אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ישראל חתמה על הסכמי שלום עם איחוד האמירויות ובחריין צילום: אי פי איי

ישראל חתמה על הסכמי שלום עם איחוד האמירויות ובחריין

בצעד היסטורי חתם ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית הלבן על הסכמים עם איחוד האמירויות ועם בחריין. טראמפ: "משנים את מהלך ההיסטוריה. לפחות 6-5 מדינות יצטרפו". נתניהו הזכיר בנאומו את אחיו יוני ז"ל: "תקווה לכל צאצאי אברהם". שר החוץ של איחוד האמירויות: "תודה על עצירת הסיפוח"

15.09.2020, 21:00 | ynet

42 שנה אחרי החתימה על הסכם השלום עם מצרים, ו-26 שנה אחרי הסכם השלום עם ירדן, מדינת ישראל משלימה הערב (יום ג') צעד דרמטי נוסף במאמציה להשתלב במזרח התיכון ולנרמל את יחסיה מול העולם הערבי. בטקס היסטורי בבית הלבן, בהובלת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, חתמו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר החוץ של איחוד האמירויות עבדאללה בן-זאיד על המסמך המכונה "הסכם אברהם" – חוזה השלום שצפוי להסדיר את היחסים המדיניים והמסחריים בין המדינות, שבעשורים האחרונים קיימו קשרים בלתי רשמיים בלבד. עוד נחתמה הצהרת שלום עם שר החוץ של בחריין עבד אל-לטיף אל-זיאני, משום שההסכם טרם גובש.

מעתה, נסיכויות המפרץ הללו ינהלו עם ישראל קשר דיפלומטי וכלכלי רשמי וגלוי, וייתכן שאחריהן יחתמו על הסכמים דומים מדינות מוסלמיות אחרות. 

   

בנאומו אמר נתניהו כי ההסכם מהווה תקווה לכל בני אברהם, והוסיף: "היום הזה הוא נקודת מפנה בהיסטוריה. הוא מהווה שחר חדש לשלום. במשך אלפי שנים העם היהודי התפלל לשלום. במשך עשורים, המדינה היהודית התפללה לשלום, וזו הסיבה שהיום אנחנו אסירי תודה. אני אסיר תודה לך, הנשיא טראמפ, למנהיגות ההחלטית שלך. באומץ התעמתת עם הדיקטטורים מטהרן. הצעת חזון ריאליסטי של שלום בין ישראל והפלסטינים ותיווכת בהצלחה בשלום ההיסטורי הזה.

 

רה"מ נתניהו חותם על הסכמי השלום עם איחוד האמירויות ובחריין, צילום: אי פי איי רה"מ נתניהו חותם על הסכמי השלום עם איחוד האמירויות ובחריין | צילום: אי פי איי רה"מ נתניהו חותם על הסכמי השלום עם איחוד האמירויות ובחריין, צילום: אי פי איי

הזוג נתניהו והזוג טראמפ
הזוג נתניהו והזוג טראמפ צילום מסך: לע"מ

טראמפ ומשלחת איחוד האמירויות בחדר הסגלגל, צילום: גטי אימג טראמפ ומשלחת איחוד האמירויות בחדר הסגלגל | צילום: גטי אימג'ס טראמפ ומשלחת איחוד האמירויות בחדר הסגלגל, צילום: גטי אימג

נתניהו וטראמפ, הערב, צילום: איי פי נתניהו וטראמפ, הערב | צילום: איי פי נתניהו וטראמפ, הערב, צילום: איי פי

טראמפ, נתניהו ושרי החוץ של איחוד האמירויות ובחריין, צילום: איי פי טראמפ, נתניהו ושרי החוץ של איחוד האמירויות ובחריין | צילום: איי פי טראמפ, נתניהו ושרי החוץ של איחוד האמירויות ובחריין, צילום: איי פי

