אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אמריקה סטייל: מה האיץ בבת אחת את כל התיקים נגד טבע? צילום: ניצן דרור

אמריקה סטייל: מה האיץ בבת אחת את כל התיקים נגד טבע?

משרד המשפטים האמריקאי קידם בשבוע החולף הליכים בשלוש הפרשות הפתוחות נגד חברת התרופות • העיתוי המקביל עשוי להתפרש כלחץ על טבע להתפשר בתיק הגדול על שיווק משככי הכאבים • בסביבת טבע מעריכים כי ייתכן שמדובר בצורך למלא את הקופה הציבורית לנוכח הוצאות העתק לטיפול בקורונה

27.08.2020, 06:59 | סופי שולמן

טובעת בתביעות: צירוף מקרים או יד מכוונת? מעט חברות חוו את מה שעובר על טבע בשבעת הימים האחרונים, שבהם נדמה כי משרד המשפטים האמריקאי החליט לקדם בבת אחת את כל התיקים הפתוחים נגד חברת התרופות הישראלית.

קראו עוד בכלכליסט

זה התחיל ביום שלישי שעבר, עם הגשת תביעה אזרחית בחקירה על הונאת מדיקייר וניפוח מחירי קופקסון, שהחלה עוד ב־2017. זה נמשך עוד באותו יום עם פתיחת הליך שימוע חדש בניו יורק בפרשה הפתוחה של שיווק משככי כאבים. והשיא הגיע אתמול בלילה, עם הגשת כתב אישום פלילי על תיאום מחירי תרופות גנריות, שהתקיים לכאורה בשנים 2013–2015.

מנכ"ל טבע, קאר שולץ, צילום: ניצן דרור מנכ"ל טבע, קאר שולץ | צילום: ניצן דרור מנכ"ל טבע, קאר שולץ, צילום: ניצן דרור

אף לא אחד מהתיקים האלה הוא חדש, וגם אי־אפשר לומר שמשרד המשפטים האמריקאי חזר לעבוד רק עכשיו אחרי תקופת הסגר. על כן, עיתוי ההתקדמות המתואמת בשלושתם מעלה תהייה אם לא מדובר באמצעי לחץ, שמטרתו להגיע לפשרה עם טבע בתיק החשוב והגדול בשלושה — שיווק משככי כאבים, שהובילו להתמכרות של רבים ולמותם של 400 אלף אמריקאים.

תגובת טבע לא היתה דיפלומטית ומאופקת

המתווה לפשרה מול חברות רבות, המעורבות בפרשה לצד טבע, פורסם כבר לפני שנה כמעט, אך המגעים לחתימה הסופית התקדמו באיטיות בחודשים האחרונים. במסגרת מתווה זה הסכימה טבע לשלם קנס של 250 מיליון דולר ולספק למכורים תרופות לגמילה בשווי של 23 מיליארד דולר. אבל בשבוע שעבר פורסם בארה"ב כי ענקית התרופות ג'ונסון אנד ג'ונסון ושלוש מפיצות של תרופות קרובות לחתימה על הסדר, שמסתיים בתשלום קנסות גבוהים באופן משמעותי מהצפוי. החברות ישלמו 26.4 מיליארד דולר, ומתוך סכום זה תשלם ג'ונסון אנד ג'ונסון לבדה 5.4 מיליארד דולר.

עבור האמריקאים מדובר בתיק חשוב מבחינת המוניטין והיוקרה — כמעט כמו התביעות נגד יצרניות הסיגריות בסוף שנות התשעים. לפיכך, ההערכה היא שגם טבע תצטרך לשלם יותר מכפי שנקבע טנטטיבית, וייתכן שהסכום אף יגיע לחצי מיליארד דולר.

בסביבת טבע העריכו אתמול כי מאחורי האצת ההליכים המשפטיים עשוי לעמוד גם הצורך למלא מחדש של הקופה הציבורית בארה"ב, לנוכח ההוצאות הגדולות שכרוכות בטיפול בקורונה. כך, למשל, בהודעת משרד המשפטים על כתב האישום נגד טבע הודגש אתמול העיתוי, ואחד החוקרים צוטט בהודעה באומרו כי "בזמנים קשים אלה חשוב שחברות התרופות יתנהלו כשטובת הצרכן מול עיניהן".

ניכר כי בטבע כבר מתחילים לחוש בלחץ הלא שגרתי, וגם הטון שהדהד בתגובה ששיגרה החברה אתמול — לאחר הגשת כתב האישום — לא היה מהזן הדיפלומטי והמאופק, האופייני לה כל כך. "טבע מאוכזבת מכך שמשרד המשפטים האמריקאי בחר להמשיך בתביעה זו. טבע חקרה עניין זה למעלה מארבע שנים והגיעה למסקנה כי לא השתתפה בתיאום מחירים. בהתבסס על הבדיקה הפנימית שלנו, טבע דוחה בתוקף את ההאשמות ותגן בנחישות על החברה בבית המשפט.

טבע שיתפה פעולה לאורך כל החקירה וניסתה להגיע להסדר שישרת את האינטרסים של החברה, מחזיקי העניין שלה והמטופלים שאותם החברה משרתת. משרד המשפטים סירב לשקול חלופות שלא יפגעו קשות בטבע ובבעלי העניין שלה, כולל המטופלים המסתמכים על התרופות שלנו", כך לשון התגובה.

