אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לראשונה: התגלו מעל 4,000 מקרים חדשים של קורונה ביממה צילום: אתר החברה אינווטק

דיווח שוטף

לראשונה: התגלו מעל 4,000 מקרים חדשים של קורונה ביממה

כך לפי נתוני משרד הבריאות בנוגע לאתמול; עד כה מתו 1,075 בני אדם מקורונה בישראל; סגן שר הבריאות קיש: "עם כל הקושי המצב מחייב סגר"; הפרויקטור גמזו ממליץ על "ריסון מהודק": מערכת החינוך לא תופעל מ-15 בספטמבר למשך 4 שבועות, המסעדות ועסקי הפנאי ייסגרו לחלוטין ובימי החג עצמם יוגבל המעבר בין הערים

10.09.2020, 19:54 | כלכליסט ו-ynet

נגיף הקורונה – תמונת מצב בארץ ובעולם

19:50 - לראשונה: מעל 4,000 מאומתים ביממה

4,013 מאומתים חדשים כחולי קורונה התגלו אתמול, כך לפי נתוני משרד הבריאות. מדובר בפעם הראשונה בה נחצה רף 4,000 המקרים החדשים ליממה מאז פרוץ המגיפה. בסך הכל התקבלו אתמול 44,964 תוצאות בדיקות.

עוד נמסר כי עד כה נספרו 144,673 מאומתים מפרוץ המגפה. 488 חולים מוגדרים במצב קשה, ו-143 מונשמים.

1,075 מתו במצטבר מקורונה מפרוץ המגפה. 

 

19:30 - סגן שר הבריאות קיש: "עם כל הקושי המצב מחייב סגר"

סגן שר הבריאות יואב קיש (הליכוד) כתב בחשבון הטוויטר שלו כי "עם כל הקושי - המצב מחייב סגר". לדבריו, ישנה "נסיקה בקצב גידול המאומתים, שחיקה קשה של צוותי רפואה, רגע החצייה של הקו האדום בבתי החולים, מספרי חולים גבוהים ששוברים שיאים, עליית מספר החולים גם במגזר הכללי, עומס קשה בטיפול החולים שבקהילה, קושי אמיתי באכיפה של מהלכי מגבלות חלקיים, חתונות פירטיות ועוד".

 

18:45 - יו"ר איגוד מנהלי בתי הספר: "להעביר את המערכת ללמידה מרחוק"

יו"ר איגוד מנהלי בתי הספר העל יסודיים, מנשה לוי, קרא לממשלה "להעביר את מערכת החינוך להוראה ולמידה מרחוק עד יעבור זעם הנגיף". לדבריו, "עבודת המורים והמנהלים ושהיית התלמידים בבתי הספר הפכה למסוכנת ומסכנת. רמת התחלואה במערכת עולה בקצב מסחרר".

 

16:20 - גמזו ממליץ על חודש בלי לימודים

עוד צעד בדרך לסגר כללי: קבינט הקורונה דן בחלופות השונות שהעלה פרויקטור הקורונה, פרופ' רוני גמזו, על רקע הזינוק בתחלואת הקורונה, והממשלה תקבל תמונת מצב מהשעה 17:00. המלצת גמזו היא להחיל "ריסון מהודק" על המשק, שמטרתו להוריד היקפי תחלואה באופן מהיר - והוא כולל אי קיום לימודים באותה תקופה.

רוני גמזו, צילום מסך: לע"מ רוני גמזו | צילום מסך: לע"מ רוני גמזו, צילום מסך: לע"מ

לפי אותה אופציה שעליה ממליץ גמזו, יוגבל המעבר בין ערים בימי החגים עצמם - מ-5:00 בבוקר בערב החג ועד 5:00 בבוקר יום לאחר מוצאי החג. יוגבלו התקהלויות לאורך כל התקופה על פי מגבלות הצבע האדום ברמזור. מסעדות, פנאי, בילויים, קניונים, תיירות פנים, מסחר ועסקים מקבלי קהל - ייסגרו. בנוסף תיסגר מערכת החינוך לאורך כל התקופה, מלבד למידה מרחוק.

לפי ההצעה, המגזר הציבורי יעבוד במתכונת חירום. במגזר הפרטי - עבודה בהיקף 30-50% במקומות ללא קבלת קהל (משרדים, מפעלים וכו') – עבודה מהבית לכל מי שיכול. בנוסף יופעל מתווה התפילות במתכונת "אדום" בלבד - עידוד תפילות בחוץ וצמצום משמעותי של תפילות בפנים. על פי אותו מתווה שעליו ממליץ גמזו, שבועיים לאחר החגים תוגבל ההתקהלות על פי מגבלת הערים הכתומות, מערכת החינוך תיפתח עד כיתה ד' בלבד, ומסעדות ופנאי ייסגרו מהשעה 17:00.

מנהל בית החולים רמב"ם בחיפה, ד"ר מיכאל הלברטל, אמר בדיון בקבינט הקורונה: "חייבים סגר, לעשות ריסטארט למערכת, הרופאים לא רואים שום אופק".

