אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רכישת ARM בידי אנבידיה: כלל לא בטוח שהרגולטורים יאשרו צילום: בלומברג

פרשנות

רכישת ARM בידי אנבידיה: כלל לא בטוח שהרגולטורים יאשרו

הרכישה שתהפוך את אינבידיה למעצמת שבבים גדולה עוד יותר משהייתה עד היום מדאיגה לא מעט גורמים ברחבי העולם. סין מנסה לפתח תעשיית שבבים מקומית שתבטל את התלות בטכנולוגיה האמריקאית, באירופה מאוד לא היו רוצים לראות חברה אמריקאית נוספת משתלטת על תחום כה אסטרטגי כמו שבבים ובארה"ב, קוואלקום לא תרצה להיות תלויה ברצונה הטוב של מתחרה בתחום

14.09.2020, 11:54 | רפאל קאהאן
הלילה (א') נודע כי ענקית השבבים אנבידיה סיכמה על רכישת ARM, חברת השבבים הבריטית מידי סופטבנק שהחזיקה בה עד כה עבור כ-40 מיליארד דולר. פרטי הרכישה שפורסמו כוללים עסקת מזומן ומניות מסורתית. סופטבנק לא באמת הצליחה להשביח מאוד את ARM, אך כנראה שהיא לא ממש היתה צריכה, החברה הפכה לאלטרנטיבה העיקרית לשבבי אינטל השנה בעיקר בזכות אפל ובאופן מפתיע גם מיקרוסופט. אפל הודיעה שתאמץ שבבים מבוססי עיצובים של ARM עבור מחשביה ומיקרוסופט השיקה גרסת ווינדוס מותאמת להפעלה על שבבי החברה כמו גם מחשב (סרפס פרו X) מצויד בשבב מתוצרתה המבוסס על טכנולוגיה של ARM. זאת ועוד, כל יצרניות המחשבים הגדולות ששותפות למיקרוסופט כבר מציעות זה זמן מה מחשבים ניידים מבוססי ARM, תחת ההגדרה "מחשב מחובר תמיד".

קראו עוד בכלכליסט

אך הרכישה עצמה אינה עניין של מה בכך בשוק השבבים ויכול מאוד להיות שהרגולטורים השונים לא יאשרו אותה כל כך מהר ויש להם סיבה טובה. נתחיל עם הנפגעת העיקרית - אינטל. אם העסקה תאושר, אנבידיה תהפוך בבת אחת למתחרה העיקרית של אינטל לפני AMD או TSMC. זו עשויה להיות מערכה מעניינת. אינטל מנסה כיום להיכנס בכל הכוח לשוק השבבים הגרפיים בו אנבידיה שולטת ללא עוררין. למרות השם, שבבים גרפיים משמשים כיום גם (ובעיקר) לחישובי בינה מלאכותית וכן לכריית ביטקוין ומטבעות קריפטו נוספים. מדובר בעסק העיקרי של אנבידיה עם יותר מ-40% מהיקף ההכנסות שלה שעומדות על כ-11 מיליארד דולר, נכון ל-2019. מבחינת הכנסות, אינטל מגמדת את אנבידיה עם כ-75 מיליארד דולר בשנה שעברה. מנגד מבחינת שווי שוק, אנבידיה שווה 50% יותר מאינטל (כ-210 מיליארד דולר שוויה של אינטל לעומת כ-310 מיליארד דולר ששווה אנבידיה). אך מדובר על מספרים שלא אומרים הרבה מפני שההשפעה על השוק תהיה הרבה מעבר למחיר המניה של כל אחת.

המעבדים הגרפיים של אנבידיה, צילום: nvidia המעבדים הגרפיים של אנבידיה | צילום: nvidia המעבדים הגרפיים של אנבידיה, צילום: nvidia

כך למשל כניסה של אינטל לתחום השבבים הגרפיים חשובה מפני שעד כה שתי השחקניות הראשיות, אנבידיה ו-AMD כמעט ולא נאלצו להתמודד עם מתחרים רציניים. לא ברור עדיין עד כמה אינטל תצליח לעניין גיימרים להמיר את ציודם לפלטפורמה שלה, אך בשוק מרכזי הנתונים היא מסוגלת להפוך לאלטרנטיבה די בקלות וזאת בזכות הקשרים הטובים שיש לה עם הלקוחות הקיימים שלה. מדובר בתחום צומח - בעיקר מאז שמשבר הקורונה הביא לשינוי מהותי בדפוסי העבודה והעביר חברות שלמות לפעילות בענן ושוויו מגיע למאות מיליארדי דולרים באופן כללי - אך שוק שבבי הענן לבדו שווה כבר עשרות מיליארדים וצפוי לצמוח עוד כך לפי מחקר של Allied Market Research. לאנבידיה יש יתרון בתחום בדמות הטכנולוגיה של מלאנוקס הישראלית אותה רכשה בשנה שעברה ושמשמשת באופן נרחב בתחום, אך זה לא מספיק בשביל להשתלט עליו ובטח לא כשהיריב העיקרי שלך הוא חברה שנמצאת שם עשורים רבים.

