אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הערכות: תוכניות הסיוע החדשות למשק - בהיקף של מאות מיליוני שקלים בלבד צילום: אבי כהן

הערכות: תוכניות הסיוע החדשות למשק - בהיקף של מאות מיליוני שקלים בלבד

משרדי ראש הממשלה והאוצר בוחנים מהלכים להאצת המשק ותוכנית סיוע שכוללת בעיקר הגדלת מס הכנסה שלילי; לא ברור מה יהיה מקור המימון של התוכנית החדשה ונראה כי הנושא יהיה במחלוקת בתוך הממשלה מתוך ניסיון לרסן את אובדן השליטה התקציבי

25.08.2020, 19:15 | עמרי מילמן

במשרדי האוצר וראש הממשלה בוחנים בימים האחרונים תוכנית סיוע נוספת שכוללת בעיקרה הגדלת מענק עבודה (מס הכנסה שלילי), כפי שפורסם בכלכליסט, ולפי גורמים באוצר גם במהלכים להאצת המשק, כמו השקעות שונות. על פי ההערכות, התוכנית שנבחנת כעת באוצר קטנה משמעותית מאלו שהתקבלו בעבר (אפילו ביחס לביצוע הנמוך שלהן יחסית) כאשר סדרי הגודל המדוברים בשלב זה הם מאות מיליוני שקלים. ההיקף הכולל של תוכניות הסיוע למשק שפורסמו עד כה בעקבות פגעי הקורונה אמור לעמוד על 190 מיליארד שקל. 

קראו עוד בכלכליסט

אולם בשלב זה לא ברור מה יהיה מקור המימון של התוכנית החדשה. בעוד שהגורמים המקצועיים תמכו בעבר כי בכך שמימון חבילות הסיוע יגיע באמצעות קופסאות עוקפות תקציב, ההיקף של התוכנית המדוברת, לצד העובדה כי אושרה כעת הגדלה של המסגרת התקציבית ב־11 מיליארד שקל ולאור מה שמסתמן כהפקרות תקציבית חסרת תקדים מצד הממשלה, נראה כי כעת הנושא יהיה במחלוקת בתוך הממשלה, מתוך ניסיון לרסן אובדן השליטה התקציבי שמובילים ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כץ.

נתניהו. הפקרות תקציבית, צילום: גיל יוחנן נתניהו. הפקרות תקציבית | צילום: גיל יוחנן נתניהו. הפקרות תקציבית, צילום: גיל יוחנן

הדרגים המקצועיים מעדיפים: הגדלת מענק עבודה

בין הדרגים המקצועיים ישנה הסכמה גורפת כי הגדלת מענק העבודה עדיפה בהרבה כאמצעי לסיוע למי שנפגע מהקורונה ולעידוד תעסוקה על פני מהלכים שקידמו נתניהו וכץ בניגוד לדעתם כמו מענקים לכלל הציבור או מענקי החזרת העובדים המקרטעים. מה שנבחן כעת הוא הרחבה של גובה המענק הניתן לאוכלוסיות הזכאיות היום, ולא בהכרח הרחבה של אוכלוסית הזכאים.

למרות שהגשת הבקשה למענק היא מהלך יחסית פשוט היום (מול רשות המסים) אחד החסרונות שלה הוא שהיא דורשת מעורבות מצד אוכלוסיית היעד ובכך הביצוע לא מלא. כך למשל הודיעה היום רשות המסים כי שלחה השבוע כ־115 אלף סמסים לזכאים פוטנציאלים למענק לשנת 2019 שעדיין לא מימשו את זכאותם. לפי נתוני הרשות עד כה, הגישו בקשה ונמצאו זכאים למענק לשנת 2019 כ־165 אלף איש. סכום המענק המקסימלי היום עומד על 8,820 שקל והמענק הממוצע נאמד בכ־3,700 שקל. תנאי הזכאות הם הכנסה שבין 2,090 ל־6,807 שקל למשפחה עם שני בני זוג, והכנסה של בין 1,290 ותקרת הכנסה של 11,650 להורה יחיד עם יותר מ־3 ילדים.

הנגידה הקודמת פלוג. תמכה במענק העבודה, צילום: מיכל פתאל הנגידה הקודמת פלוג. תמכה במענק העבודה | צילום: מיכל פתאל הנגידה הקודמת פלוג. תמכה במענק העבודה, צילום: מיכל פתאל

בנק ישראל בעד המהלך

במסגרת הודעתו של נתניהו בעניין היום לא הוזכרו בכירי האוצר בשמותיהם מלבד המנכ"לית קרן אייל טרנר שנכנסה לתפקיד עם כץ, אולם הוזכר הנגיד אמיר ירון. בנק ישראל ידוע בתמיכתו עוד בימיה של הנגידה הקודמת קרנית פלוג, שקידמה את מענק העבודה במרץ. ניתוח שעשה הבנק בפברואר האחרון מצא כי "נמצאה השפעה חיובית של מענק העבודה על התעסוקה באופן מובהק בכל קבוצות האוכלוסיה, הן בקרב נשים והן בקרב גברים. ההשפעה הגדולה ביותר היא על צמצום היציאה מתעסוקה של גברים חרדים ־ אוכלוסייה המאופיינת בשיעורי תעסוקה נמוכים".

שר הכלכלה עמיר פרץ מסר בתגובה כי "מס הכנסה שלילי לעידוד תעסוקה הוא צעד חיובי בכיוון הנכון, במיוחד כשהדגש הוא על אוכלוסיות מוחלשות. עם זאת, עלינו להשלימו לכדי תוכנית אסטרטגית של הבראת המשק ועידוד התעסוקה ע"י החלת מודל ישראלי של חל"ת גמיש המוכר כמודל הגרמני".

תגיות