אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"לא רואים מיליוני חבילות טסות מעל לעיר? זה מתקרב בצעדי ענק" צילום: עמית שעל

ראיון כלכליסט

"לא רואים מיליוני חבילות טסות מעל לעיר? זה מתקרב בצעדי ענק"

יריב בש, שותף מייסד של Flytrex, שהחלה בארה"ב בפיילוט של משלוחי רחפנים מוולמארט, אומר ל"כלכליסט": "משלוחי רחפנים זה משהו שכל הציבור ישתמש בו. לא מדובר במדע בדיוני". להערכתו, עד סוף השנה רשות התעופה האמריקאית תיתן אישור הפעלה למיזם, והוא עומד להכריז בקרוב "על פיילוט משלוחי רחפנים באזור השרון עם קמעונאי מאוד משמעותי"

14.09.2020, 19:54 | דיאנה בחור ניר

ענקית הקמעונאות האמריקאית, וולמארט, תפתח בפרויקט פיילוט למסירת מוצרי סופרמרקט ומשק בית ללקוחותיה באמצעות מזל"טים אוטומטיים. הביצוע יהיה באמצעות שירותי חברת המשלוחים הישראלית Flytrex, שלה מטה בתל אביב. באופן הזה מקווה וולמארט להגביר את עסקי המשלוחים שלה שנראים חיוניים מתמיד בחסות הקורונה.

קראו עוד בכלכליסט

לפי הודעת וולמארט הבדיקה הבדיקה תתחיל בפייטוויל, צפון קרוליינה, עם מזל"טים הנשלטים מענן, שיאספו ויורידו לבית לקוחותיה פריטים נבחרים.

רחפן של פלייטרקס. משתלב בתחום הקמעונאות, צילום: Flytrex Aviation רחפן של פלייטרקס. משתלב בתחום הקמעונאות | צילום: Flytrex Aviation רחפן של פלייטרקס. משתלב בתחום הקמעונאות, צילום: Flytrex Aviation

"אנו יודעים שיעבור זמן מה עד שנראה מיליוני חבילות המועברות באמצעות מזל"ט. זה עדיין מרגיש כמו קצת מדע בדיוני", אמר טום וורד, סגן נשיא בכיר, בחברה, בהודעה ללקוחות החברה.

הפיילוט הושק על רקע העובדה שהחברה האיצה את הרחבת שירותי האיסוף והאספקה של מוצרים על רקע מגפת הקורונה, מכיוון שצרכנים, מתוך נקיטת אמצעי זהירות, מעדיפים לקבל משלוח לבית על מנת להקטין חשיפה לנגיף במקומות ציבוריים.

את Flytrex חברת משלוחי המזון באמצעות רחפנים הקים יריב בש (40) עם שותפו עמית רגב בסוף 2013. "נכנסנו לעולם הרחפנים ולאט לאט הבנו שהבוננזה בעולם הזה טמונה בעולם המשלוחים, גם אם יקח זמן. הבאנו מנכ"ל חיצוני עם שיער לבן ונסיון, עשיתי לאט לאט פייד אאוט מ-SpaceIL לתוך הסטרט-אפ".

מייסד משותף ומנכ"ל Flytrex יריב בש, צילום: עמית שעל מייסד משותף ומנכ"ל Flytrex יריב בש | צילום: עמית שעל מייסד משותף ומנכ"ל Flytrex יריב בש, צילום: עמית שעל

בשוק הזה - הקורונה הזניקה מצד אחד את ההזמנות און ליין, אך מצד שני עצרה את תהליך בדיקות השטח לרחפני המשלוחים. כעת נדמה – שהשיפור בהקפי התחלואה איפשר גם את האצת בדיקות השטח לרחפני המשלוחים.

זה לא מדע בדיוני אלא מעבר לפינה"

"זו התחנה הראשונה שאנחנו פותחים בשיתוף וולמארט", אמר בש ל"כלכליסט". "עד אז סיפקנו משלוחים בהיקף פיילוט מצומצם באמצעות תחנה עצמאית שלנו. זה אומר שוולמארט עם רגל אחת בפנים. זה עוד לא חוזה לאספקת משלוחים ב-5,000 סניפים. אבל זה כן עוד שלב בדרך להראות שמשלוחי רחפנים זה משהו שכל הציבור ישתמש בו, ומעיד שגם השחקנים הגדולים מתחילים להבין שזה לא מדע בדיוני אלא מעבר לפינה. מאז הקורונה העניין במשלוחים גדל, אנחנו שמחים שאנחנו יכולים לעזור בצרכים שנוצרו בתקופת הקורונה".

ובש מוסיף: "לצערי אנחנו עדיין לא רואים מיליוני חבילות טסות מעל כל עיר, אבל זה מתקרב בצעדי ענק. הרגולציה שבדרך כלל היא הגורם המעכב טסה קדימה די מהר, אז אנחנו צפויים לראות בשנים הקרובות הרבה רחפנים שיעבירו הרבה מאוד חבילות. אנחנו חלק מתהליך הרגולציה של רשות שדות התעופה האמרקאית".

יריב בש הוא כאמור גם היזם מאחורי הפרויקט השאפתני SpaceIL להטסת חללית ישראלית לירח.

