אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"שערי תשובה": כך עברו כספי התרומות של דלק לקרן הכותל צילומים: אוהד צויגנברג, youtube

בדיקת כלכליסט

"שערי תשובה": כך עברו כספי התרומות של דלק לקרן הכותל

יצחק תשובה מתהדר בהיותו נדבן למען מורשת יהודית, אלא שדו"ח משרד המשפטים חושף את השיטה להאדרתו: 85% מכספי קרן התרומות בדלק הגיעו לקרן הכותל, בניגוד למטרותיה. ותשובה? הוציא מכיסו סכום זניח. עוד בדו"ח: אישור תרומות בניגוד עניינים ומנגנוני ביקורת כושלים. קרן דלק: "הפעילות נעשתה לפי כללי המינהל התקין"

10.09.2020, 06:57 | תומר גנון וענת רואה

הכסף של משקיעי קבוצת דלק הציבורית נותב על ידי בני משפחתו ומקורביו של בעל השליטה, יצחק תשובה, לבניית תדמיתו כנדבן בתחום המורשת היהודית – בניגוד למטרה המאושרת של הכספים. כך עולה מדו"ח ביקורת עומק של רשם התאגידים במשרד המשפטים, שהגיע לידי "כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

הדו"ח, שנחתם סופית בחודש שעבר, חושף שורה של אי סדרים וליקויים, מנגנוני ביקורת מסורסים ופעילות בניגוד עניינים, בקרן דלק למדע, חינוך ותרבות – זרוע התרומות שהקימה החברה הציבורית מכספי המשקיעים, כדי לפעול למען הקהילה בהיבטים חברתיים וסביבתיים.

תשובה בבית הכנסת במינהרת הכותל. אירח את עמותת יוצאי לוב , צילום: youtube תשובה בבית הכנסת במינהרת הכותל. אירח את עמותת יוצאי לוב | צילום: youtube תשובה בבית הכנסת במינהרת הכותל. אירח את עמותת יוצאי לוב , צילום: youtube

אחד הממצאים המרכזיים בדו"ח שהגיע לידי "כלכליסט", ואשר בחן את פעילות הקרן (חברת לתועלת הציבור – חל"צ) בשנים 2016–2018, הוא שלמעלה מ־85% מכספי התרומות שהעבירו לה החברות הציבוריות מקבוצת דלק (21.3 מיליון שקל), נותבו על יד בני משפחתו ומקורביו של בעל השליטה בדלק, יצחק תשובה, לעמותה הממשלתית "הקרן לשימור הכותל המערבי" הפועלת בתחום המורשת היהודית ישראלית. זאת, כך ממצאי הדו"ח, בניגוד למטרות הפעילות המאושרות של הקרן (מדעים, תרבות וחינוך), ותוך התעלמות מוחלטת של ועדת הביקורת של הקרן מדרישות חוק החברות.

המשמעות של הממצאים היא שאנשי שלומו של בעל השליטה בקבוצת דלק בזרוע התרומות, פעלו בניגוד למדיניות התרומות המוצהרת של משקיעי החברה, שאחראים ל־95% מהתקציב, כדי להעביר עשרות מיליוני שקלים למטרה שאולי יצחק תשובה חפץ בה, מתהדר בה, נהנה מפירותיה היוקרתיים, ומפתיחת הדלתות שהיא מסייעת לה בקרב אנשי עסקים אחרים, אך אינה חלק מהמטרות שהוגדרו.

יחס V.I.P

תשובה קנה לו בשנים האחרונות שם של נדבן מרכזי לכותל המערבי. הוא מרבה להתהדר מול מקורביו בתרומות לכותל, והוא מקבל בתמורה יחס של V.I.P מהעמותה הממשלתית, הכפופה למשרד ראש הממשלה, שמנהלת את המתחם. העמותה הזו מקבלת מדי שנה מהמדינה, לפי החלטת ממשלה, עשרות מיליוני שקלים כדי להפעיל, לשמר ולנקות את המתחם. ב־2019 למשל היה מדובר בסכום של 33 מיליון שקל שהעבירה לה המדינה.

תשובה נמצא בקשר עם רב הכותל שמואל רבינוביץ', דמות מרכזית בעולם המסורתי־דתי־חרדי ובמהלך השנים האחרונות ידע להשתמש בקשרים אלו לשם קיום אירועים שונים לבני משפחתו ומקורביו, כשבין היתר ערך במקום בת מצווה לנכדתו. על הדרך, תשובה מקפיד לטפח את תדמית הנדבן על אף שתרומתו האישית לקרן הכותל קטנה משמעותית מהתרומה של קבוצת דלק.

