אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אמזון ו-SpaceX הורסות לנו את השמים והכוכבים צילום: איי פי

דו"ח טכנולוגי

אמזון ו-SpaceX הורסות לנו את השמים והכוכבים

לווייני האינטרנט הזעירים של ענקיות הטכנולוגיה זוכים לביקורת קשה מצד אסטרונומים, מפעילי לוויינים וחסידי שמים כהים. לדבריהם מדובר בפרויקטים שפוגעים במחקר וברעיון שנהנה משמים בטוחים, כהים וצלולים

27.08.2020, 22:39 | ויקי אוסלנדר
במאי 2019 שלחה SpaceX את המנה הראשונה של קונסטלציית לוויינים. 60 לוויינים קטנים שמשוגרים יחדיו כקבוצה, במטרה להעניק כיסוי לווייני טוב יותר, לאיזה שירות שלא יהיה. היום, מעל לשנה אחרי של תצפיות, צוות עבודה של אסטרונומים קובע שבקצב הנוכחי וללא סדרת פעולות שמי הלילה והיקום ישתנו עבורנו באופן קיצוני. הדרך היחידה למנוע מהן להרוס לנו את השמים, לשמור עליהם אפלים ושקטים, תנאי הכרחי להבנת היקום ולהגנה על חיות הבר הליליות, הוא פשוט לא לתת להן לשגר.

ברצועת חלל שמקיפה את כדור הארץ נעים כיום 2,666 לוויינים פעילים הם משמשים לערוצי נתונים מהירים ומרובים, משרתים את הדרישות הגוברות לאינטרנט מהיר ולאינטרנט של הדברים (IoT) לחלקים יותר נרחבים בעולם. הם משמשים בתכנון חקלאות, פיקוח על קרקעות ותחבורה, חיזוי מזג האוויר ושימושים ביטחוניים אחרים. שחיקת העלויות לאורך השנים הפכה אותם לפרויקט יחסית פשוט, שגם מדינות חלשות יותר יכולות להשלים. לפי דו"ח של ה־Space Foundation שוק הלוויינים הסתכם ב-245 מיליארד דולר ב-2019.

מרוב לוויינים לא רואים את השמים, צילום: rand.org מרוב לוויינים לא רואים את השמים | צילום: rand.org מרוב לוויינים לא רואים את השמים, צילום: rand.org

באותה התקופה ש-SpaceX שיגרה את הקונסטלציה הראשונה שלה שמכונה Starlink, פרויקט שכבר אושרו לו 12 אלף לוויינים וסופו צפוי לכלול סך הכל של 30 אלף לוויינים, OneWeb שיגרה מקבץ ראשון של הקונסטלציה שאותה היא מכנה Pathfinders, החברה שפשטה רגל ועדיין הגישה במאי בקשה לשגר בסך הכל 48 אלף לוויינים. לאמזון יש פרויקט משלה תחת השם Kuiper שבו היא מתכננת להוסיף מערכת שתכלול עוד 3,236 לוויינים, ביולי ה-FCC אישר את הפרויקט. חלק מלוויינים אלו משנים באופן אוטונומי את המיקום שלהם, מציינים בדו"ח של קונסטליישן 1 (Satcon1) שכלל 250 אסטרונומים, מפעילי לוויינים וחסידי שמים כהים, ולכן אי אפשר לתזמן את התצפיות בהם או לתזמן תצפיות שלא יכללו אותם.

הכיוון אליו נעה שוק הלווייניים במהירות מסחררת שכבר היום, עוד טרם כל הפרויקטים האלו שוגרו אל החלל במלואם, מגדירים את רצועת הלוויינים, על 36 אלף הקילומטרים שלה, כ"צפופה, מעורערת ותחרותית" ואת הפסולת שהיא מייצרת כ"בלתי אפשרית". ההערכות הנוכחיות הן כי במסלול כדור הארץ הנמוך חגים כ־23 אלף עצמים שקוטרם גדול מ־10 סנטימטר, כחצי מיליון חלקיקים שקוטרם בין 1–10 ס"מ, ומעל ל־100 מיליון חלקיקים קטנים מסנטימטר אחד. רוב האובייקטים האלו נוצרו בעשור האחרון לבדו. בקבוצות העבודה של האסטרונומים מביעים בהלה מאובדן שדה הראיה שכבר החל היום להשפיע על יכולתם לאסוף נתונים. הם מעריכים שמשום שהעתיד צופן עשרות אלפי לוויינים נוספים בזמן שאין עדיין כל רגולציה שמגנה על שמי הליל, זיהום האור והשמיים שהלוויינים מפיקים יפגע עמוקות בעבודתם.

