בלעדי לכלכליסט
רשות הפרטיות אישרה, ואפליקציות התשלום בתחבורה הציבורית יתחילו לפעול עד סוף 2020
לפי בדיקת כלכליסט, הפעלת השירות תחל במקרה הטוב בנובמבר. במשרד התחבורה מעוניינים להפעיל שני תעריפים מוזלים בהתאם למרחק היישוב ממרכז הארץ
שירותי התשלום באפליקציות במערך התחבורה הציבורית צפויים לפעול בצורה מלאה כבר במהלך הרבעון האחרון של השנה. כך נודע לכלכליסט.
קראו עוד בכלכליסט
כזכור, פרויקט אפליקציות התשלום יצא לדרך לפני כשנה והושלם במהלך 2020. הכוונה הייתה לאפשר תשלום חדשני, מנותק משירותי הרב קו, כך שהנוסעים יוכלו להשתמש באפליקצית תשלום שתשקלל עבורם את החיוב האופטימלי. מי שזכה במכרז מסוף 2019 היו מוביט ופנגו, ישראכרט, וסלופארק הופ און ובנק דיסקונט, כאשר משרד התחבורה טען בזמנו שהמעבר לשירותי התשלום החדשים יחסוך למדינה כ-100 מיליון שקל.
בחודשים האחרונים הביעה רשות הפרטיות במשרד המשפטים הסתייגויות מהשירות, זאת במקביל ללחצים שהופעלו על משרד התחבורה לעכב את היישום, וביולי האחרון נכפתה על כולם הקפאה של השירות ולאחר ששרת התחבורה מירי רגב ביקשה לבחון שנית את כל מה שקשור לשמירה על הפרטיות של הנוסעים.כאמור, בימים האחרונים "ניתן אור ירוק" להתקדם עם היישום בפועל, כאשר המגבלה הראשונה הושגה לאחר שרשות הפרטיות הודיעה שהיא מאפשרת את המהלך. בסבב פגישות שנערך בין נציגי הרגולציה והממשלה ניתן אישור סופי מבחינתם להתקדם עם הנושא, מה שהעביר את משרד התחבורה לשלב הבא, והוא התאמת השירות למבנה תעריפים חדש, כזה שיוכל להעניק הנחה אוטומטית של עשרות אחוזים לתושבים שגרים בפריפריה.
אז מתי השירות יפעל רשמית? מבדיקת כלכליסט עולה שההפעלה תחל אחרי החגים או רק במהלך נובמבר, כאשר האתגר פה הוא כפול: במשרד התחבורה שואפים לאתחל את השירות עם בשורה בדמות תעריפים מיוחדים לתושבי הפריפריה ועד לרמה של 50% הנחה על מחירי הנסיעה למי שמתגורר בערים מרוחקות. המהלך יעבור ליישום מיידי עם ההפעלה, תוך שימוש באזורי התעריף המוכרים. הההערכות הן שבפועל המשרד יבקש להחיל לפחות שני תעריפי הנחה, האחד עד 25% והשני עד 50%, תלוי במקום העיר. מי שיצטרך לבצע את ההתאמות הם הזכיינים במכרז, כאשר ההתאמות החדשות עלולות כאמור לדחות את היישום עד לשבועות האחרונים של 2020. בשורה נוספת שנגזרת מההסכמות שהושגו בשבוע האחרון היא האפשרות לבצע אינטגרציה של השירות עם רכבת ישראל. במקור, הרכבת נשארה מאחור עם אפליקציות התשלום, אולם במשרד התחבורה ירצו לבצע ניסוי של אינטרגציה עם מערכת התשלומים ולאפשר מעבר בין הרכבת לאוטובוסים באותה שיטת תשלום חדישה. כך או כך, ההתקדמות החדשה עם הנושא כוללת בתוכה כוכבית אחת גדולה, והיא עד כמה שירותי התחבורה הציבורית יעמדו לרשות הציבור לאורך השנה. במידה והסגר השני שעליו תצביע מחר ממשלה ילווה את המדינה גם אחרי החגים, היישום בפועל עלול להידחות לתוך 2021 או לכל הפחות למציאות שבה מערך התחבורה הציבורית זמין ללקוחות ולא מוגבל לתנועה רק למפעלים חיונים.