אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מהשבוע: ניתן להפקיד צוואה אצל רשם הירושות מהמחשב הביתי צילום: שאטרסטוק

בלעדי לכלכליסט

מהשבוע: ניתן להפקיד צוואה אצל רשם הירושות מהמחשב הביתי

עד כה הפקדת צוואה אצל רשם הירושות נעשתה ע"י מסירה פיזית. בעקבות הקורונה החליטו במשרד המשפטים להקל על הציבור ומעתה ניתן לפקיד את הצוואה באופן מקוון. האפוטרופסה הכללית, עו"ד סיגל יעקבי: "המגיפה וההגבלות על ביצוע פעולות באופן פיזי, העלה הצורך לייצר הסדר חלופי להפקדת צוואות"

22.09.2020, 16:04 | ליטל דוברוביצקי

מגפת הקורונה והחשש לבריאות ואף חייהם של מבוגרים רבים הביא לשינוי משפטי משמעותי שרלוונטי לכל אזרחי ישראל: מאתמול (21.9.20) ניתן להפקיד צוואה אצל הרשם לענייני ירושה מהבית באופן מקוון ואין צורך להגיע פיזית למשרדי הרשם. כך נודע לכלכליסט.

מדובר בהליך שיקל משמעותית בין השאר על קשישים שמתקשים לצאת מביתם במיוחד בתקופת הסגר. הפקדת צוואה ברשם הירושה מבטיחה כי לאחר פטירת האדם, צוואתו תיפתח ותימסר ליורשים על פי הצוואה והיא מספקת ודאות וביטחון למוריש כי רצנו יתקיים.

אדם שעורך צוואה יכול לשמור אותה אצלו או בכל מקום בו יבחר. אולם, אדם הרוצה להיות בטוח כי רצונו יקוים וצוואתו תימצא עם מותו וכי היא תישמר לאורך שנותיה הרבות מפני בלאי ולא תזויף, יכול להפקידה אצל הרשם לענייני ירושה. יודגש כי הפקדת צוואה ברשם לענייני ירושה היא רשות ולא חובה. כלומר, הצוואה בתוקף גם ללא הפקדה. אם עד השבוע נאלצו אנשים שרצו להפקיד צוואה להגיע למשרדי הרשם על כל הכרוך בכך, מהשבוע הם יכולים לבצע ההפקדה מביתם.

לקישור להפקדת צוואה לחצו כאן

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

עו"ד סיגל יעקבי, האפוטרופסה הכללית של ישראל מציינת כי "רשם הירושה עובר בשנים האחרונות מהפכה דיגיטלית כך שניתן היה לקבל את כלל שירותי הרשם מרחוק בקלות וביעילות, למעט הפקדת צוואה. בעקבות משבר הקורונה והגבלות על ביצוע פעולות באופן פיזי עלה הצורך לייצר הסדר חלופי להפקדת צוואות. במענה לצורך גיבש רשם הירושה פתרון להפקדת צוואות מרחוק המאפשר לכל אדם, שערך צוואה להפקידה עוד בחייו מרחוק באמצעות מערכת נגישה, חכמה ומאובטחת, מנגנון אשר עוגן בתיקון תקנות עליו חתם שר המשפטים. לאור הנגשת השירות אנו צופים כי היקף ההפקדות יעלה בתקופת הסגר וגם לאחריו".

סיגל יעקבי , כונסת הנכסים הרשמית והאפוטרופסה הכללית סיגל יעקבי , כונסת הנכסים הרשמית והאפוטרופסה הכללית סיגל יעקבי , כונסת הנכסים הרשמית והאפוטרופסה הכללית

עו"ד בנצי פיגלסון, סגן האפוטרופסה הכללית, השיב לשאלת כלכליסט האם השינוי בהפקדת הצוואה קשור בקורונה:  "בהחלט. אנשים מבוגרים רבים התייצבו במשרדי רשם הירושה וביקשו להפקיד צוואות, על אף שאין חובה להפקיד אותה אצל הרשם. יחד עם זאת אנשים רוצים ודאות וידיעה שהצוואה לא תעלם ורצונם יקוים. המטרה היא שלאחר פטירת האדם נשלוף את הצוואה המופקדת וניידע את היורשים על אודותיה או שאנחנו נוודא שכאשר מוגשת צוואה לקיום כי היא תואמת את הצוואה שהופקדה. כך שלמעשה למוריש יש וודאות מלאה שכאשר הצוואה מופקדת אצלנו, רצונו ימומש. אנחנו ידו הארוכה של המנוח להבטיח שצוואתו תבוא לידי קיום.

"מאמצע חודש מרץ כשהחל הסגר הראשון הוגבל שירות הפקדת צוואות ולכן מבחינת נתונים היתה צניחה בהפקדות בזמן קורונה, אולם ביולי כשפתחנו שוב את השירות היתה הסתערות ואנשים רבים רצו להפקיד את צוואתם. במסגרת המגבלות יכלנו לאפשר הפקדה רק למי שהזמין תור מראש ותוך הקפדה על מספר הנוכחים במשרדים. מדובר בשירות נחוץ ולכן, תוקנו התקנות והוקמה מערכת מיחשובית חדשנית שנכנסה לפעולה.

"בשנת 2019 הופקדו 7,751 צוואות. השנה, לאור משבר הקורונה, ולאור העובדה שלא ניתן להפקיד באופן מקוון עד כה , הופקדו רק כ- 3,000 צוואות. אני מניח שתהיה קפיצה בהפקדות כי אנשים יושבים בבית סורקים הצוואה או מצלמים אותה בנייד ומעלים למערכת", ציין עו"ד  פיגלסון.

עו"ד בנצי פיגלסון עו"ד בנצי פיגלסון עו"ד בנצי פיגלסון

איך זה יעשה?

"כל אדם יוכל להיכנס למערכת המחשובית, לסרוק את הצוואה ולהפקיד אצל הרשם מרחוק. את הצוואה המקורית יש להעביר לרשם תוך 45 יום בדואר או עם שליח. אין צורך להגיע פיזית כפי שהיה נדרש עד כה".

אם כותב הצוואה יחליט בעתיד לשנות את הצוואה, מה יקרה אז?

"אדם יכול לשנות בכל עת את צוואתו בהתאם לחוק הירושה והצוואה המאוחרת היא זו שתגבר ולכן גם אם הופקדה צוואה ולאחריה נערכה צוואה מאוחרת, האחרונה היא שתגבר וגם אותה ניתן יהיה להפקיד. בכוונתו לשפר עוד את המערכת כך שהלקוח יוכל לבקש גם את השמדת הצוואה המוקדמת".

תגיות