אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר: עלות "הריסון המהודק" - 11-10 מיליארד שקל בחודש ועוד מאות אלפי מובטלים צילום: עמית שאבי

האוצר: עלות "הריסון המהודק" - 11-10 מיליארד שקל בחודש ועוד מאות אלפי מובטלים

מדובר בחלופה המועדפת מבין הפתרונות שמקדם פרויקטור הקורונה פרופ' גמזו - שמטרתה הורדת התחלואה במהירות, וכוללת עבודה במשק בהיקף של 50%; תוספת של כל שבוע לאחר תום החגים משמעותה פגיעה נוספת בהיקף של כ-4 מיליארד שקל

10.09.2020, 20:07 | עמרי מילמן

אגף הכלכלנית הראשית באוצר מעריך כי הפגיעה הכלכלית בתוצר מחלופת "ריסון מהודק" תעמוד על כ-10-11 מיליארד שקל. תוספת של כל שבוע לאחר תום החגים משמעותה פגיעה נוספת בהיקף של כ-4 מיליארד שקל. מדובר בחלופה המועדפת מבין אלו שמציג היום פרויקטור הקורונה פרופ' גמזו.

קראו עוד בכלכליסט

החלופה המועדפת מבחינת גמזו, וזו הצפויה לקבל את אישור הממשלה כעת, כוללת עבודה בהיקף של 50% (למעט חיוניים), השבתה כמעט מוחלטת של התיירות, הפנאי, המסחר והמסעדות, ומערכת חינוך סגורה למעט למידה מרחוק.

עוד לפי האופציה של גמזו, יוגבל המעבר בין ערים בימי החגים עצמם - מ-5:00 בבוקר בערב החג ועד 5:00 בבוקר יום לאחר מוצאי החג. יוגבלו התקהלויות לאורך כל התקופה על פי מגבלות הצבע האדום ברמזור.

 

מימין: שר האוצר ישראל כץ וראש הממשלה בנימין נתניהו, צילום: עמית שאבי מימין: שר האוצר ישראל כץ וראש הממשלה בנימין נתניהו | צילום: עמית שאבי מימין: שר האוצר ישראל כץ וראש הממשלה בנימין נתניהו, צילום: עמית שאבי

בנוסף יופעל מתווה התפילות במתכונת "אדום" בלבד - עידוד תפילות בחוץ וצמצום משמעותי של תפילות בפנים. על פי אותו מתווה שעליו ממליץ גמזו, שבועיים לאחר החגים תוגבל ההתקהלות על פי מגבלת הערים הכתומות, מערכת החינוך תיפתח עד כיתה ד' בלבד, ומסעדות ופנאי ייסגרו מהשעה 17:00.

במשרד האוצר מזהירים כי אימוץ החלופה עלול להוסיף מאות אלפים לאוכלוסיית המובטלים (כולל עובדים בחל"ת ומפוטרים טריים שאינם מחפשים עבודה). העלויות, אגב, לא כוללות השפעות ארוכות טווח שינבעו מקריסת עסקים ויציאה של עובדים משוק העבודה.

 

אתמול העריכו באוצר כי עלות של סגר תעמוד על כ-5-6 מיליארד שקל בשבוע רגיל ו-3-4 בשבועות של חגים. אולם כעת נראה כי חלופת הסגר שמציג גמזו מחמירה בהרבה מהסגר שהתקיים מוקדם יותר השנה, שכן אז ניתנה אפשרות לשיעור מסוים מהעובדים לעבוד, אולם לפי הצעת הסגר הנוכחית אף אחד לא יוכל להגיע למקום העבודה מלבד מקומות עבודה חיוניים.

גורמים בממשלה אומרים כי בשלב זה השרים המתנגדים לסגר הם עמיר פרץ וישראל כץ. לדבריהם פרץ מתנגד לסגר מלא אולם בעד סגר לילי בכל הארץ, עבודה בקפסולות ומערכת החינוך שתפעל כרגיל. עוד דורש פרץ כי יעבו במקביל את מערכת הבריאות, האכיפה והפיצוי.

תגיות