אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שברון תתחרה באנרג'יאן על קבלת רישיון ימי חדש לחיפושי גז ונפט

שברון תתחרה באנרג'יאן על קבלת רישיון ימי חדש לחיפושי גז ונפט

המיקום - 70 ק"מ מחופי לבנון; במשרד האנרגיה מתעקשים לשדך את הרישיון למפעיל זר, במטרה למנוע חיכוכים עם הלבנונים; על כן, החברות היחידות שהגישו הצעה הן אנרג'יאן היוונית-בריטית, ונובל אנרג'י ודלק קידוחים שחברו יחד וצפויות למכור בתקופה הקרובה את נכסי הנפט של נובל לענקית האנרגיה שברון; וכך, באופן אירוני, משרד האנרגיה מאפשר לדלק ונובל להתחרות על הרישיון - חצי שנה לאחר שהפקיע אותו מידן

24.09.2020, 18:31 | ליאור גוטמן

משרד האנרגיה הודיע היום (ה') ששתי קבוצות הגישו בקשה להתמודד על קבלת רישיון החיפושים הימי בלוק 72, שמוכר יותר בשם רישיון ALON D. מדובר בצפון המים הכלכליים של ישראל כאשר החלק הדרומי שלו שוכן כמה עשרות קילומטרים מערבית לראש הנקרה, ואילו רובו שוכן מול חופי לבנון כאשר הגבול הצפוני שלו מרוחק כ-70 ק"מ מהעיר צור.

קראו עוד בכלכליסט

מדובר במיקום רגיש מבחינת ישראל, שלא פעם ספגה טענות מצד לבנון שמדובר בשטח שלכאורה שייך לה, ולכן במשרד האנרגיה מתעקשים לשדך את הרישיון למפעיל, רצוי מפעיל זר, במטרה למנוע או לכל הפחות לצמצם חיכוכים עם הלבנונים.

מימין: בעל השליטה בדלק יצחק תשובה ומתיו ריגס מנכ"ל אנרג מימין: בעל השליטה בדלק יצחק תשובה ומתיו ריגס מנכ"ל אנרג'יאן מימין: בעל השליטה בדלק יצחק תשובה ומתיו ריגס מנכ"ל אנרג

על פי ההערכות, שעדיין מחייבות ביצוע סקרים גיאולוגים וקידוח משלים, במקום קיים פוטנציאל להפקת גז בהיקף של כ-100 מיליארד מ"ק, כמות ששווה לכשליש מנפח הגז שהתגלה במאגר תמר ושווה ערך לכ-7-8 שנות צריכה של המשק המקומי. הרישיון ניתן עוד ב-2009 לידי דלק קידוחים ונובל אנרג'י, ולמרות ששתיהן לא קידמו את הפיתוח הן זכו להארכות חוזרות ונשנות באחזקת השטח.

ב-2017 עוד נטען על ידי משרד האנרגיה שדלק ונובל לא עשו כלום עם הרישיון אבל נימקו בהשארתו בידיהן כי "לא היה באפשרותן של מחזיקות הרישיון לבצע קידוחים מסיבות מדיניות וביטחוניות הקשורות למחלוקת בדבר תיחום אזור המים הכלכליים הבלעדיים של ישראל מול לבנון. זאת, על רקע הרצון להימנע מהתלקחות עד לפתרון הסוגיה באמצעות מתווכים בינלאומיים".

ב-2020 הרישיון הופקע מידיהן, יצא למכרז וגרר את דלק ונובל לעתור לבג"צ נגד המדינה. כך או כך, מבחינת שר האנרגיה יובל שטייניץ משבר הקורונה לא אמור להפריע למשרד האנרגיה לפתח את משאבי הטבע של עם ישראל, בדגש על הכנסת תהליכים תחרותיים למשק.

באופן אירוני, החברות היחידות שהגישו הצעה הן אנרג'יאן היוונית-בריטית, ונובל אנרג'י ודלק קידוחים שחברו יחד. וכך, באופן אירוני יצא שמשרד האנרגיה מאפשר לדלק ונובל להתחרות על רישיון שהופקע מידיהן, כאשר ההפקעה גררה את דלק ונובל לעתור לביהמ"ש כנגד המהלך רק כדי לקבל את הזכות להתמודד על הרישיון מחדש.

כזכור, בתחילת חודש הבא צפויה אספת בעלי המניות של נובל לאשר את מכירת נכסי הנפט שלה לענקית האנרגיה שברון, ומאחר והליך המכרז הזה יסתיים רק בסוף אוקטובר, השורה התחתונה היא שייתכן שאנרג'יאן כבר תתחרה על הזכות לקדוח שם מול שברון.

במשרד האנרגיה מחדדים שההחלטה על הזוכה תשען בעיקר על גובה ההצעה למענק חתימה (70%), וכן על התחייבות לביצוע תכנית עבודה (30%). תכנית העבודה ברישיון כוללת שתי נקודות החלטה להארכתו, כאשר בכל אחת מהן ניתן להאריך את הרישיון בשנתיים נוספות – האחת אחרי 3 שנים והשנייה אחרי 5 שנים. הרישיון יוענק למקסימום 7 שנים מיום החתימה. "ברישיון הוגדרה תקופה ראשונית של 18 חודשים, בה מוטל על היזם לבצע פעולות חקר ועיבוד מידע של השטח, כאשר בתום תקופה זו, עליו יהיה להיערך לביצוע קידוח ברישיון", מסכמים שם.

תגיות