אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההזדמנויות העסקיות באמירויות קיימות לא רק בדובאי ואבו דאבי צילומ: EPA

ההזדמנויות העסקיות באמירויות קיימות לא רק בדובאי ואבו דאבי

הישראלים בונים על שתי האמירויות החזקות והגדולות, אך הסכם השלום המתגבש פותח אופציות גם באמירות הפחות מוכרת א־שארקה, שמציעה תמריצים למשקיעים, אזורים חופשיים ומינימום ביורוקרטיה

01.09.2020, 08:09 | דורון פסקין

הנחיתה ההיסטורית של טיסת אל על המסחרית הישירה בבירת איחוד האמירויות אבו דאבי, היא עוד ציון דרך בדרך לכינון יחסים דיפלומטיים בין ישראל לבין מדינת המפרץ. האישור שנתנה סעודיה למטוס הישראלי לעבור במרחב האווירי שלה היא עדות נוספת לרוחות המנשבות מהמפרץ.

קראו עוד בכלכליסט

הטיסה לאבו דאבי מצטרפת להודעת נשיא האיחוד שיח' ח'ליפה בן זאיד בשבת על ביטול חוקי החרם הערבי נגד ישראל משנת 1972. למהלכים אלו של האמירויות מתלווה גם מאמץ תקשורתי מצד השלטונות ליצירת תודעה ציבורית התומכת בהסכמים עם ישראל וביישום המהיר שלהם. מאמץ זה מגיע על רקע הביקורת הגוברת מצד גורמים בעולם הערבי והאיסלאמי וכן יוזמות עממיות בעיקר ברשתות החברתיות להחרים את הסחורות מהאמירויות.

האמירות א־שארקה. עם תמריצים מפליגים למשקיעים, ומינימום ביורוקרטיה , צילומ:  EPA האמירות א־שארקה. עם תמריצים מפליגים למשקיעים, ומינימום ביורוקרטיה | צילומ: EPA האמירות א־שארקה. עם תמריצים מפליגים למשקיעים, ומינימום ביורוקרטיה , צילומ:  EPA

האמירתים לא מתרשמים מהביקורת והדבר זוכה לביטוי בעמודים הראשיים של העיתונים במדינה, המדגישים את חשיבות הסכם השלום עם ישראל. תחת הכותרת "זמן עושי השלום", הדגיש "אלווטן" המקומי במאמר הפתיחה שלו לקראת הגעת הטיסה מישראל כי את השלום עושים "האמיצים והחזקים" כחלק מאסטרטגיה מדינית שנועדה להביא תועלת לכל האזור.

האמירתים אינם מסתירים את כוונתם שההסכם יניב פירות כלכליים, ומתייחסים אליו כאל חלק מאסטרטגיית ההתאוששות ממשבר קורונה שפגע קשות בכלכלה השנייה בגודלה בעולם הערבי. ברבעון הראשון השנה נרשמה ירידה של 0.3% בחישוב שנתי בתוצר המקומי הגולמי. נתוני הרבעון השני שבחלקו המשק האמירתי היה מושבת כמעט לחלוטין, יהיו קשים עוד יותר. השלטונות באמירויות שמעוניינים לצמצם נזקים עד סוף השנה הנוכחית, סבורים כי אווירת השלום ביחד עם הסרת המיגבלות והחזרה לשגרה, תסייע להחזיר את המשק לצמיחה כבר מהרבעון האחרון השנה.

א־שארקה צוברת תאוצה

נכון שכרגע הזרקורים מכוונים לעבר אבו דאבי ודובאי, שתי האמירויות הידועות, החזקות והקורצות ביותר למשקיעים ולתיירים. אבל בדיקה מעמיקה של ההתפתחויות הכלכליות במדינה, מגלה כי האמירות הפחות מוכרת למשקיע הישראלי, א־שארקה (או שארג'ה), הולכת וצוברת תאוצה ומציעה יותר ויותר הזדמנויות השקעה מבטיחות. א־שארקה היא האמירות השלישית בחשיבותה ומאכלסת קרוב ל־20% מתושבי המדינה. היא גובלת בדובאי ולכן התפתחותה הכלכלית היא במידה רבה תוצאה של הפיתוח הכלכלי המואץ אצל השכנה.

