אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הורים שימו לב: סרטון התאבדות מופץ למשתמשי טיקטוק ללא אפשרות למנוע את הצפייה מראש צילום: שאטרסטוק

הורים שימו לב: סרטון התאבדות מופץ למשתמשי טיקטוק ללא אפשרות למנוע את הצפייה מראש

כבר שבוע שמופץ באפליקציית הסרטונים הפופלרית סרטון התאבדות בו נראה אדם מבוגר שם קץ לחייו באמצעות נשק חם. בעוד רשתות חברתיות כמו פייסבוק וטוויטר הצליחו להגביל מיד את התפוצה של הסרטון, בטיקטוק המצב יותר מסובך והסרטון עדיין מסתובב ברשת

08.09.2020, 16:35 | רפאל קאהאן
אפליקציית הסרטונים טיקטוק נמצאת במשבר עמוק וכנראה שהשערוריה האחרונה שנקשרה לשמה לא תיטיב עם המצב. מאז יום שלישי שעבר, מופץ ברשת סרטון התאבדות אמיתי כולל רגע הירייה. מדובר בסרטון שלדברי החברה שודר בפייסבוק לייב והוקלט ואחר כך הופץ בעוד רשתות חברתיות. בסרטון נראה אדם מבוגר בעל זקן אפור יושב לצד שולחן עבודה ולאחר מכן את כל אירוע ההתאבדות עצמו שכולל כאמור שימוש בנשק.

קראו עוד בכלכליסט

בעוד שבפייסבוק וטוויטר הצליחו להגביל מיד את התפוצה של הסרטון, בטיקטוק המצב יותר מסובך. בגלל אופי הפיד שלה, שמורכב מסרטונים שמשודרים כמעט אוטומטית אחד אחרי השני קשה מאוד להתחמק מצפייה בו בטעות עד לרגע שבו צופים במעשה המזעזע. בהתחשב בכך שמשתמשים רבים גם הטמינו את רגע הירי בתוך סרטונים שלהם טיקטוק מתקשה מאוד למצוא אותו בתוך היקף התוכן העצום שמועלה אליה בכל זמן.

החברה אמנם ניסתה להגביל את התפוצה ומוחקת את הסרטונים שמופצים כולל מחיקה של חשבונות המשתמשים שקשורים לכך, אך מדובר לכל היותר בחלק מהתפוצה של הסרטון הבעייתי. לטיקטוק אמנם יש מערכות סינון תוכן מבוססות על בינה מלאכותית ועל מסנני תוכן אנושיים, אך אופי האפליקציה, ובעיקר מנוע המלצת התוכן היעיל שלה, הופך את ההפצה של סרטון למהירה מאוד ובעיקר נרחבת. זה נהדר לסרטון של ריקוד מדליק, אך הרבה יותר בעייתי לסרטון ובו תוכן בוטה או אלים.

אפליקציית טיקטוק, צילום: שאטרסטוק אפליקציית טיקטוק | צילום: שאטרסטוק אפליקציית טיקטוק, צילום: שאטרסטוק

מהחברה נמסר שהיא התאימה את המערכות שלה לזיהוי של הסרטונים הללו. על פי הודעת התגובה שהועברה, "המערכות שלנו מכוילות לזהות אוטומטית תוכן שמציג, מעודד, משבח או מקדם התאבדויות. אנו מוחקים כל חשבון שמנסה להעלות תכנים כאלה באופן שחוזר על עצמו. אנו מעריכים את כל חברי הקהילה שמנסים למנוע את ההפצה ומדווחים לנו ולמשתמשים אחרים על סרטונים בעייתיים".

תכנים מעין אלה אינם נחלתה הבלעדית של טיקטוק. גם פייסבוק סבלה מכך במשך תקופה ארוכה עד שדעת הקהל והרגולטורים הכריחו אותה להקשיח את מערכות הסינון שלה. ועדיין, גם היא עדיין סובלת מבעיית תכנים דומה בעיקר בווטסאפ שרוב התקשורת בה מוצפנת. לראייה, הסרטון הבעייתי שודר בתחילה בשירות שלה ולאחר מכן אף הופיע באינסטגרם ואף בטוויטר. עם זאת, כדי להפחית את הסיכוי שהסרטון יופיע לכם בטעות כדאי בשלב זה להקשיב לאזהרות המשתמשים ולהימנע משימוש בלשונית For You דרכה קשה מאוד למנוע את השידור.