כך למשל, כפי שנחשף בעבר בסרטון שפורסם ב"כלכליסט", הוא עשה שימוש במתחם בית הכנסת "שערי תשובה" שהוקם במנהרת הכותל, כדי לערוך ביקור ותפילה לחברי עמותת יוצאי לוב שהוא תרם לה 100 אלף שקל, והיו"ר שלה, שמעון דורון, מכהן במקביל כדח"צ בקבוצת דלק. בעבר נחשף בערוץ 2 כי בתו של תשובה, האדריכלית גל נאור, עיצבה בהתנדבות את בית הכנסת הזה, כאשר עמותת הכותל המערבי מסרה שהדבר נעשה כי היא נציגתו של התורם.

"להיות נדבן גדול לכותל זה סמל סטטוס בקרב מסורתיים, דתיים חרדים – בטח בחו"ל", אומר גורם במגזר העסקי ששוחח עם "כלכליסט" על ממצאי הדו"ח. "כשאנשים שומעים שתשובה הוא מהפילנתרופים הגדולים לשימור המקום הכי קדוש לעם היהודי, יש לזה חשיבות אדירה. זה פותח דלתות. אם תשובה רוצה לתרום לזה מכיסו – תפאדל. אבל כשזה מגיע מהכיס של החברה הציבורית, ובניגוד למטרה שלשמה ניתן הכסף, זה בעייתי".

רב הכותל שמואל רבינוביץ רב הכותל שמואל רבינוביץ' ובתו של יצחק תשובה גל נאור. קרן דלק תרמה, הבת עיצבה | צילומים: אוהד צויגנברג, אוראל כהן רב הכותל שמואל רבינוביץ

התדמית הזאת של תשובה, כך עולה מהדו"ח, מושגת באמצעות כספי ציבור וללא אישור. "מטרות החברה המאושרות אינן עוסקות בפעילות מורשת ורווחה, אלא בתחום מדעים, תרבות חינוך", נכתב בפרק הממצאים של הדו"ח, שעליו חתום רו"ח אבי יהודיוף. "בשנים 2016–2017 הקרן העבירה תרומות עבור פעילות בתחום המורשת בהיקף של 5.76 מיליון שקל ו־8.34 מיליון שקל בהתאמה, ולרווחה 300 אלף שקל".

"החברה השיבה שהיא פועלת לשינוי תקנון ומטרות החברה, והחלה בכך לפני תחילת הביקורת אך עצרה זאת עד שתסתיים, והתרומות אושרו על ידי הדירקטוריון", צוין בתגובת קרן דלק לממצאי הדו"ח. אלא שהדו"ח הסופי דחה את ההסבר. "הביקורת מציינת כי בתגובת החברה אין כדי לשנות את הממצא, ובחינת עמידת החברה בכך תתבצע על ידי רשם העמותות".

ומה חלקו האישי של תשובה בכספים שמגייסת קרן דלק ומשם ממשיכים ברובם לכותל? על פי הדו"חות הכספיים לשנים 2016–2018 מדובר בסכום של 382 אלף שקל. כלומר 1.6% בלבד מכל הכספים שגייסה קרן דלק. וכך תשובה, בהשקעה קטנה מאוד מכיסו, מצליח למנף עשרות מיליוני שקלים שמעבירים המשקיעים לקרן, לטובת חיזוק תדמית הנדבן היהודי, מה שמסייע בוודאי לעסקיו הפרטיים.

מה קרה לביקורת

כיצד הצליחו הדירקטורים בקרן לאשר את התרומות בניגוד למטרות המוצהרות, מבלי שגופי הביקורת הפנימיים יעצרו זאת? לפי הדו"ח יש לכך סיבה פשוטה: "ועדת הביקורת אינה אפקטיבית". "התייחסות הוועדה לבדיקת פעילות החל"צ הינה לקונית וזהה מידי שנה ואינה מפרטת את הבדיקות שבוצעו והממצאים שנמצאו", נכתב בדו"ח. "כמו כן לא נמצא תיעוד לבדיקת הדו"חות הכספיים. עולה חשש כי ועדת הביקורת אינה אפקטיבית ואינה מבצעת את תפקידה במלואו. זאת בניגוד לחוק החברות הקובע כי הוועדה תבדוק תקינות פעולת הקרן, התאמה למטרות, מעקב אחרי ביצוע החלטות, עמידה על ליקוים ובדיקת עניינים כספיים. החברה מסרה כי היא מקבלת את הערת הביקורת".