במקביל הדיון פרסם מזכיר הממשלה צחי ברוורמן הודעה על כינוס הממשלה שיחל כאמור בשעה 17:00. בהודעה נאמר: "בקבינט הקורונה מתקיים כעת דיון בתוכנית הארצית ל'ריסון מהודק' בעקבות העדכון של פרופ' גמזו כי בתי החולים מתקרבים למצב של אי ספיקה. שרים המשתתפים בקבינט הקורונה יישארו במוקדי הדיון ושאר השרים ישובצו בזמן הקרוב על ידי מזכירות הממשלה".

השלב הראשון במתווה גמזו (תקופת החגים) אמור להימשך מ-15 בספטמבר עד 12 באוקטובר. מערב כל חג ועד צאת כל חג יוגבל המעבר בין ערים ובימים שביניהם יוטל "ריסון מהודק". השלב השני של המתווה (אחרי החגים) יחל ב-13 באוקטובר ויימשך שבועיים או יותר, בהתאם לצורך, ובמהלכו גם יוטל "ריסון מהודק".

מוקדם יותר כינס ראש הממשלה בנימין נתניהו דיון הכנה לפני קבינט הקורונה, שבו דן עם השרים באפשרות להטיל סגר כללי כבר מערב ראש השנה - בשבוע הבא. שרים שהשתתפו בדיון הביעו תמיכה ברעיון ולדבריהם, נתניהו לא התנגד.

שר הבריאות יולי אדלשטיין נוטה לחלופת הסגר המלא מבין ארבע האפשרויות שהעלה גמזו. הפרויקטור עצמו אמר היום כי "הסגר הוא צעד הכרחי. יש זעקה מצד מערכת הבריאות". הכיוון המסתמן בדיון הוא הטלת סגר מוחלט. גמזו הוסיף כי "מנהלי בתי החולים מציגים תמונה קשה. הם מניפים דגל. מתקרבים למצב אי ספיקה".

 

בסגר מלא יוטל עוצר בכל תקופת החגים ולא רק בימי החג. מערכת החינוך תושבת. מסעדות, מקומות בילוי, בתי מלון ויתר אתרי תיירות הפנים ייסגרו לחלוטין. מקומות העבודה ייסגרו. המגזר הציבורי יעבוד במתכונת חירום. תפילות יתקיימו רק בחוץ. תפילות בתוך מבנים יתקיימו לפי מגבלות הצבע האדום.

 

בחלופת "ריסון מהודק" יהיה עוצר בימי החג בלבד, מסעדות ומקומות בילוי ייסגרו לחלוטין. גם בתי המלון ותיירות הפנים ייסגרו. מערכת החינוך תפעל בכיתות א'-ד'. מקומות עבודה שאינם מקבלים קהל יישארו פתוחים אך המגזר הציבורי יעבור למתכונת חירום. תפילות יתקיימו רק בחוץ. תפילות בתוך מבנים יתקיימו לפי מגבלות הצבע האדום.

 

13:00 - דו"ח אמ"ן לקראת הקבינט: רק סגר שנמשך כחודש מוביל לירידה בתחלואה

רק צעד ממושך כמו סגר למשך כחודש המלווה בהגבלות מותאמות מביא לתוצאה של ירידה בתחלואה. כך נקבע בסקירה שפרסם בצהריים (ה') מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה של אמ"ן. הסקירה פורסמה זמן קצר לפני כינוס קבינט הקורונה שידון בארבע חלופות, בהן גם סגר מלא בכל תקופת החגים. כמו כן, במשרד הבריאות מעריכים כי בקצב התחלואה הנוכחי יידרשו יותר מ-90 יום להגעה ליעד של 400 חולים חדשים ביום.

"ככלי להפחתת קצב ההדבקה, סגר הוא כלי מוכח – כאשר נמשך מספיק זמן ומתקיימים התנאים למימושו (יכולת התקיימות האזרח תחת מגבלות התנועה והריחוק, ונכונותו לממשן). ברוב המקרים בעולם, התחלואה ירדה לרמה הרצויה לאחר כמה שבועות. אולם, משך זמן זה, תחת מגבלות תנועה, גוזר גם עלויות גבוהות על החברה והכלכלה באזור . בנוסף, קיימת רגישות למועד הפעלתו של סגר במקרה של התפרצות (R גבוה)", נקבע בדו"ח. עוד נטען כי ככל שמהירות התגובה גוברת, נחסכת הרבה יותר תמותה, ומקוצר משך הזמן לחזרה לרמות תחלואה נמוכות.

12:10 - אביגדור ליברמן נכנס לבידוד בשל מגע עם חולה קורונה

יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן נכנס לבידוד עקב מגע עם חולה קורונה מאומת. גם חברי הכנסת עודד פורר ויבגני סובה נכנסו לבידוד

12:00 - אדלשטיין נוטה לסגר מלא בכל תקופת החגים, כולל במקומות העבודה

עוצר קבוע לכל תקופת החגים, איסור מוחלט להתקהל, מקומות העבודה ומערכת החינוך ייסגרו והמגזר הציבורי יעבור למתכונת חירום. זו חלופת הסגר המלא שבה תומך שר הבריאות יולי אדלשטיין. הוא יציג את עמדתו בקבינט הקורונה שיתכנס ב-14:00 בצהריים (יום ה') לנוכח העלייה החדה ברמת התחלואה שהגיעה לכמעט 4,000 חולים חדשים ביום. עוד שלוש חלופות פחות מחמירות יוצגו בפני הקבינט.

