אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ר"מ יפן משאיר יחסי חוץ טובים, אבל הכלכלה טעונה שיפור צילום: אי פי איי

ר"מ יפן משאיר יחסי חוץ טובים, אבל הכלכלה טעונה שיפור

שינזו אבה שיקם בהדרגה את מערכת היחסים עם נשיא סין ונפגש עם טראמפ עוד לפני שהושבע לנשיא ארה"ב. אף שבמהלך כהונתו נוספו 4 מיליון יפנים למעגל העבודה, ההשפעות השליליות של הדפלציה המתמשכת ומדיניות העלאת מס הצריכה חזקות יותר

29.08.2020, 23:49 | רובין הרדינג, פייננשל טיימס

בסופו של דבר, כהונתו השנייה של ראש ממשלת יפן שינזו אבה הסתיימה באותה הדרך שבה נקטעה כהונתו הראשונה: מדיניות עמומה, הידלדלות בסקרים ושיבה למצב הרפואי הרעוע שמטריד את אבה כבר שנים רבות.

קראו עוד בכלכליסט

בשונה מכהונתו הקצרה בין 2006 ל־2007, הפעם ישאיר אבה מאחוריו רצף מכובד של ניצחונות אלקטורליים ולמעלה משמונה שנות משילות יציבה שמיצבו מחדש את מעמדו וכוחו של משרד ראש הממשלה היפני.

מבקריו של אבה מזכירים את כישלונותיו בהשגת המטרות הגדולות שאליהן התחייב להגיע: הסכם שלום מול רוסיה והשבת ארבעה איים שעליהם מתקיים מאבק בין המדינות, הצלת אזרחים יפנים שנחטפו על ידי צפון קוריאה, תיקון החוקה הפציפיסטית של יפן, וסיום הדפלציה שנרשמת לפרקים זה עשרות שנים.

עם זאת, הצלחותיו של אבה גדולות מהצלחותיו החוקתיות או מאלה שאותן ניתן לראות בסטטיסטיקות. במהלך הקדנציה שלו חתם אבה על הסכמי סחר רבים עם מדינות שונות בעולם, ניצל הזדמנות לבקר את דונלד טראמפ עוד לפני שהושבע לנשיא ארה"ב, והעניק ליפן - שעדיין מלקקת את פצעי האסון הגרעיני בפוקושימה שאירע ב־2011, וסובלת מעשורים של סטגנציה - תחושה מחודשת של ביטחון.

"אני חושב שהוא ייזכר בקטגוריית ראשי הממשלה המוצלחים ביותר של יפן", העריך טומואקי איוואי, פרופסור לפוליטיקה באוניברסיטת ניהון. "כהונתו כראש ממשלה היתה הארוכה ביותר בהיסטוריה היפנית וממשלו היה יציב מאוד".

ב־2012, כשאבה נכנס לתפקידו, יפן היתה מסוחררת מההרס שהותירה רעידת האדמה שפקדה את מחוז טוהוקו שנה קודם לכן, ומהקיפאון מול סין לאחר שיפן רכשה שלושה מתוך חמשת איי סנקאקו הבלתי מיושבים, שעליהם התקיימו מאבקי שליטה במשך שנים.

אבה. יורד מהבמה, צילום: רויטרס אבה. יורד מהבמה | צילום: רויטרס אבה. יורד מהבמה, צילום: רויטרס

לא טיפוס פשרן

המוניטין שלו, שאותו השיג במהלך כהונתו הראשונה, היה של רביזיוניסט היסטורי ולאומן שמרני. עם זאת, אבה שמר תמיד על מעשיות בכל הנוגע ליחסים בינלאומיים, אפילו אם לא היה מסוגל להביא את עצמו לפשרות משמעותיות.

לאט לאט הוא בנה מחדש את מערכת היחסים מול נשיא סין שי ג'ינפינג, כאשר לחיצת הידיים העגמומית והמפורסמת מ־2014 היתה ההתחלה. ב־2015 הגיע אבה להסדר מול דרום קוריאה לגבי "נשות הניחומים" שיפן נהגה לקחת לעצמה במהלך מלחמת העולם השנייה ולפניה, אבל לא הצליח לגשר על עשרות שנות זעם על עוול היסטורי ולבסוף כשל ההסדר. אבה דחק בנשיא רוסיה ולדימיר פוטין ליישב את המחלוקת סביב איי קוריל, אבל מעולם לא הסכים להתפשר על דרישותיה של יפן לגביהם.