הבעיה של טבע, שמשתקפת גם בתגובה התוקפנית שלה, טמונה בעובדה שבניגוד למתחרותיה ושותפותיה לצרות המשפטיות, היא מוגבלת מאוד במשאבים הפיננסיים, ולכן אינה יכולה להסכים לתשלום הקנסות הגבוהים. לטבע יש עדיין יש חוב, שהסתכם ב־24 מיליארד דולר בסוף הרבעון השני, ומעט מאוד מזומנים בקופה. באישומי תיאום המחירים היא החברה השביעית והאחרונה בתור, לאחר שחמש חברות כבר סיימו את הפרשה בתשלום קנס, ונגד החברה השישית והקטנה מאוד, גלנמרק, הוגש כתב אישום.

בכירי טבע חמקו מאישומים אישיים

בכתב האישום הפלילי, שהגישה אתמול מחלקת ההגבלים העסקיים במשרד המשפטים האמריקאי נגד טבע ארה"ב (ולא טבע כולה — ס"ש), נטען כי בשנים 2013–2015 נהגו כמה חברות לתאם ביניהן מחירי תרופות גנריות ולגרום לעלייתם. התרופה המשמעותית ביותר היא פרבסטטין לטיפול בכולסטרול, שמחיריה תואמו בין טבע, אפוטקס וגלנמרק. אפוטקס הודתה בחלקה בפרשה במאי האחרון ושילמה קנס של 24.1 מיליון דולר.

גם חברת תרו, הישראלית במקור וכיום בבעלות הודית, הודתה כי תיאמה מול טבע מחירים של כמה תרופות, ובהן כאלה לטיפול בכאבים, בבעיות עור ובקרישי דם. תרו, שבמקרה שלה האישומים הופנו גם נגד בכיר לשעבר בחברה באופן אישי, שילמה לפני חודש קנס של 205.7 מיליון דולר.

הסעיף השלישי בכתב האישום מתייחס לתיאום מחירים עם סנדוז בתרופות לטיפול בסיסטיק פיברוזיס, יתר לחץ דם וגידולים במוח. גם סנדוז הודתה והסכימה במרץ האחרון לשלם קנס של 195 מיליון דולר. אחד האיומים המרכזיים בפרשת תיאום המחירים היה גם האישומים האישיים נגד בכירי החברות, מה שאכן קרה בחלק מהמקרים, וארבעה בכירים בחברות גנריות הואשמו באופן אישי. מניסוח הודעת התביעה האמריקאית נגד טבע עולה כי בכיריה חמקו מגורל זה.

האיום הפיננסי על טבע, במקרה הזה, אינו משמעותי — וזאת משתי סיבות. הראשונה היא שכל אחד משלושת סעיפי החוק היבש שבהם נחשדת טבע עלול לגרור קנס של 100 מיליון דולר, כלומר עד 300 מיליון דולר עבור שלושתם, והאנליסטים מעריכים כי גם אם בית המשפט ינקוט קו מחמיר יותר עקב סעיפים נוספים, הנזק המרבי יהיה כ־700 מיליון דולר. טבע כבר הפרישה בעבר מיליארד דולר לכיסוי קנסות בתיק הזה ובתיק משככי הכאבים יחד, כך שהפרשה זו מכסה, פחות או יותר, את הנזק הכספי.

ואולם, האיום המרכזי הוא הרשעה או פשרה, שבמסגרתה טבע תצטרך להודות במיוחס לה. בחברה רוצים להימנע ממצב זה, שכן הוא יפתח דלת לסיכונים משמעותיים הרבה יותר מקנס. הודאה בפרשה תאפשר הגשה של תביעות נגזרות וייצוגיות, שבעקבותיהן החברה עלולה להידרש לשלם פיצויים נוספים של מאות מיליוני דולרים. ההיבט המשמעותי לא פחות בהודאה הוא הביטול האוטומטי של היכולת למכור לגופים ממשלתיים מוצרים מתוצרת החברה המורשעת. מכיוון שמדובר בטבע ארה"ב, שפעילותה העיקרית היא מכירות תרופות גנריות, מדובר באיום קיומי ממש.

התביעה בארה"ב, כך נראה, מרוצה מכך שטבע — עד לא מזמן השחקנית הגדולה ביותר בשוק הגנרי שם — הולכת למסלול התביעה הייצוגי ולא מתפשרת כמו היתר מאחורי הקלעים. "כתב האישום הנוכחי מראה כי אף חברה אינה גדולה מכדי לעמוד לדין על תפקידה בהונאות שהובילו לעליית מחירי התרופות הגנריות, שעליהן נסמכים מיליוני אמריקאים", אמר עוזר התובע בהודעה.

כעת, לאחר הגשת כתב האישום, יהיה לטבע קשה יותר לצאת מהתסבוכת מבלי להודות במיוחס לה, גם אם תסכים לשלם קנס משמעותי. אבל עיני המשקיעים נשואות עדיין לאיום הגדול באמת — תביעת משככי הכאבים.

השבוע הסוער האחרון עלה למשקיעי טבע 2 מיליארד דולר, שגולחו משווי החברה בירידה שבועית של קרוב ל־20%. אתמול סיימה טבע את יום

תגיות