נתניהו ושרי החוץ של בחריין ואיחוד האמירויות, צילום: איי פי נתניהו ושרי החוץ של בחריין ואיחוד האמירויות | צילום: איי פי נתניהו ושרי החוץ של בחריין ואיחוד האמירויות, צילום: איי פי

"לכל חברי ישראל במזה"ת, אלה שאיתנו היום ואלה שיצטרפו מחר, אני אומר: סלאם עליכום, שלום עליכם, שלום. שמעתם מהנשיא שהוא מצרף עוד ועוד מדינות. זה לא היה יאומן לפני כמה שנים, אבל עם נחישות והתמדה וגישה חדשה לעשיית שלום - זה הושג. תודה לך הנשיא.

"אזרחי ישראל יודעים טוב מאוד את מחיר המלחמה. אני יודע את מחיר המלחמה. נפצעתי בקרב, חבר קרוב שלי מת בזרועותיי. אחי יוני איבד את חייו כשהוביל את חייליו להציל בני ערובה מטרוריסטים באנטבה. השכול של הוריי לא הוקל עד יום מותם, ובמשך השנים כשבאתי לנחם משפחות של חיילים וקורבנות טרור - ראיתי את אותו צער.

"וזו הסיבה שאני כל כך מתרגש להיות כאן היום. אלו שנושאים את פצעי המלחמה מוקירים את ברכת השלום. התרומה הכלכלית תורגש בכל האזור ועל ידי כל האזרחים. זה לא רק שלום בין מנהיגים, זה שלום בין עמים. ישראלים, אמירתיים ובחריינים כבר מאמצים זה את זה. אנחנו להוטים להשקיע בשלום של שגשוג ושלום. כבר התחלנו לשתף פעולה במלחמה בקורונה. בואו נרגיש את מהלך ההיסטוריה. אחרי שהמגיפה תעבור, השלום יישאר.

"המלך דוד הביע את האמת הבסיסית לפני שנים בבירתנו הנצחית ירושלים: 'ה' עוז לעמו יתן, ה' יברך את עמו בשלום'. השבוע מצוין ראש השנה היהודי, ואיזו ברכה אנחנו מביאים לשנה החדשה הזאת. ברכה של חברות, של תקווה, של שלום". 

ראשון נאם הנשיא טראמפ, שאמר: "אנחנו פה היום כדי לשנות את מהלך ההיסטוריה, אחר עשורים של פילוג וקונפליקט אנחנו. זה שחר של מזרח תיכון חדש ועתיד חדש לאנשים מכל הדתות, שיחיו ביחד. ישראל, איחוד האמיריויות ובחריין יקימו שגרירויות ויחליפו שגרירים ויתחילו לעבוד ביחד כשותפים במגוון נושאים – תיירות, מסחר, בריאות וביטחון. הסכם אברהם פותח את הדלת למוסלמים מרחבי העולם לבקר באתרים ההיסטוריים בישראל ולהתפלל באל-אקצה, האתר השלישי הקדוש לאסלאם.

"ההסכמים האלה ישרתו כבסיס להסכם מקיף בכל האזור, משהו שאיש לא חשב שאפשרי, בוודאי לא בעידן הזה, אולי עוד עשורים רבים מעכשיו. ברכות על ההישג המדהים הזה.

"במשך דורות תושבי המזרח התיכון עוכבו על ידי סכסוכים, שקרים ועוד. שקרים שהיהודים והערבים הם אויבים, ושמסגד אל-אקצה תחת התקפה. השקרים האלה עברו מדור לדור והדליקו מעגל של אלימות באזור ובכל העולם. ההסכם הזה הוכיח שהם מתגברים על הגישות הכושלות של העבר. עכשיו מתחילים בתהליך חדש, ויהיו מדינות רבות שיצטרפו למנהיגים הנהדרים הללו. אנשי המזרח התיכון לא ישתמשו יותר בשנאת ישראל כתירוץ לרדליקיזם או קיצוניות.