יו"ר קבוצת דלק גבי לסט. שני כובעים יו"ר קבוצת דלק גבי לסט. שני כובעים יו"ר קבוצת דלק גבי לסט. שני כובעים

מדוע השתבשו מנגנוני הביקורת הפנימיים? מתברר שהן הדירקטוריון והן ועדת הביקורת של קרן התרומות נשלטים על ידי בני משפחתו ומקורביו של תשובה. כך מכהנות כדירקטוריות בקרן התרומות שתי בנותיו של תשובה – כרמית אלרואי וקרן אלדר; הדירקטורים הנוספים הם יו"ר קבוצת דלק, המכהן כמעט 20 שנה במקביל גם כיו"ר קרן התרומות, גבי לסט; סמנכ"ל הכספים של דלק ישראל לשעבר, משה משיח; ורואה החשבון של דלק תמלוגים, חיים קוגמן.

גם חברי ועדת הביקורת של הקרן, שלפי הדו"ח מסתמן כי לא ביצעו את תפקידם, מקורבים וקשורים לתשובה. כך ברק משרקי הוא המשנה למנכ"ל קבוצת דלק; תמר רוזנברג היא מנהלת הכספים והחשבת הראשית של קבוצת דלק; וזהבה טל היא עובדת בקבוצת דלק.

דו"ח הביקורת לא מתמקד רק בסוגיית הכותל. כך למשל הוא מצביע על ניגוד עניינים של יו"ר הקרן, גבי לסט, באישור התרומות. לפי הדו"ח, לסט מחזיק בשני כובעים. מצד אחד מי שמאשר את התרומות בקרן, מצד שני חבר הנהלה בעמותות שמקבלת תרומות מהקרן. וזאת, לדברי הביקורת, עסקת בעלי עניין לכל דבר שזקוקה לאישור מיוחד של ועדת הביקורת. אישור שלא ניתן.

כך למשל לפי הדו"ח קרן דלק תרמה 400 אלף שקל בין השנים 2016-2018, למכללת נתניה לתוכנית מלגות. אלא שלסט, יו"ר הקרן, מכהן גם בחבר הנאמנים של המכללה. אישור של ועדת הביקורת לעסקת בעלי העניין – אין. לפי הדו"ח החברה מסרה שהיא מקבלת את הממצאים, הצהירה ששני חברי דירקטוריון יקיימו דיון בנוגע לתרומות לצדדים קשורים. גם כאן בדו"ח נכתב שאין בתגובה לשנות ממצאים.

לפי הדו"ח, לסט הוא הגורם המכריע בכל הקשור לחלוקת התרומות. "ממדגם מקבלי מלגות עלה כי בקשות פרטניות למלגות נבדקות ע"י יו"ר הדירקטוריון באופן אישי ומאושרות על ידו בהתאם לקריטריונים שנקבעו, ומבלי שגורם נוסף מעורב כלל בתהליך ולא קיומה של ועדת מלגות מסודרת".  

הסיבוב על האקדמיה

את סיפור התרומות של קרן דלק למכללת נתניה צריך להבין גם בהקשר רחב יותר. גם במקרה של נדבנות לאקדמיה, לאיש העסקים ששמו נקשר בכך יש הרבה מה להרוויח. תדמית חברתית, פתיחת דלתות באקדמיה, הזמנה לאירועי תדמית, תארי כבוד ועוד. מזה שנים תשובה מזוהה עם מכללת נתניה. כך למשל הוא קיבל מהמכללה תואר לשם כבוד בשנת 2002, והיה הראשון שהמכללה העניקה לו את התואר נאמן המכללה. בשנת 2009 הוקם מרכז קונגרסים "תשובה" במכללה.

נתונים על התרומה הישירה של תשובה עצמו ומשפחתו למכללה, שלא באמצעות קרן דלק וככל שישנן כאלו, אין בידנו. עם זאת בידיעה תחת הכותרת "ילדי תשובה" מאפריל 2016 באתר "מעשים טובים", הסוקרת פעילות פילנתרופית, תואר טקס חלוקת מלגות במכללת נתניה שבו נכתב במפורש כי חלוקת המלגות היא מטעם קרן דלק – מסורת ארוכת שנים במכללה. בהודעה צוין שתשובה רק השתתף בטקס, לא שתרם באופן אישי, ושהמלגות מדי שנה נתרמות על ידי קרן דלק למדע, חינוך ותרבות.