ב-2017 תאונת סקי בצרפת הושיבה אותו בן לילה על כיסא גלגלים עם שיתוק בפלג גופו התחתון, אך לא שיבשה את הרוח היזמית שלו. יריב ההגביר הילוך עם Flytrex תוך שהמשיך את הטיפול במסע לחלל.

בש אמר לכלכליסט: "יש לי עדיין תשוקה לחלל. כרגע אני מתמקד בלשנות את העולם ממרחק 100 מטר מעל הקרקע".

"גם משלוח המבורגר על רחפן יכול לשנות את העולם"

 

 בש מספר על השפעת הקורונה על המיזם בצד החיובי והשלילי. "הצד השלילי הוא שרשות התעופה האמריקאית (FAA) הפסיקה לבדוק דברים בשטח. הצד החיובי הוא שיש להם יותר זמן כי יושבים בבית, ועכשיו במקום שיחה שבועית יש לי כמה שיחות איתם בשבוע, אז על ציר הזה דברים מתקדמים הרבה יותר מהר".

לדברי בש, "בעקבות הקורונה לא מורידים את סף הבטיחות אבל כן מוכנים לרוץ איתך יותר מהר. עוד צד חיובי הוא שבארה"ב רואים ברור עלייה במספר ההזמנות און ליין. אנשים שמעולם לא הזמינו דברים מתחילים עכשיו וזה כנראה ישאר. מתמכרים לנוחיות".

 מה עושים בשלב הפיילוט האמריקאי שלכם?

  "התחלנו פיילוט בצפון דקוטה שבו אנחנו בעצם שולחים לאנשים הביתה מוצרים מוולמארט, ואוכל מרשת מסעדות שהיא מקבילה לבורגר ראנץ' האמריקאי. כרגע זה מוגבל לכמה בתים, ואנחנו עושים כמה משלוחים כל יום. המטרה היא שבשלב הבא נקבל אישור להתרחב למאות משפחות. אנחנו מציעים היום את השירות תמורת מחיר המוצרים, זה שירות זול מכל אלטרנטיבה".

וולמארט. פיילוט משלוחים בעזרת רחפנים יצא לדרך , צילום: גטי אימג וולמארט. פיילוט משלוחים בעזרת רחפנים יצא לדרך | צילום: גטי אימג'ס וולמארט. פיילוט משלוחים בעזרת רחפנים יצא לדרך , צילום: גטי אימג

 מה רחפן של פלייטרקס יודע לעשות ומה הפוטנציאל?

  "הוא יודע לקחת 3 ק"ג למרחק של 3 ק"מ ולחזור הביתה, נניח להביא ארוחה ל-4 אנשים. 90 אחוז מהחבילות של אמזון הן במשקל הזה פחות או יותר, החבילות של אמזון היום מועברות במשאיות. הפוטנציאל הוא לא רק לעבוד עם סופר או מסעדה. אפשר להביא ככה את האייפון הבא או אפילו פלייסטיישן. הפוטנציאל הוא כל השוק הקמעונאי".

 אין חשש שרחפן כזה יפול למישהו על הראש כתוצאה מתאונה?

 "הסיכוי שרחפן יפול דוקא עליך הוא מאוד קטן. גם אם הוא נופל, חוץ מ-6 מנועים, וג'י.פי.אס, יש לו גם מערכת בלתי תלויה שמפעילה מצנח וסירנה. כך שגם אם הרחפן התחרפן לגמרי, יש לנו מנגנון תגובה. הסיכוי שיפול בדיוק עליך הרבה יותר קטן מהסיכוי שבואינג יפול לך על הבית ואז לא משנה איפה הייתי בבית כשזה קרה. האלטרנטיבה היא בבנאדם שנוסע שעות על טוסטוס ביום, אולי גונב רמזור, אולי עייף מחוסר שינה, זה רק יוריד את כמות הפקקים ותאונות הדרכים בכבישים".

 מתי אפשר יהיה להזמין סושי או המבורגר באמצעות רחפן באפליקציה?

 "עד סוף השנה רשות התעופה האמריקאית אמורה לתת לכלי אישור גורף לכל ארה"ב לביצוע משלוחים. אם זה יקרה עד סוף שנה הזאת נהפוך לעסק עובד. נראה חברות שקיבלו אישורים מתחילות לתפוס תחנות ראשונות לבסיסי רחפנים ומתחילות להגדיל נפח עבודה שכרגע נמצא בשלב פיילוט. בארץ הניסוי יתחיל בצורה מוגבלת באזור השרון בבתים פרטיים עם חצרות גדולות, כפי שאנחנו רוצים לשרת בארה"ב".

אמרת בפייסבוק שלך First we take Natania . מה קרה עם זה?

"תכננו פרויקט פיילוט בנתניה, אבל הוא נדחה לצערי. אני מקווה שנוכל להכריז בקרוב על פיילוט מעניין באזור השרון עם קמעונאי מאוד משמעותי".

לא קצת יומרני חהתחרות באמזון ובגוגל?

 "זה חלק מהכיף. השוק הזה כל כך עצום בגודלו שיש מקום לצד הענקיות האלה לעוד שחקנים. לפחות לפי הדו"חות הציבורים של 'אובר' - מעריכים ששוק משלוחי המזון הוא שוק של 800 מליארד דולר, שוק מטורף. אם מדברים על השוק הקמעונאי באופן כללי – לדעתי מדובר על טרילארדי דולרים, צריך להוסיף להערכה של אובר אפס או שניים".

תגיות