כבר היום הזוהר העז מהקונסטלציה של SpaceX נקלט בעין העדשה של המדענים בשעות הדמדומים והמדענים מציינים כי בקצב הזה יראו אותה בעין לא מזויינת. רק בחודש שעבר הקונסטלציה של החברה נדחף ושיבש את התצפית לכוכב השביט Neowise, מראה שמתרחש לפי הערכות פעם אחת ב-6,800 שנים. העתיד כאמור גם לא מרנין. הקונסטלציות הענקיות שצפויות עוד לחוג סביב כדור הארץ, והעובדה כי הן יפוצלו לגבהים רבים שונים יביאו בסופו של דבר לפי הערכות, לפגיעה כה משמעותית בראיה שחקר החלל יכול להיפגע בצורה קיצונית, שאפילו תצפיות חובבניות יושפעו מהן, זאת אומרת בפשטות - החוויה האנושית.

האפשרויות להפחתת ההשפעה על החקירה המדעית והחיים עצמם הן, בין היתר, להחשיך את הלוויינים ושהם עצמם יהיו כהים, לקבוע גבולות הגובה בהם הם יחוגו, לכוון את הזוויות שלהם שישקפו פחות את אור השמש ולפתח תוכנות שיצליחו לזהות את ההפרעות, אבל הכי חשוב והכי לא סביר: פשוט אל תפעילו כל כך הרבה לוויינים. "שום שילוב של הקלה לא יבטל את השפעתם", נכתב בדו"ח. לא שזה עוזר כשיש כל כך הרבה כסף שמעורב בעניין. אבל כמו כל דבר שהוא טכנולוגי, הרגולטורים איטיים בתגובה להגן על המשאב שהוא של כולנו, ואנחנו נאלצים לעמוד מהצד בזמן שאסטרונומים מציעים פשרות עם חברות מסחריות כדי לצמצם את הרעה ומקווים לטוב. כך מוותרים כולם על הרעיון שנהנה משמים בטוחים, כהים וצלולים.

פוליטיקת הטיקטוק של טראמפ גובה קורבן ראשון

משום רגולציה לרגולציה שעדיין אי אפשר להבין. הסאגה סביב הרשת החברתית טיקטוק מסרבת להסתיים. אתמול נודע שהמנכ"ל האמריקאי שמינתה רק כדי להפיג את חששות הבית הלבן, מתפטר. עם ההודעה על התפטרותו ציינו בטיקטוק כי "אנו מעריכים שהדינמיקה הפוליטית של החודשים האחרונים שינתה משמעותית את היקף תפקידו של קווין ואנו מכבדים את החלטתו באופן מלא". לא שגם כאן יש ברירה.

סאגת טיקטוק מסתבכת, צילום: רויטרס סאגת טיקטוק מסתבכת | צילום: רויטרס סאגת טיקטוק מסתבכת, צילום: רויטרס

הרשת החברתית שצומחת במהירות להזכיר, נמצאת בראש מעייניו של הנשיא דונלד טראמפ, בעת שכמעט 180 אלף אמריקאים איבדו את חייהם למגפת הקורונה ועשרות מיליונים אחרים איבדו את עבודתם. כל זאת בזמן שהרשתות החברתיות הגדולות והוותיקות ביותר בעולם עדיין משמשות כר פורה לדיבור שנאה, שקרים, אלימות וניצול, מבלי שהנשיא טרמאפ נתן על כך את דעתו.