"סגר היה הפתרון הקל בתחילת הדרך", אמר אדלשטיין ל-ynet, "לכן עשיתי הכול כדי להימנע ממנו. לצערי, מדינת ישראל שועטת למספרים בלתי אפשריים במאומתים, בחולים הקשים ובמונשמים. מערכת הבריאות לא ערוכה למצב הזה לאחר שהורעבה עשרות שנים. אנחנו חייבים לעצור את התחלואה, אין ברירה אלא לשקול סגר שילווה מצד אחד באכיפה הדוקה וקפדנית, ומן הצד השני בהיענות ציבורית לכל ההנחיות וההגבלות". 

 

שר הבריאות יולי אדלשטיין, צילום: youtube שר הבריאות יולי אדלשטיין | צילום: youtube שר הבריאות יולי אדלשטיין, צילום: youtube

8:40 - מנכ"ל משרד הבריאות: "לסגור את הפעילות, אנחנו בריצת אמוק"

שעה שנגיף הקורונה ממשיך להתפשט ביתר שאת, כשרק אתמול (יום ד') אובחנו 3,904 חולים חדשים - יותר מפי שלושה מבחודש מאי - אומר מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' חזי לוי, בריאיון לאולפן ynet כי ימליץ לקבינט הקורונה שיתכנס בצהריים על הגבלות רוחביות קשות כולל סגירת מערכת החינוך בחגים: "במצב שאנו נמצאים אנחנו צריכים לסגור את הפעילות לתקופה מוגבלת, עם כל הקושי, אנחנו עם 4,000 מאומתים היום, לאן אנחנו רוצים להגיע?".

טבלת חולים קשה ובינוני

בביקורת מרומזת על מתווה הרמזור, אמר כי ההגבלות הדיפרנציאליות לא הורידו את התחלואה, "ולכן צריך לעשות משהו דרסטי יותר".

הוא הזהיר מפני ירידה באיכות הטיפול בבתי החולים בגלל הקושי, העומס והשחיקה: "אנחנו בריצת אמוק עם עלייה בתחלואה, עלייה במונשמים, אנחנו הולכים וצוברים יותר ויותר חולים בבתי החולים, דבר שמקשה מאוד על הטיפול", אמר פרופ' לוי. "אני לפחות חושב שצריך ללכת לצעדים מחמירים ולהגבלות רוחביות קשות. הצעדים שאנחנו מציעים הם לכל התקופה, יש שאומרים שהגבלת תנועה תהיה מערב חג עד צאת החג. אני חושב שנצטרך לנקוט צעדים חמורים יותר, מכיוון שאנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להמשיך בתחלואה כזאת כי בקרוב יכול להיות שנגיע למקום שלא יהיה מענה מספק טוב". עוד הזהיר כי ההפגנות בבלפור הן "מנוע להגברת ההדבקה", והדגיש "אמליץ לסגור את מערכת החינוך בחגים". 

 

חולים פעילים מול מחלימים

 

 

7:30 - עוד שיא: 3,904 נשאי קורונה חדשים אובחנו אתמול, 474 במצב קשה

בחודש מאי נראה היה שישראל ניצחה את הקורונה - אז אובחנו 1,183 חולים חדשים. אבל מאז הנגיף משתולל ורק אתמול (יום ד') אובחנו 3,904 חולים חדשים - כלומר יותר מפי 3 מבחודש מאי. השיאים החדשים נשברים בשעה שנמשך הוויכוח על יעילות הסגר הלילי שהוטל על 40 יישובים.

הבוקר מסר משרד הבריאות כי אתמול אובחנו 3,904 נשאי קורונה חדשים. מאז חצות נוספו 405 חולים חדשים. 474 מאושפזים במצב קשה.

מחלקת קורונה באיכילוב (ארכיון), צילום: זיו קורן מחלקת קורונה באיכילוב (ארכיון) | צילום: זיו קורן מחלקת קורונה באיכילוב (ארכיון), צילום: זיו קורן

מספר המונשמים שומר על יציבות - 133 בני אדם. אין שינוי במספר הנפטרים העומד על 1,054 בני אדם. אתמול התבלו תוצאות של כ-43,500 בדיקות כש-9% מהן היו חיוביות. כלומר אחד מכל 11 נבדקים הוא חיובי לקורונה.

 

מאז תחילת השבוע אובחנו בארץ 13,428 חולים חדשים. לשם השוואה, בכל חודש אפריל אובחנו 10,182 ישראלים עם קורונה ובחודש מאי 1,183 – כלומר הנתון אתמול גבוה יותר מפי שלושה מהנתון של כל חודש מאי.

תגיות