"היום העולם רואה שהם בוחרים בשיתוף פעולה על פני קונפליקט, שגשוג על עוני ותקווה על ייאוש. הם בוחרים עתיד שבו ישראלים וערבים, מוסלמים נוצרים ויהודים, חיים ביחד, מתפללים ביחד וחולמים יחד זה לצד זה. אני רוצה לברך את העמים בישראל, באיחוד האמירויות ובבחריין. שאלוהים יברך אתכם".

 

שר החוץ של איחוד האמירויות עבדאללה בן-זאיד: "אני עומד היום ומושיט ידי לשלום, ומקבל יד לשלום. רדיפת השלום היא לא רק דרך ועקרונות, עליך לראות מעשים. מה שאנחנו עושים כאן היום הוא שינוי במזרח התיכון, שינוי שיפיח תקווה בעולם. כבוד ראש ממשלת ישראל נתניהו, תודה לך על בחירתך בשלום ועל עצירת הסיפוח של השטחים הפלסטיניים. זוהי החלטה שמחזקת את המאמץ שלנו להשיג עתיד טוב יותר לדורות הבאים. היוזמה הזאת שמתחילה כאן אינה סיסמה לשם הישגים מדיניים בלבד, אלא נועדה ליצירת עולם טוב יותר".

 

שר החוץ של בחריין עבד אל-לטיף אל-זיאני אמר בנאומו: "זהו רגע של תקווה והזדמנות לכל עמי המזרח התיכון, ובמיוחד לנוער באזור. זה צעד היסטורי בדרך לשלום כולל. שלום וביטחון לכל מי שגר שם ללא קשר לדת, לאום או אידאולוגיה. במשך זמן רב מדי עוכב המזרח התיכון על ידי קונפליקט וחוסר אמון, שגרמו הרס ומנעו את הפוטנציאל של הדורות הטובים והמבריקים שלנו. עכשיו, אני משוכנע שיש לנו הזדמנות לשנות זאת. למדינת ישאל וראש הממשלה נתניהו - אנחנו מכירים בכך ששלום וביטחון אפשריים רק דרך הבטחת הזכויות של אנשים ומדינות בעולם. עלינו לעבוד בדחיפות להביא את השלום והביטחון. פתרון שתי המדינות לסכסוך הישראלי-פלסטיני יהיה אבן היסוד של שלום כזה. הראינו היום שדרך כזאת אפשרית, אפילו ריאליסטית".

 

לפני הטקס נפגש טראמפ ביחידות עם נתניהו ועם שרי החוץ של בחריין והאמירויות. בני הזוג נתניהו נכנסו לחדר הסגלגל ללא מסכות, ומבלי ללחוץ ידיים לטראמפ ולרעייתו מלאניה.

 

בחדר הסגלגל, כשנתניהו לצידו, אמר טראמפ: "ישראל כבר לא מבודדת. מה שישראל מקבלת, יותר מכל דבר אחר, זה שלום. איחוד האמירויות היא אומה אדירה ועוצמתית והם מאוד רצו לעשות את זה. אומות רבות מחכות להצטרף. אנחנו מדברים על לפחות 6-5 מדינות שיבואו במהירות רבה. הן מדינות שעייפות מלחימה, אפילו ביבי התעייף ממלחמה. עוד תראו הצהרות נוספות, תראו פעילות נפלאה. יהיה שלום במזרח התיכון".

 

לשאלה מתי יגיע הסכם עם הפלסטינים אמר: "אני חושב שהם יבואו גם. אנחנו מדברים איתם. הם התקדמו. פעם היינו משלמים להם, ושאלתי אנשים למה שילמתם להם כשהם מדברים על אמריקה בחוסר כבוד, כשהם אומרים מוות לאמריקה? עכשיו המדינות האלה חותמות איתנו, הם כולם יחתמו איתנו".

