אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אין מספיק דגים בים בשל עודף דייג"

"אין מספיק דגים בים בשל עודף דייג"

לדברי אוהד מימן, בנו של איש העסקים יוסי מימן: "היקף ההישענות על דייג לא עלתה משמעותית מאז אמצע שנות ה-80"

17.09.2020, 08:32 | דיאנה בחור ניר

על פי נתוני ארגון המזון והחקלאות באו"ם ה־FAO ב־2018 נעשה שימוש ב־156 מליון טונות של דגים ופירות ים למזון. על פי הנתונים: מאז שנות ה־90 יש עלייה של 14% בדייג בעולם, ועלייה של 122% בצריכת מזון ימי. בעוד שעד אמצע שנות ה־80, עיקר מזון הים היה מבוסס על דייג, כיום כ־50% מאספקת הדגים העולמית נעשית באמצעות חקלאות ימית — בכלובים בים או בחוות הממוקמות על היבשה.

"בניגוד לטענה המקובלת - אין מספיק דגים בים בשל עודף דייג שדילל את אוכלוסיית הדגים בימים". אומר אוהד מימן, בנו של איש העסקים יוסי מימן. "פשוט אין מספיק דגים ביחס לענף הדייג שהולך ומתכווץ וביחס לחקלאות הימית".

לדברי מימן "היקף ההישענות על דייג לא עלתה משמעותית מאז אמצע שנות ה־80. ומכיוון שאין מספיק דגים בים — התחום שלנו החל להתפתח. אני יודע שמסתכלים על הטכנולוגיה שלנו בסקטור כפי שחברת פורד הסתכלה על טסלה בתחילת דרכה, בלב הם אומרים לעצמם 'שיהיה לכם בהצלחה ילדים'. אבל אנחנו הוכחנו שזה כלכלי, שזה ניתן להיעשות בקנה מידה גדול, לכן אנחנו בדרך לגיוס משמעותי כדי להקים פעילות בארה"ב ולהמשיך לגדול בהולנד".

אילוסטרציה, צילום: shutterstock אילוסטרציה | צילום: shutterstock אילוסטרציה, צילום: shutterstock

לדברי מימן ה"שוק האמריקאי מגלגל 22 מליארד יורו של דגים למאכל בשנה והשוק האירופי מגלגל 26.5 מליארד יורו. מתוכו הילוטייל נמכר ב־150 אלף טונות בשנה ושווי המכירות השנתיות שלוה או כ־1.5 מיליארד יורו; כאשר 97% ממנו מיובא מיפן. "יש יצור מועט מאוד באירופה וארה"ב, ולשווקים האלה אנחנו מכוונים", אומר מימן "בחרנו מוצר בערך גבוה עם פוקוס על דגים ליבוא ולשווק לשוק האמריקאי והאירופי".

"אנחנו מייצרים 650 טונות דגים בשנה, שמפוזרים על פני 14 שווקים באירופה, ארה"ב וישראל. לישראל אנחנו שולחים בממוצע 40 טונות בשנה, ולארה"ב סביב ה־100 טונות, והיתר נמכר באירופה.

עודף הדייג צמצם כאמור משמעותית את אוכלוסיית הדגים למאכל, ועל הקמת ואחזקת כלובי גידול ימיים מערימים קשיים, בשל מפגעי איכות הסביבה שהם יוצרים, מה שמכניס לתמונה חברות גידול דגים תעשייתי דוגמת Kingfish Zeeland . ענקית גידול הסלמונים בטכנולוגיה דומה על היבשה, Atlantic sapphire, יצאה להנפקה לפני שנתיים לפי שווי של 200 מליון יורו, והשנה היא נסחרת בקרוב ל־800 מליון יורו (לאחר צלילה דרסטית בחודש מרץ עם פרוץ הקורונה).

תגיות