partners, פורטיסימו הישראלית, נטפים, קרן אייפקס וחברת ג'יין ההודית, שמחזיקה בבעלות על נען־דן הישראלית, שעומדת בעצמה למכירה בכ־300 מיליון דולר בשל קשיי החברה־האם ההודית. נתון זה, אגב, עשוי להקשות על פימי למכור את ריווליס, שכן ישנן חברות נוספות על המדף.
באוקטובר 2015, שנה לאחר שרכשה את חטיבת המים של ג'ון דיר, ששינתה את שמה לריווליס, פימי כבר החזירה לעצמה נתח נכבד מההשקעה כשמכרה 20% מהחברה לחברת ההשקעות ההודית Dhanna Engineering תמורת 34 מיליון דולר, לפי שווי של 170 מיליון דולר – כלומר כמעט פי 3 מהשווי שלפיו רכשה את ריווליס. כיום מגיע השווי המאזני של ההשקעה בריווליס במאזן של פימי למיליוני דולרים בודדים, כך שאם מכירת ריווליס תצא לפועל, היא תקבל לידיה סכום שגדול פי 50—60 מההשקעה בה.
בינואר 2017 רכשה ריווליס בעסקת מניות את חברת ההשקיה בטפטוף יורודריפ (Eurodrip) מקרן Paine & Partners. הקרן קיבלה 25% ממניות ריווליס בתמורה, והיא מעוניינת למכור את אחזקתה במסגרת העסקה הנוכחית, זאת לעומת משפחת פירודיה ההודית, שמחזיקה ב־20% ומעוניינת להישאר בחברה במידה שגוף כמו טמאסק ירכוש את השליטה בה.
ריווליס מעסיקה כיום 1,800 עובדים (מהם 300 בישראל) ב־17 מפעלים. גילון בק, השותף בקרן פימי שמונה ליו"ר החברה עם רכישתה, הוביל לפיטורים של 250 עובדים, העביר את קווי הייצור מסין לישראל, סגר את המטה בארה"ב ויזם את המיזוג עם יורודריפ. ריווליס בולטת במכירות בטורקיה, יוון והבלקן, ארה"ב, מקסיקו, ברזיל וארגנטינה. היא נחשבת לחברה טובה, אך כזו שדרושים בה שינויים נוספים כדי שתוכל לצמוח ולדגדג את ההגמוניה של נטפים.
בשבועות האחרונים מנהלת ריווליס מגעים להכנסת משקיע לחברה־הבת שלה Manna, שפועלת בתחום הדיגיטל. מדובר בסטארט־אפ שמאפשר לחקלאים לקבל באמצעות לוויין מודיעין אקלימי, שמסייע לתכנן את ההשקיה של הגידולים.
בימים אלו פימי מצויה בהליך גיוס הקרן השביעית והגדולה ביותר שלה עד כה, בהיקף של 1.2 מיליארד דולר. עד היום פימי השקיעה 5.5 מיליארד דולר באמצעות שש קרנות. הקרן השקיעה ב־91 חברות ומימשה 61 מהן.