זאת ועוד. באתר חברת ד.ק.ל הנדסה ובניין, החברה הקבלנית שבנתה את פרויקט "מרכז קונגרסים תשובה" נכתב כי "היזם – יצחק תשובה –קרן דלק למדע תרבות וספורט". הפרדה בין השניים אין. בדיוק כמו במקרה הכותל, מי שנבחרה לתכנן את הפרויקט היוקרתי היא אחת, האדריכלית גל נאור. לא אחרת מאשר בתו של יצחק תשובה.

מקרן דלק נמסר: "הקרן גאה מאוד בפעילותה החברתית רבת השנים לתמיכה במדע, בחינוך, בחיילי צה"ל, בתרבות, ספורט, ושימור המורשת. פעילותה נעשית על פי כללי המנהל התקין וההמלצות שהופיעו בדו״ח הביקורת שנעשה, נמצאות בתהליך יישום של נציגי הקרן. יצחק תשובה ראה ורואה זכות גדולה לפעול לקדום ייעדי הקרן. קרן דלק ותשובה, שתרם רבות מכספו הפרטי להקמת בית הכנסת בכותל, גאים בחלקם בהקמתו של בית הכנסת. עבודתה של גל נאור במכללה האקדמית נתניה, נעשתה בהתנדבות מלאה. אנו דוחים כל ניסיון להציג את הדברים בצורה שונה מהאמור". 

* * * 

 

האלפיון העליון מתחזק

כך הפכה התרומה לכותל לסמל סטטוס

עיון ברשימת התורמים לקרן לשימור הכותל המערבי מגלה כי בקרב אנשי עסקים ישראלים, לא בהכרח דתיים, התרומה לעמותה הממשלתית הפכה לסוג של בון־טון, סוג של סמל סטטוס. זאת על אף שמדובר בגוף שנהנה גם ככה מהכנסות קבועות של עשרות מיליוני שקלים, בחסות החלטות שמעביר מדי שנה משרד ראש הממשלה. הצורך שלו בתרומות, לעומת מוסדות דת אחרים למשל, נראה על פניו פחות מהותי.

 

קובי ריכטר. תרומה גבוהה, צילום: עמית שעל קובי ריכטר. תרומה גבוהה | צילום: עמית שעל קובי ריכטר. תרומה גבוהה, צילום: עמית שעל

 

חשוב לזכור שמדובר גם בעמותה שנהנת מהכנסות מבר מצוות, סיורים, חתונות ואירועים שנעשים במקום, וכן מקופות צדקה שמפוזרות במקום. מה שהביא את מחזור הפעילות לסכום גבוה מאוד יחסית לעמותה: 88.7 מיליון שקל ב־2019, ו־98.2 מיליון שקל ב־2018.

ברשימת התורמים לשנת 2017 ניתן למצוא למשל את אנשי העסקים הבאים, שתרמו דרך חברות בבעלותם: יבואן הרכב רמי אונגר (50 אלך שקל); אנשי הנדל"ן אלפרד אקירוב (70 אלף שקל) ונתן חץ (216 אלף שקל); קבוצת האופנה גוטקס (100 אלף שקל); הדוגמנית מיכאלה ברקו 36 אלף שקל; יהודית וקובי רכטר בעלי השליטה במדינול (211,320 שקל); או שולם פישר מבעלי השליטה באיקאה ישראל (132,110 שקל).יצחק תשובה לא מופיע ברשימת התורמים באופן אישי לקרן למורשת הכותל המערבי.

מקרן דלק נמסר: "הקרן גאה מאוד בפעילותה החברתית רבת השנים לתמיכה במדע, בחינוך, בחיילי צה"ל, בתרבות, ספורט, ושימור המורשת היהודית. פעילות הקרן נעשית על פי כללי המנהל התקין וההמלצות שהופיעו בדו״ח הביקורת שנעשה, נמצאות בתהליך יישום של נציגי הקרן.

בעל השליטה בקבוצת דלק, מר יצחק תשובה (אשר החזיק בתקופה האמורה בכ-65% ממניות החברה) ראה ורואה זכות גדולה לפעול לקידום יעדי הקרן. קרן דלק ויצחק תשובה, שתרם רבות מכספו הפרטי להקמת בית הכנסת בכותל, גאים בחלקם בהקמתו של בית הכנסת המהווה מוקד משיכה למבקרים מהארץ ומכל העולם ובית לפעילות עניפה התורמת לחיזוק הקשר עם הזהות היהודית ויהודי התפוצות. עבודתה של גל נאור במכללה האקדמית נתניה, נעשתה בהתנדבות מלאה ועל חשבון זמנה הפרטי מתוך הזדהות עם מטרות הקרן ופעילותה. אנו דוחים כל ניסיון להציג את הדברים בצורה שונה מהאמור".

תגיות