התוצר המקומי בא־שארקה זינק לכ־28 מיליארד דולר בשנה שעברה, קרוב ל־8% מהתמ"ג הכולל של המדינה. ב־2019 שיעור הצמיחה של כלכלת האמירות הגיע לכ־5%. הגידול המרשים בתוצר של האמירות במהלך השנים האחרונות מצביע על ההתעניינות הגוברת בהזדמנויות שמציעה א־שארקה. באמירות זו פועלות כבר היום קרוב ל־60 אלף חברות קטנות ובינוניות כשאחד היתרונות הבולטים שלה הוא הגיוון הכלכלי. בפועל אין מגזר בודד שתורם יותר מ־20% לתוצר של א־שארקה, כשתרומת מגזר הגז והנפט אינו עולה על 6%.

ג ג'ארד קושנר, יועץ נשיא ארה"ב, לפני המראת טיסת אל על אתמול לאבו דאבי | צילום: יריב כץ ג

א־שארקה הצליחה לפתח את מגזר התעשייה באמצעות רשת של אזורים חופשיים ותעשייתיים והפכה לאחד ממרכזי הייצור המובילים במדינה. אזורים אלה מציעים למשקיעים תמריצים מפליגים כמו 100% בעלות זרה על העסק, פטור מלא ממיסים על יבוא וייצוא, אפשרויות חכירה לשנים ארוכות ועוד. כמו כן, המשיכה הגדולה של עסקים לעבר א־שארקה נובעת גם מהתמריצים הנדיבים שהרשויות מעניקות למשקיעים וליזמים וכן העלויות הנמוכות לתפעול עסקים ביחס לדובאי ולאבו דאבי. לפי עדויות של משקיעים, הקשב שהם מקבלים מהרשויות לצרכיהם הוא מוחלט, במינימום ביורוקרטיה, וזאת כחלק מהמאמץ המושקע לנסות ולהתקרב מבחינת האטרקטיביות לשתי האמירויות הבכירות.

תשתיות, תיירות ובריאות

יתרון בולט נוסף של א־שארקה הן התשתיות המתקדמות, להם היא מקצה כשליש מתקציבה, בדגש על תשתיות התחבורה. בנוסף, העובדה שא-שארקה היא האמירות היחידה עם נמלי ים גם לחופי המפרץ וגם האוקיאנוס השקט, מסבירה את חשיבותה הגיאוגרפית ומרכזיותה בהקשר לשרשרת האספקה הלוגיסטית הבינלאומית.

א־שארקה מתהדרת בתואר בירת התרבות והאומנות של האמירויות, ועושה מאמצים לעלות על מפת התיירות העולמית, ובהצלחה. עם השקעה במיליארדים בפרויקטים תיירותיים וארגון אירועים וכנסים בינלאומיים, מגלגל הענף כ־2.5 מיליארד דולר בשנה, למעלה מ־8% מהתוצר המקומי שלה. מספר התיירים באמירות מגיע לשני מיליון בשנה והיא שואפת להכפילו בשנה הבאה, בין השאר בתקווה כי מבקרים בתערוכת אקספו 2020 בדובאי יעשו את הדרך הקצרה אליה. היא מתכוונת לעודד את התיירות העולמית אליה באמצעות מיצובה כיעד תיירותי לכל המשפחה. יתרונה על אבו דאבי ודובאי טמון במחירים הזולים יותר של חבילות תיור שהיא יכולה להציע.

מגזר נוסף בו א־שארקה מציעה הזדמנויות למשקיעים הוא שירותי הבריאות והרפואה. ב־2012 נחנך באמירות אזור חופשי מיוחד בסמוך לשדה התעופה הבינלאומי המיועד לחברות וליזמים הפועלים בתחום, בשטח של כ־2.5 מיליון מ"ר, והוא מהווה אלטרנטיבה זולה יותר לאזור המיועד למשקיעים בענף הבריאות באמירות דובאי.

הכותב הנו מנהל חברת קונקורד MENA

תגיות