לורן ריצ'רדסון, מומחית ליחסי קוריאה־יפן באוניברסיטה הלאומית של אוסטרליה, טוענת כי הקשרים בין טוקיו וסיאול הגיעו ל"שפל היסטורי" תחת אבה ומקבילו הדרום־קוריאני, הנשיא מון ג'יאה־אין. לדבריה, התפטרותו של ראש הממשלה היפני "לא צפויה לשפר את מצב היחסים".

המקום שבו נחל אבה הצלחה היה עיצובה של מה שכינה טוביאס האריס, שכתב את הביוגרפיה של אבה, "דוקטרינת אבה" למדיניות החוץ היפנית. זו, חייבה את יפן ל"שליחות חדשה כמגינת הסדר הכלכלי העולמי הנשען על חקיקה". הוא נחשב כמי שייסד בריתות ברחבי אסיה בהתבסס על מחויבות משותפת לשלטון החוק, ובהתאם, התנגד לכל ניסיון סיני לשנות את הסטטוס־קוו באופן חד צדדי.

הבטחותיו של אבה להפיח רוח חיים בכלכלה היפנית הסתכמו באכזבה. עוד לפני שמגפת הקורונה פגעה בכלכלה השלישית בגודלה בעולם, המדינה היתה רחוקה מיעד האינפלציה שעומד על 2%. אף שעם כניסתו לתפקיד הבטיח אבה להעניק תמריצים, בפועל הוא העלה בהדרגה את מס הצריכה במדינה מ־5% ל־10%. השפעות המהלך גברו על כל דבר אחר שעשה.

אף על פי כן, ביצועי הכלכלה היפנית תחת אבה היו טובים יותר מאלה שנרשמו שנים רבות קודם לכן. במידה מסוימת אחראים לכך המומחים המוניטרים שמינה אבה לבנק המרכזי של יפן והפעולות שנקטו האחרונים להחלשת הין. "נקודה אחת שיכולתי לקדם מבחינת מדיניות כלכלית היא להביא לכך שכל מי שרצה לעבוד, היה יכול למצוא לעצמו משרה", אמר אבה, בהצביעו על נתוני תעסוקה המתארים צמיחה של 4 מיליון עובדים בשנים האחרונות.

עם זאת, בסופו של דבר, עיזבונו המרשים ביותר של אבה הוא כנראה השבת מעמדו של משרד ראש הממשלה, גם בקרב הדרג הפקידותי וגם בדרך שבה העם היפני מצפה ממנהיגיו לנהוג. מבחינה היסטורית, ראש הממשלה היה לא יותר מראשון בין שווים - אם בכלל - והיתה לו שליטה מצומצמת בלבד על הבירוקרטיה האימתנית. אלא שבאמצעות שינוי מתמשך, התווה אבה מערך שליטה מרכזי.

קניון בטוקיו. המיתון מכה, צילום: איי פי קניון בטוקיו. המיתון מכה | צילום: איי פי קניון בטוקיו. המיתון מכה, צילום: איי פי

באמצעות שתי רפורמות שזכו לתשומת לב מועטה בלבד מחוץ ליפן, אבה יצר ב־2013 את מועצת הביטחון הלאומית וב־2014 את לשכת הקבינט לענייני סגל. הראשונה העניקה לראש הממשלה שליטה ישירה על ההיבטים המשמעותיים ביותר במדיניות החוץ. האחרונה איפשרה לו למנות את 600 הפקידים הבכירים ביותר בממשלה. כך, אבה השתלט במהירות על כל הנושאים המטופלים במערכת היפנית.

התכווצות האוכלוסייה נמשכת

המנהיג הבא של יפן יצטרך לאסוף את העוצמה הזו בכדי להתמודד עם אתגרים של ממש. אבה לא שינה את חוקי היסוד של הדיפלומטיה: יפן עדיין נסמכת על ארה"ב, שחוסר היציבות שלה גובר, כדי להגן על עצמה מפני סין הלא־ידידותית. הכלכלה שוב נמצאת בבור עמוק עם גירעון תקציבי עצום ובנק מרכזי שכבר רכש אג"ח ממשלתיות בשווי 100% מהתמ"ג. התכווצות האוכלוסייה היפנית נמשכת במרץ.

על אף כל אלה, יפן כנראה תתגעגע למנהיגה. "אם להיות כנה, אני חושבת שעזיבתו היא אובדן גדול", אמרה מושלת טוקיו ויריבתו הפוליטית של אבה, יוריקו קויקה. "ההישגים אליהם הגיע אבה ב־G7 ובפורומים נוספים אינם קטנים כלל".

תגיות