אבל אנבידיה גם מהווה בעיה בשוק השבבים. היא אמנם לא מונופול, אך ARM ברובה כן. לפחות בשוק מכשירי המובייל שם היא שולטת ללא עוררין בכל שוק מכשירי הקצה. אין יצרן שבבים שלא משתמש אפילו בחלק מהפיתוחים של ARM ורוב מעבדי הסמארטפונים והטאבלטים הם פרי פיתוחה. אפילו אנבידיה עצמה פיתחה מספר מעבדי מובייל (פלטפורמת Tegra) שעושה שימוש בטכנולוגיה הזו. השתלטות של אנבידיה על ARM עשוי לגרום להתנגדות עיקשת מצד מתחרותיה הישירות - ביניהן TSMC, קוואלקום, סמסונג, AMD ואחרות. כולן עושות שימוש בטכנולוגיה של ARM, והרעיון שיאלצו לשלם את המחיר של הרכישה בצורה של עליית מחירי הרישיונות, יעורר ללא ספק ניסיונות רבים להכשיל את השלמת העסקה.
הקרב בין שבבי ARM לאינטל, צילום: gamingscan הקרב בין שבבי ARM לאינטל | צילום: gamingscan הקרב בין שבבי ARM לאינטל, צילום: gamingscan

קשה לומר מה יקרה אם הרגולטורים לא יאשרו את הרכישה. יש כאן משתנים רבים, סין למשל מנסה לפתח תעשיית שבבים מקומית שתבטל את התלות בטכנולוגיה האמריקאית, אך זה עדיין ייקח לה שנים רבות. באירופה מאוד לא היו רוצים לראות חברה אמריקאית נוספת משתלטת על תחום כה אסטרטגי כמו שבבים ורומסת את המעט שנשאר מתעשיית השבבים האירופית. ובארה"ב, קוואלקום לא תרצה להיות תלויה ברצונה הטוב של מתחרה בתחום. בקיצור, הדרך עוד ארוכה כדי לראות את השלמתה הסופית של העסקה. המהמורות בדרך כל כך משמעותיות עד כדי כך שכלל לא בטוח שאנבידיה תזכה להיות בעלת הבית של ARM בעתיד הקרוב. אם תאושר העסקה בסופו של דבר, יכול מאוד להיות שתנאי הרכישה ישונו כדי למנוע מאנבידיה מצב שבו היא שולטת בברז הטכנולוגי על חשבון האחרות. כמו כן יכול מאוד להיות שזה יוביל גם למצב בו השוק יזנח את הטכנולוגיה של ARM וינסה להקים מתחרה - אולי תחת קונסורציום - מה שיאפשר לכולם גישה שווה לפיתוחים חדשים ויגמד את שווייה של ARM.

יש הרבה מאוד חברות שיראו בעין מאוד לא יפה את הרכישה. מעבר למתחרות בתחום, גם אמזון, גוגל, פייסבוק ועוד אחרות יעדיפו לשמור את ARM עצמאית וחסרת משוא פנים. עם זאת באנבידיה ובסופטבנק בינתיים כנראה מכינים את הקרקע לכל התרחישים האלה. האחרונה עדיין מחזיקה בכ-10% ממניות ARM וביטול הרכישה יכניס אותה לצרות מכיוון שהכסף הזה היה אמור לשמש לההשקעות בחברות אחרות בהן היא מחזיקה. אנבידיה לעומת זאת יכולה לצאת מהעסקה בלי יותר מדי נזק. ביטולה רק ימצב אותה כענקית שבבים בהתהוות גם אם היא עדיין לא שם. השלמת העסקה לעומת זאת תהפוך אותה דה-פקטו לכזו וכנראה לחברת הטכנולוגיה החשובה ביותר לשנים הקרובות. בעיקר עם הכניסה של טכנולוגיות ה-5G בעשור הקרוב בהן הטכנולוגיות של ARM צפויות לשחק תפקיד משמעותי.

תגיות