אבל מה שחשוב הוא רשת חברתית אחת מסין, שלא פועלת בסין, אבל היא סינית. אומנם יכול להיות, כמו כל דבר בחיים האלו, שהיא מהווה סיכון לארה"ב בגלל קשריה לממשל הסיני, אך כך גם יכולה להיות למשל מייקרוסופט שמוכרת טכנולוגיה לסין. פוטאייטו, פוטאטו. למעשה, תשומת הלב שמעניק טראמפ לטיקטוק מפתיע כל כך הרבה אנשי תעשייה שהתחילו לצמוח סביבה תיאוריות שלמות. אם זה שהוא מחפש לפגוע בטיקטוק בגלל קומיקאית אחת בשם שרה קופר, שהליפ סינק שלה לנשיא ככל הנראה משגע אותו, או אם משום שמנכ"ל מייסד פייסבוק מארק צוקרברג לוחש לו באוזן שטיקטוק מאיימת על עסקי פייסבוק ויש לטפל בחברה הקטנה, היחידה אגב שהצליחה, למורת רוחו של צוקרברג, לתפוס את תשומת ליבם של בני דור ה-Z.

קוויין מאייר החליט לעזוב את טיקטוק רק ארבעה חודשים אחרי שנכנס לתפקיד, מינוי שאותו כינה היועץ הבכיר לבית הלבן פיטר נבארו "בובה של הסינים". מאז הממשל של טראמפ אסר את השימוש באפליקציה כל עוד היא נותרת בשליטה סינית ודה פקטו כפה על בייטדאנס, בעלת השליטה, למכור את הרשת החברתית לידיים "ידידותיות" יותר. כמו למשל השוק האמריקאי. כמה נוח. ענקיות כמו מיקרוסופט ואורקל, יחד עם מתמודדות אחרות, מנהלות משא ומתן לעסקת רכישה במחירים שנעים בין 20 ל-50 מיליארד דולר. במקביל הודיעו בטיקטוק שהם יתבעו את ממשל טראמפ על אילוץ המכירה בטענה שלא ניתן לה הליך הוגן להוכיח שהיא באמת לא מהווה איום על הביטחון הלאומי של ארה"ב. חבל באמת על כל האנרגיה הזו, עדיף היה שטראמפ והבית הלבן היו משקיעים קצת יותר אנרגיה בלשמור על הפלטפורמות שלנו נקיות מזוהמת מתסיסים ואלימים והשמים שלנו נקיים מלוויינים.

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
חוסר הבנה מדכא.
צר לי גברת ויקי בבקשה תפסיקי לנסוע ברכב שלך ולהשתמש באינטרנט כיוון שהם יוצרים זיהום חמור בהרבה מאשר STARLINK. הפרויקט ממן את הרכב הבא של SPACEX שיוזיל עלויות בטירוף לשיגור חומרה לחלל מה שיאפשר להתקין עשרות אם לא מאות סוגי טלסקופים בחלל (מחיר של טלסקופ כזה במקום להיות במאות מיליונים ואפילו מילארדים יוכל לרדת למכיר של מאות אלפים ומיליונים בודדים) חאלס לבלבל בשכל. אסטרונומיה מהקרקע זה עסק מת ועדיף לדחוף טכנולוגיות מתקדמות שיאפשרו מחקרים מקיפים בהרבה.
ok  |  01.09.20
10.
זיהום אור מתאורת רחוב מוגזמת, שלטי פרסום ועוד קשה הרבה יותר
זה כנראה נכון שהלווינים מפריעים לקבוצה קטנה של חוקרים שצופים על גרמי שמיים מרוחקים, אבל זיהום אור מתאורה על פני כדור הארץ פוגע הרבה יותר ולא מטופל, אין תקן כול אחד עושה את מה שהוא רוצה. זה הרבה יותר מסוכן והרבה יותר בעייתי ודחוף. אפשר להטיל מס על כול מי שמשגר לחלל ולהשתמש בכספי המיסים הללו לשם טיפול, הסדרה בפסול חלל, בניית טלסקופים שישוגרו לחלל למסלולים שלא יופרעו ע"י הלווינים הללו
רמי  |  01.09.20
לכל התגובות