אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

כנס הקנאביס

"יש יתרון כלכלי בפתיחת שוק הקנאביס לצריכה חופשית, זה יגדיל את ההכנסות ממסים"

מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, שי באב"ד, אמר את הדברים בכנס "כלכלת הקנאביס" של כלכליסט ומשרד "פרל כהן"; באב"ד הוסיף כי יצוא הקנאביס תקוע בשל רצון משרד הבריאות לתקציב ייעודי לנושא: "להערכתי הייצוא צפוי להיפתח בקרוב"

14.09.2020, 15:33 | צלי גרינברג

שי באב"ד, מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, מאמין שייצוא הקנאביס מישראל יחל בקרוב; שלגליזציה תועיל לישראל כלכלית; ושהמדינה צריכה לשקול תמיכה במחקר ופתוח תחום הקנאביס בישראל.

קראו עוד בכלכליסט

בראיון לכתב כלכליסט עמרי מילמן בכנס "כלכלת הקנאביס" של כלכליסט ומשרד עורכי הדין "פרל כהן", הוא גם חיווה דעתו על ההתפטרות של שאול מרידור מתפקידו כממונה על התקציבים במשרד האוצר לפני כשבועיים וחצי – והיא לא מחמיאה לאחרון. הוא אמר גם כי יצוא הקנאביס תקוע בגלל "בירוקרטיה ממשלתית" וכיוון אל משרד הבריאות, שדורש 100 מיליון שקל לאפשר את הייצוא.

חממת קנאביס, צילום: הילה כדי חממת קנאביס | צילום: הילה כדי חממת קנאביס, צילום: הילה כדי

"משרד הבריאות בוחן מה יקרה לצריכה המקומית בהינתן אפשרות הייצוא", אמר באב"ד, "ומה יקרה למחיר המוצרים המקומיים. להבנתי עד שלא יוסדרו נושאי המחיר והכמות למטופלים המקומיים, לצד סל תקציב ייעודי הנדרש לנושא, לא ייפתח הייצוא. אבל משיחות שקיימתי עם יובל לנדשפט, ראש היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות (היק"ר), הייצוא צפוי להיפתח בקרוב, ומקווה שכך יהיה".

פוטנציאל הכנסות שוק הקנאביס הרפואי נבחן על ידי משרד האוצר ונמצא ככזה שעתיד להכניס כ-4 מיליארד שקל בשנה ממסים מייצוא. יש הטוענים כי הפוטנציאל אף גבוה יותר אם ישראל תאפשר לגליזציה, ובאב"ד מסכים.

"העמדה הכלכלית היא שיש יתרון בלאפשר שוק קנאביס פנאי" אומר באב"ד, "שכן זה יגביר את הצריכה. יש הכנסות של מיליארדים מטבק וסיגריות ועוד כמה מיליארדים מאלכוהול, והקנאביס יוסיף להם וישפר ההכנסות ממסים, ואת התוצר. בנוסף, לתחום זה יש אפשרות לשפר גם את מצב החקלאות בישראל. יש לא מעט מקומות בעולם שהסדירו שימוש בקנאביס פנאי. מחקרים מראים ששימוש בקנאביס פנאי, הוא לכל הפחות לא יותר גרוע משימוש בסיגריות או אלכוהול. אבל יש איזושהי סטיגמה שמלווה את הקנאביס כסם. והשאלה אם הדמוקרטיה והתרבות הישראלית תתגבר על זה, ואם כן, באיזו דרך. וזו החלטה של הדרג הנבחר, שהוא יכריע לזה".

שי באב"ד, צילום: אוראל כהן שי באב"ד | צילום: אוראל כהן שי באב"ד, צילום: אוראל כהן

למרות שלא שם את האצבע על עיתוי הלגליזציה, באב"ד מאמין כי אירועי הקורונה הם עיתוי נכון להשקעות מחקר ופיתוח כחלק מהשקעות נדרשות בתשתיות. לדבריו, "בכל ענפי הפיתוח והמחקר, ובהם גם בתחום הקנאביס, זה זמן טוב לבצע השקעות. בזמן הקורונה הצריכה בהאטה בשל חוסר ודאות שמלווה את הצרכנים בכל העולם, במיוחד לגבי עיתוי פריצת המחלה שוב, וסביר שניכנס למצב כלכלי קצת פחות טוב. אז הצרכנים חושבים פעמיים, חוסכים יותר, ועוצרים לרגע. וזה עיתוי טוב לעשות להשקיע יותר בפיתוח ומחקר, ובוודאי בקנאביס רפואי, שלישראל יש במוצריו יתרון גדול על האחרים".

באב"ד גם מאמין כי יש מקום למדינה לשקול מענקים נוספים לתחומי המחקר והפיתוח בקנאביס, ואמר, כי "במסגרת השקעות בחדשנות ובמחקר, כבר ניתנים כיום מענקים גם לתחום הקנאביס, וייתכן כי ויש מקום לשקול נוספים, אבל זה אני משאיר לקובעי המדיניות".

באב"ד מסכם את הראיון, ואת הכנס בהגדרת התפטרות מרידור, הממונה על התקציבים במשרד האוצר בעקבות טענות על התנהלות שר האוצר ישראל כץ, כ"סיבוב מיותר על השר וממשלת ישראל, שרק מעמיק את משבר האמון ולא יוצר סביבת עבודה שאפשר לתפקיד בה". הוא הוסיף: "מקומו של המכתב של הממונה על התקציבים, ככל שהוא מאמין בטענות שבתוכן מכתבו, היה בפנייה לגורמים הרלוונטיים כדוגמת היועץ המשפטי לממשלה, מבקר המדינה ונציב שירות המדינה".

תגיות