אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח: המערכת הפיננסית בארה"ב בסיכון משמעותי בשל משבר האקלים צילום: שאטרסטוק

דו"ח: המערכת הפיננסית בארה"ב בסיכון משמעותי בשל משבר האקלים

הנציבות למסחר בחוזים על סחורות מפרסמת דו"ח חמור וראשון מסוגי על ההשלכות הכלכליות של המשבר, גם בתרחישים האופטימיים ביותר ביחס אליו; "השינויים יכולים להיות מורכבים, להגביר זה את זה ולהגדיל את ההלם והלחץ על השוק"

13.09.2020, 11:53 | עומר כביר
"משבר האקלים מהווה סיכון משמעותי ליציבות המערכת הפיננסית של ארה"ב וליכולות לתחזק את הכלכלה האמריקאית" – כך מזהיר דו"ח נרחב של הנציבות למסחר בחוזים על סחורות (CFTC).

קראו עוד בכלכליסט

לפי הדו"ח בן 196 העמודים, כבר עתה ניתן לחוש בהשפעה של שינוי האקלים על היבטים נרחבים בכלכלה, כולל תשתיות, חקלאות, נדל"ן, מדדי הפריון ובריאות. "במשך הזמן, אם לא תינקט פעולה משמעותית למנוע את המשך עליית הטמפרטורות, שינוי אקלים עלול לפגוע משמעותית ביכולת התפוקה של הכלכלה ולערער את יכולתה לייצר תעסוקה, הכנסה והזדמנויות", נכתב בדו"ח, "גם תחת תרחישים אופטימיים להפחתת פליטות, ארה"ב, ביחד עם מדינות בכל העולם, תיאלץ להתמודד עם השפעות שונות שקשורות לשינוי אקלים".

מורגן סטנלי, צילום: בלומברג מורגן סטנלי | צילום: בלומברג מורגן סטנלי, צילום: בלומברג

הדו"ח נכתב על ידי קבוצה של 35 יועצים מבנקים גדולים כמו מורגן סטנלי וג'יי. פי מורגן, ארגוני סביבה, מדענים ואפילו חברות דלקי מאובנים כמו BP. מדובר בניתוח הראשון מסוגו שבו רגולטור פדרלי בוחן את השפעת משבר האקלים על הכלכלה העתידית ועל מגזרים כמו חקלאות, נדל"ן וסחורות.

לדברי מחבריו, הממצא המרכזי שעולה מעבודתם הוא שמשבר האקלים מהווה סיכון מערכתי למערכת הפיננסית בארה"ב. "שינוי אקלים צפוי להשפיע על מספר מגזרים, אזורים ונכסים בארה"ב", הם כתבו, "השינויים יכולים להיות מורכבים, להגביר זה את זה ולהגדיל את ההלם והלחץ על השוק". חרף זאת, הם מזהירים, השוווקים לא מגלמים את הסיכונים האלו במחירי הסחורות והמניות: "מצטברות ראיות לכך ששווקים מתמחרים סיכוני אקלים בצורה לא מושלמת, ולפעמים כלל לא. מחקרים לא מצאו קשר בין מחירי מניות כיום לשינויים הצפויים כתוצאה מסיכונים פיזיים קשורי אקלים".

הדו"ח כולל גם שורת המלצות, כמו שילוב סיכוני אקלים באסטרטגיה ארוכת הטווח של רגולטורים פדרליים ועריכת מחקרים פדרליים בכל הנוגע לסיכונים שנשקפים למערכת הפיננסית ממשבר האקלים. אולם, ההמלצה המשמעותית ביותר היא לחזור להבנות הסכם פריז, ממנו הודיע ממשל טראמפ על פרישה בשנה שעברה (ההודעה תיכנס לתוקף רק בנובמבר הקרוב): "ארה"ב חייבת לקבוע מחיר לפחמן. הוא צריך להיות הוגן, להקיף את כל הכלכלה ויעיל על מנת להפחית פליטות בהתאם להסכם פריז. זה הצעד החשוב ביותר שניתן לנקוט על מנת למתן את סיכון האקלים ולהביא להקצאת הון מתאימה".

נציב ה-CFTC, רוסטין בהנאם, אמר במקביל לפרסום הדו"ח שהשריפות במערב ארה"ב רק ממחישות את הנזק שיכול משבר האקלים לגרום לכלכלה. "כמו שראינו בשבועות האחרונים, אירועי מזג אוויר קיצוניים ממשיכים לשטוף את המדינה, משריפות חמורות במערב, דרך סערות רוח הרסניות במערב-התיכון ועד הוריקנים מזיקים בחוף המפרץ", הוא אמר בהודעה לעיתונות, "המגמה הזו – שהופכת לנורמלי החדש – תחמיר בתדירות ובעוצמה כתוצאה משינוי האקלים. מעבר להרס הפיזי והאובדן הטרגי של חיי אדם ופרנסה, החרפת אירועי מזג האוויר מציבה גם אתגרים משמעותיים למערכת הפיננסית שלנו ולצמיחה ארוכת-הטווח של הכלכלה".

תגיות