אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא רק קורונה - האויב השקט שמתחת לרצפה צילום: מדיטסט הרוש בע"מ

לא רק קורונה - האויב השקט שמתחת לרצפה

בימים אלו של מגפת הקורונה, עסקים רבים מרגישים ביתר שאת את ההשלכות של אירועים משבשים על המשך פעילותם העסקית. אולם אירועים אלו לא תמיד מגיעים בצורה של מגיפה או מלחמה, לפעמים הם אורבים בשקט ממש מתחת לרגליכם

30.08.2020, 09:43 | בשיתוף מדיטסט הרוש בע"מ
נזקי רטיבות נגרמים כתוצאה מנזילה או בעיית איטום לא מטופלת ואין להקל בהם ראש - הסטטיסטיקה העגומה מראה שאחד מכל שלושה עסקים יתקשה להתאושש מאירועים משבשים כדוגמת שריפה, מגיפה, מלחמה, אסון טבע וגם האויב השקט - נזקי מים ורטיבות.

"בניגוד לבתים פרטיים, בהם הנזקים של נזילה לא מטופלת מסתכמים בדרך כלל בתיקוני קירות והחלפת ריצוף, הרי שנזילה שאינה מאותרת ומטופלת במסעדה , מפעל או כל בית עסק, עלולה לגרום לנזקים גבוהים בהרבה, היכולים במקרים קיצוניים אף להשבית את פעילות העסק כולו". מציין שי הרוש, מייסד חברת מדיטסט הרוש בע"מ המתמחה באיתור נזילות ותיקון נזקי רטיבות.

"לא תמיד בעלי העסק, או העובדים, בכלל מודעים לקיומה של הנזילה - בניגוד להצפה גלויה, נזילות המתרחשות בתשתיות הצנרת מתחת לריצוף, או בקירות המבנה, אינן גלויות לעין. לעתים עובר זמן רב עד שניתן להבחין בסימנים של הנזילה, כאשר במקרים רבים גילוי הנזילה מגיע לאחר שכבר נגרם נזק רחב היקף".

בין הנזקים של נזילה ורטיבות לא מטופלת ניתן למנות:

נזקי קורוזיה למכונות וציוד חשמלי

כתוצאה מהרטיבות עולה גם רמת הלחות הכללית במבנה, דבר המעודד יצירת קורוזיה על ציוד ומכונות, גם אם אינם באים במגע ישיר עם מים. כאשר מדובר על מפעלים הנזק הוא כפול - גם עלות שיקום המכונות, היכולה להגיע לסכומים לא מבוטלים, וגם השבתת תהליכי הייצור לצרכי התיקונים.

קצרי חשמל

רטיבות לא מטופלת בקירות עלולה לחלחל לתשתיות החשמל ולהוביל לקצרי חשמל, שעל פניו יראו בלתי מוסברים. אלו עלולים להוביל בתורם לנזקים למכונות, כאשר בעיקר רגישים לכך מערכות מחשוב וציוד חשמלי רגיש. גם כאן ההתאוששות עלולה להשבית את פעילות העסק עד לגמר תיקון המערכות, כאשר ההמלצה היא להקפיד תמיד על מערכי גיבוי מסודרים ומערכת אל פסק (UPS), לכל מקרה שלא יבוא.

נזקי עובש

"בראש ובראשונה עובש לא מטופל מהווה סכנה לבריאותם של השוהים במבנה ולכן מצריך התערבות מיידית" מציין שי הרוש. "מעבר לכך כבר נתקלתי במקרים מצערים בהם חברות נאלצו להשמיד סחורה בשווי רב בשל נזקי רטיבות ועובש אשר לא טופלו במועד ופגמו בסחורה באופן בלתי הפיך".

שי הרוש, מייסד חברת מדיטסט הרוש בע"מ, צילום: מדיטסט הרוש בע"מ שי הרוש, מייסד חברת מדיטסט הרוש בע"מ | צילום: מדיטסט הרוש בע"מ שי הרוש, מייסד חברת מדיטסט הרוש בע"מ, צילום: מדיטסט הרוש בע"מ

נזקים לתשתיות המבנה

רטיבות כלואה, שאינה מטופלת בזמן, גורמת לנזקים ונזקי משנה שהולכים ומחמירים ככל שהזמן עובר - החל מכתמי רטיבות, התפוררות טיח, פגיעה בפאנלים ובמשקופים, ובמקרים קיצוניים - אף פגיעה בתשתיות המבנה עצמו כתוצאה מהתפתחות קורוזיה בקורות קונסטרוקצית המבנה.

הזמן הוא גורם המפתח

"הזמן משחק כאן תפקיד ראשי" מחדד שי הרוש. "ככל שנאתר את הנזילה מוקדם יותר, כך נקטין את היקף הנזקים ונזקי המשנה. לכן חשוב להיות עירניים לסימנים מוקדמים של נזילה, גם כאלו שלא תמיד בולטים לעין ממבט ראשון ולהזמין מאתר נזילות מקצועי בכל סימן המרמז על קיומה של נזילה סמויה".

בין הסימנים העיקריים שחשוב להיות ערניים לגביהם ניתן למנות:

• חשבון מים גבוה בצורה שאינה מוסברת.

• שעון מים "רץ" ללא כל סיבה.

• ריח טחוב או מעופש.

• כתמי עובש.

• התפוררות טיח וצבע מהקירות.

• עליית מים קפילרית בתחתית הקירות (עד לגובה של כמטר).

• עיבוי מים לא מוסבר על צידם הפנימי של חלונות ומראות במבנה.

• כתמי רטיבות על הריצוף, התקרה או קירות המבנה.

• שקיעה או תפיחה של הקרקע.

להקדים תרופה למכה

ניתן להתקין אביזרי הגנה אשר סוגרים את אספקת המים כאשר קיימת צריכה מוגברת שאינה מוסברת, קיימים מספר דגמים שניתן למצוא במרשתת. מומלץ גם לחלק את מערך הצנרת לפי אזורים ולהתקין ברזי שליטה - כך, במידה וקיימת המלטות מים, ניתן לסגור את אספקת המים לחלק מהמפעל וחלקו האחר יכול להמשיך בפעילות.

בנוסף שי הרוש ממליץ לבצע לעתים תכופות בדיקות יזומות של מד המים. "בדיקה כזו הינה קלה לביצוע ואינה מצריכה מעורבות של איש מקצוע או התקנת מערכות מיוחדות. צריך רק להסתכל על ברז המים הראשי בשעות בהן לא נעשה שימוש בצנרת בית העסק. אם הוא מסתובב ללא כל סיבה הרי שקיים סיכוי סביר שאיפשהו במבנה קיימת נזילה פעילה וחשוב לפעול באופן מיידי לאיתור ותיקון הנזילה ושיקום נזקי הרטיבות".

"במקרה כזה אפשר להתנחם בכך שלמרות שיש נזילה המחייבת טיפול, לפחות נחסכו נזקים גדולים בהרבה בזכות העירנות והגילוי המוקדם" הוא מסכם.

תגיות

זהו ערוץ פרסומי והידיעות הינן באחריות המפרסמים בלבד. לכלכליסט אין אחריות על תוכן הידיעות המפורסמות