אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העסקה נחתמה: טמאסק רוכשת את השליטה בריווליס צילומים: כריס ג'קסון, עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

העסקה נחתמה: טמאסק רוכשת את השליטה בריווליס

חברת ההשקעות שבשליטת ממשלת סינגפור תרכוש 85% מחברת מוצרי ההשקיה הישראלית לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל. קרן פימי, שרכשה 56% מריווליס תמורת 60 מיליון דולר, צפויה להחזר של פי 4 על ההשקעה. הנהלת ריווליס תישאר בישראל

13.09.2020, 07:02 | גולן חזני

חברת ההשקעות טמאסק, שבשליטת ממשלת סינגפור, חתמה על הסכם לרכישת השליטה (85%) בחברת מוצרי ההשקיה הישראלית ריווליס. ל"כלכליסט" נודע כי העסקה נחתמה בימים האחרונים.

קראו עוד בכלכליסט

טמאסק תרכוש את המניות מידי קרן פימי (56%) וקרן פיין אנד פרטנרס האמריקאית (29%) שהחזיקה בחברת יורודריפ ומיזגה אותה עם ריווליס. שווי החברה בעסקה יהיה 430‑450 מיליון דולר (כ־1.5 מיליארד שקל), כשפימי תקבל כ־240 מיליון דולר (תשואה של כ־300% על ההשקעה, ללא מינוף) והקרן האמריקאית כ־125 מיליון דולר. קרן דאהנה אנג'ניריג ההודית תשמור על 15% שברשותה. כיו"ר ריווליס מכהן גילון בק, מנהל־שותף בקרן פימי, שהוביל את החברה מטעם הקרן מרכישתה.

בכך מגיע לסיומו תהליך של יותר משנה, שבמהלכה מנסה פימי למכור את החברה, תהליך שנעצר במשבר הקורונה בחודש מרץ האחרון. עוד נודע כי בכוונת טמאסק להשאיר את הנהלת החברה וכן את הפעילות הישראלית בקיבוץ גבת. זאת, כחלק מתנאי העסקה.

מיזוג של 4 חברות שנרכשו לאורך השנים

ריווליס מבוססת על מיזוג של ארבע חברות לאורך השנים: פלסטרו מקיבוץ גבת, טי סיסטמס, רוברטס האמריקאית ויורודריפ, שבסיסה ביוון. לחברה 16 מפעלים בעולם, שלושה מרכזי פיתוח בגבת, יוון וקליפורניה. בגבת, בסיס הפעילות שהחלה ב־1966, מועסקים 400 עובדים. החברה נחשבת לאחת הגדולות בעולם בתחום מוצרי ההשקיה. הכנסותיה השנתיות מוערכות ב־350‑400 מיליון דולר.

מימין: יו"ר טמאסק לים בון והנג וגילון בק, מנהל־שותף בפימי ויו"ר ריווליס, צילומים: כריס ג מימין: יו"ר טמאסק לים בון והנג וגילון בק, מנהל־שותף בפימי ויו"ר ריווליס | צילומים: כריס ג'קסון, עמית שעל מימין: יו"ר טמאסק לים בון והנג וגילון בק, מנהל־שותף בפימי ויו"ר ריווליס, צילומים: כריס ג

תאגיד ג'ון דיר האמריקאי רכש את פלסטרו ב־2008 תמורת 265 מיליון שקל (כ־60 מיליון דולר). ג'ון דיר רכשה שתי חברות נוספות ומיזגה אותן לחטיבת מים גדולה, רוברטס וטי סיסטמס, אבל התקשתה להרים את הפעילות. החטיבה הפסידה 50 מיליון דולר ב־2013 והוצאה למכירה במכרז שבו השתתפו גם גופים ישראליים כמו קרן פורטיסימו וכן קרן אייפקס.

פימי הציעה מחיר של 60 מיליון דולר ובאמצעות יחסים טובים מול האמריקאים הצליחה לבצע את הרכישה ב־2014, ולהכפיל את שווי האחזקה פי כמעט שלושה בתוך שנה וחצי בתהליך הבראה אינטנסיבי, שבו החליפה את הנהלת החברה.

ישי דוידי, מנכ"ל ומייסד קרן פימי, צילום: יונתן בלום ישי דוידי, מנכ"ל ומייסד קרן פימי | צילום: יונתן בלום ישי דוידי, מנכ"ל ומייסד קרן פימי, צילום: יונתן בלום

בתחילת 2017 הובילה פימי מהלך אסטרטגי נוסף בריווליס, שמנוהלת כיום על ידי ריצ'ארד קלפהולץ, כשמיזגה אותה עם יורודריפ, שהכנסותיה עמדו על 115 מיליון דולר בשנה. יורודריפ העסיקה 600 עובדים, ואתרי הייצור העיקריים שלה ממוקמים ביוון, טורקיה ומרכז קליפורניה. אתרי הייצור המשניים שלה ממוקמים במצרים, צ'ילה ופרו. בעקבות המיזוג דוללו פימי וההודים ב־25% מאחזקותיהם כל אחד. פימי הובילה מהלך סינרגיה והתייעלות נוסף במיזוג.

בשנה האחרונה הקימה ריווליס שני מפעלים חדשים: במקסיקו, בהשקעה של 100 מיליון שקל עם 250 עובדים; וברוסיה, בהשקעה של 35 מיליון שקל.

המו"מ עם טמאסק החל עוד בינואר השנה. באמצע 2019 שכרה פימי את בנק ההשקעות גולדמן זאקס לאתר רוכש לחברה. גולדמן זאקס טיפל במכירת נטפים, השחקן הגדול בתחום, שנמכרה ב־2017 למכסיקם המקסיקנית לפי שווי של 1.9 מיליארד דולר. צוות אמריקאי שטיפל במכירה הגיע לארץ ונפגש עם דוידי.

טמאסק היתה המועמדת העיקרית לרכישה. החברה מסינגפור כבר עמדה בזמנו לחתום על הסכם לרכישת נטפים, אבל ברגע האחרון החליט התאגיד המקסיקני להציע כ־30 מיליון דולר יותר וזכה במכרז. למעשה, עם כניסת ריווליס לתהליך נערך מו"מ למכירה רק עם טמאסק, שנעצר כאמור בשל משבר הקורונה.

פימי הודיעה לטמאסק בחודש אוגוסט האחרון כי בכוונתה לחדש את הליך המכירה, אלא אם טמאסק תחדש את המו"מ מהמקום שהופסק והעסקה נחתמה בתוך שלושה שבועות.

טמאסק מנהלת פורטפוליו בשווי 306 מיליארד דולר

טמאסק היא אחת מחברות ההשקעה הגדולות בעולם ומנהלת פורטפוליו בשווי 306 מיליארד דולר. החברה היא בעלת השליטה ברוב החברות הסינגפוריות הגדולות, דוגמת DBS (הבנק הגדול בסינגפור) ו־Singtel (המפעיל הסלולרי הגדול בסינגפור, שמחזיק גם בחברות סלולר אחרות באסיה).

בישראל פעילה החברה בעיקר בתחום ההון סיכון, והיא המשקיע המרכזי בקרן ההון סיכון ורטקס. טמאסק גם הקימה קרן משלה, להשקעה בחברות ישראליות בשלב הצמיחה, בהיקף 150 מיליון דולר. לפני שנתיים רכשה הקרן את חברת הסייבר הישראלית סיניה מקבוצת טים 8 תמורת 250 מיליון דולר.

תגיות