אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פורטיסימו ובארינבוים חושקים בברוקר הדיגיטלי של פלייטק צילום: עמית שעל תומי הרפז

בלעדי לכלכליסט

פורטיסימו ובארינבוים חושקים בברוקר הדיגיטלי של פלייטק

ענקית ההימורים המקוונים פלייטק, שנשלטה בעבר על ידי טדי שגיא, שכרה את בנק ההשקעות UBS כדי למכור את החברה־הבת טרייד טק ב־200—250 מיליון דולר. אחת הקבוצות שמתמודדות מורכבת מקרן פורטיסימו, צביקה בארינבוים וקבוצת מוסדיים ישראליים

27.08.2020, 06:59 | גולן חזני
שילוב כוחות מפתיע: בדרך חזרה לידיים ישראליות, ולו באופן חלקי? ענקית ההימורים המקוונים פלייטק (Playtech), שנסחרת בבורסה הראשית של לונדון, מעמידה למכירה את החברה־הבת טרייד טק (Trade Tech), שמספקת שלל שירותים פיננסיים באופן דיגיטלי, עם תג מחיר של 200—250 מיליון דולר.

קראו עוד בכלכליסט

ל"כלכליסט" נודע כי פלייטק, שהוקמה ונשלטה בעבר על ידי איש העסקים הישראלי טדי שגיא, שכרה את שירותיו של בנק ההשקעות UBS לצורך ביצוע המכירה.

מימין יובל כהן מקרן פורטיסימו וצביקה בארינבוים, צילום: עמית שעל תומי הרפז מימין יובל כהן מקרן פורטיסימו וצביקה בארינבוים | צילום: עמית שעל תומי הרפז מימין יובל כהן מקרן פורטיסימו וצביקה בארינבוים, צילום: עמית שעל תומי הרפז

על רכישת החברה מתמודדים כמה גורמים וקבוצות. ל"כלכליסט" נודע כי אחת הקבוצות היא קבוצה ישראלית שמורכבת מקרן ההשקעות פורטיסימו, שאותה מנהל יובל כהן; איש העסקים צביקה בארינבוים, שמחזיק בשליטה ברשת המרכזים הרפואיים נ.א.ר.א; ו־2—3 גופים מוסדיים ישראליים.

הקבוצה התגבשה בשבועות האחרונים, ואם היא בסופו של דבר תהיה הרוכשת של טרייד טק, הגופים המוסדיים צפויים להחזיק ב־40% ממניות החברה, בעוד פורטיסימו ובארינבוים יחזיקו ביתר המניות (60%).

החיבור בין פורטיסימו לבארינבוים הוא לא חיבור נפוץ בעסקאות מסוג זה, בין היתר משום ששני הצדדים רגילים להיות הצד הדומיננטי כשהם מבצעים רכישות, אולם עבור שניהם מדובר בעסקה גדולה, ומכאן שילוב הידיים.

בחודש פברואר האחרון פורטיסימו גייסה 650 מיליון דולר לקרן החמישית שלה, בעיקר מבנקים, אך גם מגופים מוסדיים ומשקיעים פרטיים, זרים וישראלים. עד היום הקרן גייסה 1.6 מיליארד דולר, נתון שהופך אותה לקרן ההשקעות השנייה בגודלה בישראל אחרי פימי שבראשה עומד ישי דוידי. בעבר פורטיסימו התמקדה בהשקעה בחברות במצבים מיוחדים שמאפשרים השבחה, אולם לאחרונה החלה להשקיע גם בחברות טכנולוגיות, גם אם בהיקפים קטנים של מיליוני דולרים בודדים. אם העסקה הזו תצא לפועל, זו תהיה ההשקעה הטכנולוגית הגדולה ביותר של הקרן.

בארינבוים, שהחזיק בעבר בחברות BGI ובגיר, שנקלעו לקשיים, גרף רווחים של עשרות מיליוני דולרים מהשקעה בחברות כמו אקסל מדיה, שפועלת בתחום הפרסום והשיווק באינטרנט, ובבנק לפיתוח התעשייה. תחום האינטרנט קרוב ללבו, ובשנים האחרונות השקיע באופן ישיר בכמה סטארט־אפים. גם עבורו רכישת טרייד טק היא עסקה משמעותית.

