אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לידיעת שוכרי הדירות: משרד המשפטים לא יתערב משמעותית בחוזי השכירות צילום: עומר הכהן

לידיעת שוכרי הדירות: משרד המשפטים לא יתערב משמעותית בחוזי השכירות

סקר שנערך בקרב שוכרי דירות לא הציף בעיות חריגות ביחסי משכיר-שוכר בשל משבר הקורונה. לפיכך, תיבחן רק גמישות ביציאה מחוזה שכירות בהתראה של חודש ללא קנס, במקום שלושה חודשים כמקובל

23.09.2020, 13:50 | שלומית צור

משרד המשפטים יבחן התערבות מינורית בחוזי שכירות של דירות מגורים, שתאפשר גמישות ביציאה מחוזים קיימים בהתראה של חודש מראש במקום שלושה חודשים כמקובל. זאת בהמשך לתוצאות סקר שבוצע באוגוסט בקרב 1,082 שוכרי דירות, באמצעות האינטרנט וביוזמת משרד המשפטים.

קראו עוד בכלכליסט

מהסקר עלה כי 31% משוכרי הדירות ביקשו מבעליהן הנחה בשכר הדירה, ורק 22% מהבקשות נענו בחיוב, בעוד 78% מהמבקשים סורבו. שאלה נוספת בסקר היתה האם תקופת השכירות הסתיימה בפועל לפני מועד סיום תקופת השכירות שנקבעה בהסכם, בשל משבר הקורונה, ועל כך השיבו 93% מהשוכרים כי התקופה לא קוצרה. כמו כן, 90% מהשוכרים לא ביקשו לקצר את תקופת השכירות.

31% משוכרי הדירות ביקשו הנחה בשכ"ד בעקבות המשבר, צילום: שאול גולן 31% משוכרי הדירות ביקשו הנחה בשכ"ד בעקבות המשבר | צילום: שאול גולן 31% משוכרי הדירות ביקשו הנחה בשכ"ד בעקבות המשבר, צילום: שאול גולן

במשרד המשפטים אף שאלו את השוכרים אם המשכיר פנה לבית המשפט, על מנת לפנותם מדירת המגורים, במקרים שבהם השוכר לא עמד בתשלום דמי השכירות - ורק 1% מהשוכרים השיבו בחיוב. "חשבנו שאולי נמצא פינויים ממושכרים במסות, אבל זה לא המצב", אמר עו"ד ארז קמיניץ, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (אזרחי), "רק אחוזים בודדים מהשוכרים ביקשו לקצר את תקופת השכירות, ורק 31% מהשוכרים ביקשו מהמשכירים הפחתה בשכר הדירה. לכן החלטנו שההתערבות בחוזי שכירות של דירות מגורים, אם בכלל תהייה כזו, תהיה מינורית בלבד. מצאנו שהתערבות בנושא דמי השכירות היא התערבות גסה.

"לעומת זאת, אפשרות לצאת מחוזה שכירות בהתראה של חודש ללא תשלום קנס, לעומת שלושה חודשים כמקובל, היא התערבות מינורית וסבירה. אנחנו נמשיך ונעקוב אחרי המצב לאחר הסגר השני, ונבחן את המצב מחדש אם תהייה הרעה במצב".

באפריל האחרון הוקמה ועדה בין-משרדית לבחינת השפעות משבר הקורונה על קיום חוזים, וממצאיה פורסמו ביולי. מאלה עלה כי אף שמשבר הקורונה הוא אירוע בלתי צפוי, שיצר נסיבות חריגות באפשרות לקיים חוזה בתנאים שהוסכמו טרם המשבר, אין בכך לאפשר לצדדים להתנער מחובתם החוזית. במילים אחרות, משרד המשפטים החליט להשאיר את ההכרעה בנוגע לשינויים בקיום חוזים לצדדים עצמם, באמצעות משא ומתן ביניהם, או באמצעות הגשת תביעות שיובאו להכרעת בית המשפט.

יחד עם זאת, הוועדה מצאה לנכון להתערב בעסקים פרטניים שנפגעו משמעותית מהמשבר, כגון אולמות אירועים, מופעי תרבות וגני ילדים, אך עוד לא התקבלה החלטה אם להעביר את ההנחיות שגובשו לחקיקה ראשית מחייבת. לעניין חוזי שכירות של דירות מגורים, הוועדה לא מצאה מקום להתערב בחוזים הקיימים, אך יזמה את ביצוע הסקר, לאור פניות שהתקבלו מצד שוכרים במצוקה.

לגבי התערבות בחוזים של נכסים מסחריים אמר קמיניץ, כי "יש שונות גדולה בין העסקים ובין החוזים, ולכן קשה מאוד לקבל החלטות או לנסח הנחיות, שעלולות לסייע לעסק אחד אך לפגוע באחר, כמו גם במשכירי הנכסים המסחריים, שברובם הם משכירים פרטיים ולא חברות ענק. חלקם עם הלוואות לבנקים וחלקם פנסיונרים, שדמי השכירות זו הפנסיה שלהם. לכן, חלק מהמחלוקות מגיעות לבתי משפט, ויגיעו להכרעת בית המשפט העליון, שלהערכתנו גם פסקי דין מטעמו יהיו לגופו של מקרה ולא פסיקות גורפות שקשה לנסח בשל שונות המקרים. נכון לעכשיו, אנחנו בדיעה שמרבית המקרים צריכים להגיע להבנות באמצעות משא ומתן בין השוכרים למשכירים, אך נמשיך לבדוק את הדברים כל הזמן".

תגיות