 

על איראן אמר טראמפ: "כדאי להם לחכות עד אחרי הבחירות. ג'ו ביידן בטח ייתן להם עסקה טובה (צוחק, א"א). אנחנו ננצח ונעשה עסקה עם איראן". על מכירת מטוסי ה-F-35 לאיחוד האמירויות, למרות ההתנגדות הפומבית של ישראל, הוסיף: "אנחנו נארגן את זה, זה יהיה פשוט. הם לחמו לצידנו בארבע מלחמות, יש לנו יחסים טובים".

אחריו אמר נתניהו: "יש לנו מערכות יחסים חזקה במזה"ת. הנשיא הדגיש כמה מדינות מחכות להצטרף למעגל השלום. ישראל לא מבודדת בכלל, היא נהנית מהניצחון הדיפלומטי הגדול בהיסטוריה. מי שמרגיש מבודד זה האיראנים בגלל הלחץ שמופעל עליהם. פורצים דרך לעולם כולו. כולם יצטרפו למעגל השלום".

הצדדים ימשיכו לנסח את ההסכמים בימים הבאים

 

מול איחוד האמירויות חתם נתניהו על חוזה שלום, ומול בחריין על מסמך המוגדר "הצהרת שלום". בשל נסיבות שלא נומקו, תוכן ההסכמים יתפרסם רק בהמשך, ייתכן שאף בימים הקרובים, ועל כן עד כה לא ברור אם יש בהם התייחסות לנושאים רגישים כגון פתרון שתי המדינות, הקפאת בנייה בהתנחלויות, תוכנית הסיפוח ומכירת מטוסי 35-F לאיחוד האמירויות.

 

הצדדים צפויים להמשיך לעבוד על הפרטים גם בימים הבאים, ובעיקר הכוונה למסמכי ההבנות מול בחריין - שנכנסה לתמונת הטקס רק בשבת האחרונה בלחץ הנשיא טראמפ. "קיימת רגישות, ויש הבנה בין המדינות על כך", אמר גורם במשלחת הישראלית. "נחתום על ההסכמים ואחר כך נביא אותם לאישור הממשלה והכנסת".

 

השר האמירתי לענייני חוץ, אנוואר גרגאש, אמר לקראת טקס החתימה כי "ההסכם הוא הדרך להצעיד את האזור קדימה. עצירת הסיפוח של השטחים הפלסטיניים שמה קץ להרס פתרון שתי המדינות. ההסכם החיובי ישיג את התוצאות שאותן אנו רוצים, אך אין משמעותו שהמשימה הסתיימה".

 

עוזרו של שר החוץ של האמירויות, עומאר סייף רובאש, אמר בתדרוך שקיים בוושינגטון לפני הטקס כי ההסכם יסייע להפעיל לחצים על ישראל בנקודות שחשובות לפלסטינים. "השלום יכול לשרת את הפלסטינים בדרכים שקשה לדמיין", הוא אמר. "נוכל לשרת את הסוגייה הפלסטינית הרבה יותר עכשיו מאשר לעמוד בצד. אנחנו בתוך האוהל".

 

מטעם האמירויות ובחריין הגיעו לוושינגטון כ-10 שרים, שיחתמו על הפרוטוקולים השונים לשיתוף פעולה בין המדינות. מטעם ישראל יחתום השגריר בארה"ב, רון דרמר. ההסכמות שייחתמו לא ייכנסו לתוקף באופן מיידי - מאחר שהן דורשות את אישור הממשלה. היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, שלומית ברנע פרגו, מסרה ש"לאור חשיבותו של ההסכם, בכוונת רה"מ להציע לממשלה להביאו גם לאישור הכנסת".

 

בעודו בארה"ב התברר לראש הממשלה נתניהו שהוא לא יכול לחתום על ההסכמים עם איחוד האמירויות ובחריין - אלא רק שרי החוץ הם שאמונים על כך. בסופו של דבר חתם שר החוץ גבי אשכנזי על ייפוי כוח שיאפשר לנתניהו להתנהל בטקס.

תגיות