אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המוסדיים רוצים לקבוע את הרכב הדירקטוריון בישראכרט   צילום: ראובן קפוצינסקי

המוסדיים רוצים לקבוע את הרכב הדירקטוריון בישראכרט

הגופים המוסדיים דורשים להיכלל בהליכי האיתור והמינוי של הדירקטורים בחברה - ולקיים הליך חדש בנוגע למינויים שיועלו באסיפה הקרובה; זאת לאחר שגילו כי ישראכרט הקימה ועדת איתור ומינוי שפעלה כחצי שנה ללא שיתופם; ישראכרט: "פרסמנו קול קורא לציבור, המפרט באופן שקוף וברור את תהליך פעולת ועדת האיתור, על מנת לאפשר מעורבות בעלי המניות בהליך בחירת הדירקטורים"

03.09.2020, 20:16 | צלי גרינברג
בעלי המניות המוסדיים בישראכרט דורשים מהחברה לקיים הליך חדש לאיתור ומינוי הדירקטורים, שיועלו לאישור האסיפה הכללית הקרובה. זאת לאחר שגילו כי החברה הקימה ועדה לאיתור ומינוי דירקטורים, שפעלה מזה כחצי שנה ללא שהמוסדיים היו שותפים או מיודעים לה.

קראו עוד בכלכליסט

ישראכרט הוציאה שלשום (ג') הודעה מקדימה לאסיפת בעלי המניות הכללית שברצונה לזמן במועד קרוב שעדיין לא נקבע, במסגרתה ציינה, כי גיבשה ועדה לבחירת דירקטורים לחברה הפועלת מזה כחצי שנה לאיתור מועמדים מתאימים, והפתיעה בכך את בעלי המניות המוסדיים. אלו האחרונים גילו עוד באמצעות ההודעה המקדימה, כי חברי הוועדה החלו לפגוש מועמדים כבר מחודש מרץ השנה. כתגובה לדיווח הוציאו מספר בעלי מניות מכתב מטעמם ליועצת המשפטית של ישראכרט, בדרישה כי החברה תחזור בה מההליך ותשתף אותם בהליך האיתור החדש.

שאלות וספקות 

במכתב, החתום על ידי מתי אהרון, מנכ"ל חברת אנטרופי ממשל תאגידי, נכתב, בין היתר, כי המוסדיים "מבקשים להודיע לדירקטוריון החברה, כי ההודעה המקדימה מעלה שאלות ומעוררת ספקות ביחס לתהליך המתואר ולעבודת ועדת האיתור. משכך, בעלי המניות המוסדיים מבקשים מדירקטוריון החברה לפעול באופן מיידי לגיבוש תהליך איתור חדש למינוי סדור, שקוף ובלתי תלוי של דירקטורים בחברה".

עוד נכתב, כי "היות שהחברה הינה ללא גרעין שליטה ועל מנת להבטיח תהליך אובייקטיבי, על דירקטוריון החברה לנהל את התהליך מראשיתו בשיתוף עם נציגי בעלי המניות המוסדיים, תוך מתן דגש על כללי ממש תאגידי נאות ואפקטיבי ובראיית מינויים בלתי תלויים ולטובת קידום ענייניה העסקיים של החברה".

איל דשא יו"ר דירקטוריון ישראכרט , צילום: אוראל כהן איל דשא יו"ר דירקטוריון ישראכרט | צילום: אוראל כהן איל דשא יו"ר דירקטוריון ישראכרט , צילום: אוראל כהן

גורמים בשוק ההון מסרו לכלכליסט, כי המוסדיים ככל הנראה חוששים, כי לא יוכלו להשפיע על הרכב הדירקטוריון ולהגביר השפעתם בחברה. חלקם גם חוששים שנטיית עבודת הוועדה היא לבצר את מעמדו של איל דשא כיו"ר ישראכרט, ובכך תגביר השפעתו, בעוד תחליש השפעתם. דשא עצמו, יש לציין, לקח חלק בוועדת האיתור, אך התפטר ממנה לאחר שלקח בה חלק מספר חודשים.

המוסדיים גם מפנים אל ההודעה המקדימה שבה כתבה החברה, בין היתר, כי "לצד שאיפה לחיזוק הדירקטוריון במועמדים מקצועיים.... יש מקום ליתן משקל גם לשיקולי המשכיות ויציבות עסקית וניהולית...". משפט זה, לטענתם, טומן בחובו את הרצון של הדירקטוריון לשמר את מעמדו של דשא. חלק מבעלי המניות אמרו לכלכליסט, כי "תוצאות החברה מאכזבות והיא אינה ממצה את מלוא יכולותיה. ההליך הוא נדבך נדרש בניעור המתבקש לחברה. העניין הוא לאו דווקא באדם זה או אחר אלא בחברה עצמה, וזו צריכה להתעורר, בין אם ההליך יגרום להחלפת היו"ר ובין אם לא".

במסגרת ההודעה המקדימה ניתנו לבעלי המניות 14 יום להעמיד מועמדים לדירקטוריון מטעמם שיועלו להצבעה באסיפה הכללית. כיוון שמדובר באסיפה הראשונה של בעלי המניות כחברה ציבורית, כל חברי הדירקטוריון יצרכו לעמוד לבחירה מחדש, כאשר רק 3 מתוך חברי הדירקטוריון הקיים יעמדו לכהונה נוספת, והשאר יהיו מועמדים חדשים.

החברה מציינת בהודעה המקדימה, כי תפעל לקדם להגדיל את הדירקטוריון ל-10 חברים, וכי ברצונה להוסיף 2 דח"צים לצד ה-2 הקיימים, כך שמספרם בדירקטוריון יעמוד על 4. עוד ציינה החברה, כי מחצית מתוך 6 הדירקטורים הנוספים יסווגו על ידה בהמשך כבלתי תלויים.

גורמים בשוק ההון מעריכים, כי המאבק בין המנהלים לבין בעלי המניות המוסדיים על השליטה בחברה, ישפיע גם על תהליכים דומים המתקיימים כיום בחברות ללא גרעין שליטה בבורסה בתל אביב, כדוגמת פז ושופרסל.

בעלי העניין הגדולים בישראכרט הם חברות הביטוח והגמל הפניקס-אקסלנס (7.2%), וכלל (7.12%), אך בחברה מחזיקים גם בתי ההשקעות מיטב דש, פסגות ומור, וחברת הביטוח והגמל מגדל, שב-29 ליולי האחרון חדלה מלהיות בעלת עניין לאחר שמכרה כ-0.07% מהמניות שהחזיקה תמורת כ-1.2 מיליון שקל וירדה לאחזקה של 4.96%. ישראכרט מנוהלת ללא גרעין שליטה ונסחרת בבורסה בתל אביב בשווי 1.78 מיליארד שקל, לאחר שמנייתה ירדה 28% מתחילת השנה. אתמול גם דיווחה החברה כי אריסון השקעות חדלה מהיותה בעלת עניין לאחר שמכרה שלשום כ-0.21% ממניותיה תמורת כ-3.9 מיליון שקל.

מישראכרט נמסר בתגובה: "דירקטוריון החברה הקים ועדת איתור שכל חבריה דח"צים בלתי תלויים, ואף נעזר בחברת ייעוץ חיצונית אובייקטיבית ובלתי תלויה. החברה פרסמה אתמול קול קורא לציבור, המפרט באופן שקוף וברור את תהליך פעולת ועדת האיתור, על מנת לאפשר מעורבות בעלי המניות בהליך בחירת הדירקטורים".

תגיות