בימים אלו הקבוצה הישראלית מנהלת משא ומתן באופן ישיר מול הנהלת פלייטק, בראשות המנכ"ל מור וייזר. פלייטק — שנסחרת בבורסת לונדון לפי שווי של 1.12 מיליארד ליש"ט (1.5 מיליארד דולר) לאחר שאיבדה כמעט 9% משווייה מתחילת השנה, גם לאחר זינוק של כ־20% החודש — מוכרת את החברה־הבת ככל הנראה על רקע התמקדות בפעילות הליבה שלה.

פורחת בקורונה: ארבעה חודשים חזקים במיוחד

טרייד טק היא חברה שמספקת שלל שירותים פיננסיים, בין היתר באמצעים דיגיטליים. היא מפעילה פלטפורמת מסחר דיגיטלית שמאפשרת לסחור במניות, מדדים, סחורות ומט"ח. כמו כן, החברה מציעה שירותים של ניהול סיכונים, ניהול פרויקטים ומציאת פתרונות לבעיות נזילות ויצירת נזילות.

מהדיווחים של פלייטק עולה כי את שנת 2019 סיימה החברה עם ירידה של 31% בהכנסות שהסתכמו ב־76.2 מיליון דולר, ועם צניחה של 76% ב־EBITDA המתואם, לרמה של 8.9 מיליון דולר בלבד. הירידה התרחשה על רקע שחיקה בתוצאות של כל מגזרי הפעילות של החברה, ברמות שנעו בין 34% ל־49%, למעט מגזר פתרונות הנזילות שעלה ב־8% (ראו תרשים). השחיקה בתוצאות התרחשה על רקע שינויים רגולטוריים, כך שבמידה רבה תוצאות 2018 משקפות בצורה הולמת יותר את פעילותה של טרייד טק.

כמו כן, לפי הדיווחים של פלייטק, טרייד טק נמנית עם החברות שמשבר הקורונה העניק לתוצאות העסקיות שלהן רוח גבית. לפי פלייטק, מתחילת השנה ועד סוף אפריל ה־EBITDA של טרייד טק הסתכם ב־43 מיליון יורו — גבוה באופן משמעותי מנתון זה בשנים 2019 ו־2018, אז ה־EBITDA הסתכם ברמה של 8.9 מיליון דולר, כאמור, ו־36.7 מיליון דולר בהתאמה. נתון זה הופך את טרייד טק לאחראית ל־36% מה־EBITDA של פלייטק בחודשים האלו, שהסתכם ב־117 מיליון יורו — גבוה משמעותית מהמשקל הסטנדרטי של טרייד טק בתוצאות של פלייטק. לשם השוואה, ב־2019 החברה־הבת היתה אחראית ל־4.5% מהכנסות פלייטק ול־2% בלבד מה־EBITDA.

הזינוק בתוצאות של טרייד טק הוא נגזרת של העלייה בפעולות המסחר שבוצעו באמצעות הפלטפורמה שלה — מגמה שאותה ניתן לראות גם בקרב הפלטפורמה האמריקאית רובין הוד, שמאפשרת לציבור הרחב לבצע מסחר אפילו בחלקי מניות, ונהנית מתנופה מרשימה במספר המשתמשים, ובביצועים העסקיים בהתאמה; ובתוצאות של בתי ההשקעות והבנקים הישראליים שהציגו עליות של עשרות אחוזים בפעילות הברוקראז' ברבעון השני של השנה. ובמילים אחרות, יש מי שנהנה מכך שרבים בציבור נטולי עבודה ויושבים בבית, משום שחלק מהם מתחילים לנצל את הזמן על מנת לסחור.

חזרה חלקית לידיים של משקיעים ישראלים?

אם העסקה מול הקבוצה הישראלית תצא לפועל, נתח מסוים מפלייטק יחזור לידיים ישראליות, שנתיים לאחר שקשר זה נותק. פלייטק הוקמה על ידי שגיא ב־1999 והונפקה במרץ 2006, לפי שווי של כמיליארד דולר. מאז 2015, אז החברה הגיעה לשווי של 4.5 מיליארד דולר, שגיא, שבאותה העת החזיק בקרוב ל־34% מהמניות, החל לממש בהדרגה את אחזקותיו בחברה. ב־2018 מכר את יתרת האחזקות שלו. במהלך השנים שגיא מכר מניות ב־2.1 מיליארד דולר, ויחד עם דיבידנדים שקיבל לאורך השנים, הוא צבר הון של 2.7 מיליארד דולר בזכות האחזקה בפלייטק.

כיום פלייטק, שרשומה באיי קיימן, היא חברה ללא גרעין שליטה, ווייזר, שעומד בראשה מאז 2007, הוא הדמות הדומיננטית בה.

תגיות