אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר מונע פגיעה בקבלנים שנדרשו לקזז משכרם צילום: מתוך קמפיין לראשות העירייה

בלעדי לכלכליסט

האוצר מונע פגיעה בקבלנים שנדרשו לקזז משכרם

משרד האוצר פנה למשרדי המשפטים והפנים שיפעלו נגד נסיונות עיריית פתח תקווה לקזז 5% מתשלומיה לקבלנים, כך נודע לכלכליסט

21.09.2020, 07:55 | אמיתי גזית

משרד האוצר פנה למשרדי המשפטים והפנים כדי לפעול נגד נסיונות עיריית פתח תקווה לקזז 5% מתשלומיה, כך נודע ל"כלכליסט". הפניה הוגשה בשבוע שעבר לאחר שהתברר כי העירייה פונה לקבלנים שחותמים אתה על חוזה ואמורים לקבל תשלום עבור עבודתם — ומבקשת מהם לקזז 5% מהתשלום וזאת בשל משבר הקורונה ומצבה הכלכלי של העירייה, זאת בניגוד להנחיות החשב בכללי באוצר. בפתח תקווה טוענים כי הצעד מבוצע בהידברות עם הקבלנים והקיזוז מותנה בהסכמתם.  

קראו עוד בכלכליסט

ב־20 באפריל הסוגיה עלתה בדיון בוועדת הכספים, ושם טענו חברי כנסת כי הצעד שמוביל ראש עיריית פתח תקווה רמי גרינברג אינו חוקי. בתשובה ענה גרינברג כי הצעד מבוצע בהידברות עם הקבלנים והקיזוז מותנה בהסכמתםאלא שקבלנים עימם שוחחנו מספרים כי קיבלו כמה הודעות על הפחתת התשלום, גם לאחר שהודיעו בכתב ובעל פה לעירייה כי הם מסרבים להפחתה. והרגישו כי מופעל עליהם לחץ, וחששו כי סירוב לבקשה יסכן את המשך עבודתם עם העירייה. 

ראש עיריית פתח תקווה רמי גרינברג. פניות חוזרות ונשנות לקבלנים, צילום: מתוך קמפיין לראשות העירייה ראש עיריית פתח תקווה רמי גרינברג. פניות חוזרות ונשנות לקבלנים | צילום: מתוך קמפיין לראשות העירייה ראש עיריית פתח תקווה רמי גרינברג. פניות חוזרות ונשנות לקבלנים, צילום: מתוך קמפיין לראשות העירייה

"בתחילת יוני, סמוך למועד שבו הייתי אמור לקבל תשלום הוצאתי להם מכתב לפיו אני לא מוצא בסיס חוקי להפחתה הנדרשת", מספר קבלן העובד עם העירייה. "מאז קיבלתי עוד שני תשלומים, ובכל פעם לפני התשלום שלחו מכתב עם בקשה להפחתה". לדברי קבלנים בסופו של דבר התשלום לא הופחת, אך גם הלחץ לא פחת ובשבועות האחרונים קיבלו שיחות טלפון בעניין מבכירים בעיריית פתח תקווה.

המכתב שנשלח לקבלנים מקנה את הרושם כי זו אינה בקשה אלא החלטה חד צדדית של העירייה. לכן, ייתכן שחלק מהקבלנים הניחו כי אינם יכולים לסרב לה.המכתב הראשון שקיבלו הקבלנים נשלח באפריל מחברה עירונית בשם חל"ד (חברה ממשלתית עירונית לשיקום, דיור ופיתוח) בו נכתב "בהתאם להחלטת ראש עיריית פתח תקווה, הנובעת מהתפרצות מגיפת הקורונה, השפעתה על כלכלת מדינת ישראל, ומצבה של עיריית פתח תקווה, יקוזז 5% מכל חשבון שהעבודה בו בוצעה החל מ-1/4/20 והילך. הקיזוז יחול על ספקים, מתכננים, מפקחים, יועצים, קבלנים וכל מי שמגיש חשבון לחל"ד עבור עבודה לעיריית פתח תקווה".

בעיריית פתח תקווה לא ענו לשאלה מכמה קבלנים קוזז 5% ומה הסכום המצטבר שהעירייה הצליחה לחסוך חשבון הקבלנים, אך מדובר בפרויקטים שעלותם מיליוני ואף עשרות מיליוני שקלים.

בעקבות פנויות קבלנים, ישי בן אלי סגן החשב הכללי במשרד האוצר ומנכ"ל המשרד מרדכי כהן הפיצו ב־28 ביולי השנה מכתב לכל ראשי הרשויות ובו הבהירו כי "לנותני השירותים של הרשויות מגיע תשלום מלא בגין עבודותיהם, אלא אם הוסכם אחרת על ידי הצדדים".

מעיריית פתח תקווה נמסר: "בשל משבר הקורונה וההוצאות המשמעותיות שהרשות ספגה בעקבותיו,ראש העיר פנה לספקים שעובדים שנים עם העירייה וביקש מהם להפחית עד 5% מהתשלום המגיע להם. כפי שהוסבר בוועדת הכספים המהלך נעשה בכפוף להסכמת הספקים ואכן רובם נענו לבקשת ראש העיר. בתקופת הסגר הראשון, העירייה התמודדה עם ירידה משמעותית בהכנסות והמהלך נועד לאפשר שירות מיטבי לתושבים".

ממשרד האוצר נמסר: "החשב הכללי מתנגד להחלטת עיריית פתח תקווה לקזז 5% מהתמורה שהספקים זכאים לה והתנהלות עיריית פתח תקוה בנושא אינה מקובלת עליו. לאחר שהעירייה לא חזרה בה מהחלטה זו, החשב הכללי פועל מול משרד הפנים והיועץ המשפטי לממשלה על מנת לבחון באילו אמצעים ניתן לפעול לביטול החלטת העירייה שמנוגדת למדיניות משרד האוצר".

ממשרד הפנים נמסר: "על המשא ומתן העסקי בין הרשות המקומית לספק להיות כפוף לכל דין".

תגיות