ואם זה לא היה מספיק, סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה היום (ג') שהחרם המתגבר על השירות מצד הבית הלבן הביא לכך שבייטדאנס, חברת האם של טיקטוק, הודיעה שתשלם בונוס נאה לכל 60,000 עובדיה. זהו בונוס של אמצע שנה שאף עובד בחברה לא ציפה לו. בבייטדאנס הסבירו שמדובר בבונוס שמיועד להודות לעובדים על ההשקעה בימי הקורונה, אך קשה שלא לתהות על העיתוי. כל עובד שעבד במשרה מלאה בין ה-1 ביולי ל-31 באוגוסט יהיה זכאי לו, עם זאת לא ברור מה יהיה גובהו של אותו בונוס.

בייטדאנס, הבעלים של טיקטוק, צילום: רויטרס בייטדאנס, הבעלים של טיקטוק | צילום: רויטרס בייטדאנס, הבעלים של טיקטוק, צילום: רויטרס

המהלך של בייטדאנס גם הולך נגד התנהלות חברות אסייתיות אחרות שבימים אלה עסוקות בעיקר בהידוק החגורה. כל זאת מעיד על המצב הקשה בתוכה. מנכ''ל האפליקציה האמריקאי שהתפטר לפני כשבועיים הוא עוד סימפטום ועל הכל מעיב המהלך שעשוי להוביל למכירת עסקי טיקטוק בעולם המערבי למיקרוסופט או לאורקל האמריקאיות. מיותר לציין שהסרטון הזה כנראה ידיר עוד שעות שינה מראשי החברה.

תגובות נוספות לכתבה על סרטון ההתאבדות בטיקטוק.

יעל לוי, מנכ״לית עמותת סה"ר - סיוע והקשבה ברשת: "החל מאתמול סה"ר ניטרה עשרות הודעות של בני נוער ברשת העוסקות בסרטון הקשה שהופץ ברשת ומציג התאבדות בשידור ישיר. רוב ההודעות שאותרו מביעות תחושות דחק, סקרנות לא מבוקרת כמו גם חשש גדול מהחשיפה לסרטון. למוקד הצ'אט של סה"ר הגיעו פניות של בני נוער שצפו בסרטון הקשה וחוו עקב כך מצוקה וזעזוע. חשיפה לא מבוקרת לתוכן מעמת, מציף ומאיים יכולה לייצר טריגרים נפשיים ורגשיים. ילדים, בני נוער והורים מוזמנים לפנות אלינו לסיוע דרך קו הצ’אט ואנו ניתן סיוע מיידי ומענה ראשוני למצוקה״.

פרופ׳ יוסי לוי בלז, ראש המרכז לחקר האובדנות והכאב הנפשי ע"ש ליאור צפתי במרכז האקדמי רופין וחבר הנהלת עמותת בשביל החיים: "צפייה במעשה התאבדות עלולה לעורר מצוקה חריפה בקרב ילדים ובני נוער הצופים בה. יותר מכך, הפרסום שיש לנושא עלול לעודד צעירים החושבים על אובדנות לבצע את המעשים המתוכננים. לכן, יש חשיבות גדולה לכך שאנשים בסביבתם של הילדים בדגש על ההורים ישימו לב להתנהגות ילדיהם - אם מדובר בחרדה, הסתגרות, וכל דבר החורג מההתנהגות השגרתית, ויזמינו את הילדים לשיחה פתוחה עמם ללא שיפוטיות על מה שצפו בו, ישאלו לדעתם ולתחושותיהם בעקבות הצפייה. יש להדגיש כי ישנן דרכים רבות להתמודדות עם קשיים רגשיים, גם כאלו שנראים בלתי פתירים וכי בעת מצוקה הדבר הנכון הוא לבקש עזרה. התאבדות היא פתרון קבוע (וטראגי) לבעיה זמנית - הניתנת לפתרון! בנוסף, הייתי ממליץ לפנות לקבלת סיוע מקצועי (כמו קווי סיוע או טיפול) במקרה שהתגובות הרגשיות לצפייה חריפות ומתמשכות. אפשר לסייע לאנשים במצבי משבר".

תגיות