אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"תעשיית הבקר באיחוד האירופי פולטת יותר גזי חממה מהמכוניות" צילום: שאטרסטוק

"תעשיית הבקר באיחוד האירופי פולטת יותר גזי חממה מהמכוניות"

לפי ניתוח חדש של ארגון גרינפיס, העלייה בצריכת החלב והבשר באיחוד בעשור האחרון הפכה את הגידול של פרות וחזירים למקור משמעותי הרבה יותר מבעבר של גזי חממה; "אנחנו לא יכולים להימנע מהתמוטטות אקלימית אם פוליטיקאים ימשיכו להגן על הייצור התעשייתי של בשר וחלב"

24.09.2020, 12:58 | עומר כביר

תעשיית הבקר והצאן באיחוד האירופי מפיקה מדי שנה יותר גזי חממה מכל כלי הרכב הפרטיים ביבשת - כך לפי ניתוח חדש של ארגון גרינפיס.

קראו עוד בכלכליסט

לדברי הארגון, העלייה בצריכת החלב והבשר באיחוד לאורך העשור האחרון הפכה את הגידול של פרות, חזירים ושאר חיות מקנה למקור משמעותי הרבה יותר מבעבר של גזי חממה. ואולם, שינוי זה לא מקבל את תשומת הלב הראויה מגופי ממשל, שממקדים את המדיניות שלהם בסקטורים כמו אנרגיה מתחדשת ותחבורה.

ב-2018, השנה האחרונה שלגביה קיים מידע מדויק, העריך האו"ם שחוות המקנה באיחוד האירופי (כולל בריטניה) פלטו מדי שנה גזי חממה בהיקף של 502 מיליון טון שווה פחמן, בעיקר בדמות פליטות מתאן. נתון זה נמוך אמנם מפליטות הפחמן ממכוניות ומוואנים, שעמדו על 656 מיליון טון באותה שנה, אך הוא כולל רק פליטות ישירות. כאשר משקללים את הפליטות העקיפות שמייצרת תעשיית המזון מהחי, כמו בירוא יערות ופליטות מגידול מזון לבעלי החיים, סך הפליטות מגיע ל-704 מיליון טון.

פרות בצרפת, צילום: בלומברג פרות בצרפת | צילום: בלומברג פרות בצרפת, צילום: בלומברג

במקביל, בין 2007 ל-2018 עלתה תפוקת הבשר והחלב באיחוד האירופי ב-9.5%, וזו הביא לעלייה של 6%, או 39 מיליון טון, בפליטות מתעשייה זו. מדובר בכמות שזהה לעלייה לכביש של 8.4 מיליון מכוניות חדשות. מנגד, צמצום מספר חיות המקנה במחצית יביא לירידה של 250 מיליון טון בפליטות גזי חממה בשנה – שווה ערך לכמות הפליטות השנתית של 11 המדינות עם הפליטות הנמוכות ביותר באיחוד.

בגרינפיס מזהירים שאם העלייה בצריכת הבשר והחלב תמשך, יש סיכוי קטן מאוד שהאיחוד האירופי יצליח לעמוד במחויבויות האקלים שלו לפי הסכם פריס. "זה זמן רב מדי שמנהיגי אירופה רוקדים מסביב להשפעת חקלאות בעלי החיים על האקלים", אמר לגארדיאן מנהל מדיניות החקלאות של גרינפיס, מרקו קונטיירו. "המדע ברור, וגם המספרים: אנחנו לא יכולים להימנע מהתמוטטות אקלימית אם פוליטיקאים ימשיכו להגן על הייצור התעשייתי של בשר וחלב. חיות מקנה לא יכולות להפציץ להפליץ ולגהק – הדרך היחידה לחתוך את הפליטות לרמה הדרושה היא לצמצם את מספרן".

על מנת להגיע ליעד זה, לא צריך האיחוד האירופי להמציא את הגלגל מחדש או להתחיל לעבוד מאפס. בפני מועצת האיחוד עומד מסמך מדיניות שחובר על ידי חוקרת מהרווארד, ושמפרט המלצות לא מורכבות שנועדו להביא לשינוי בהתנהגות צרכנית שעיקרו צמצום צריכת הבשר. אימוץ המלצות אלו במלואן יכול לצמצם את כלל הפליטות מחקלאות ב-25% ולהביא לחיסכון של 100 מיליון טון פחמן בשנה.

תגיות