אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טראמפ הודיע: השופטת השמרנית איימי קוני בארט - המועמדת להחליף את גינסבורג בעליון צילום:

טראמפ הודיע: השופטת השמרנית איימי קוני בארט - המועמדת להחליף את גינסבורג בעליון

בארט, 48, היא שופטת בבית משפט פדרלי לערעורים, ואהודה בקרב חוגים שמרנים-דתיים; מינויה לבית המשפט העליון יגדיל את הרוב השמרני בו, ל-6-3; הדמוקרטים טוענים כי יש להמתיון עם המינוי עד לאחר הבחירות לנשיאות, שייערכו בעוד חמישה שבועות

27.09.2020, 07:20 | שירות כלכליסט ו-ynet

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הכריז הלילה (בין שבת לראשון) כי בחר באיימי קוני בארט, פרופסור למשפטים בת 48 הנחשבת לשופטת שמרנית-למדי, למועמדת מטעמו לתפקיד שופטת בבית המשפט העליון. דיווחים על כך שבחר בה פורסמו בתקשורת האמריקנית כבר ביום שישי, והלילה אישר טראמפ את הדברים בטקס ההכרזה בבית הלבן.

 

קראו עוד בכלכליסט

בטקס, כשבארט ניצבת לצדו, כינה אותה טראמפ "אחד ממוחות-המשפט המבריקים והמוכשרים ביותר של ארצנו". הנשיא אמר כי בחן היטב את פועלה לפני שבחר בה, וכי היא אישה בעלת הישגים יוצאי דופן. בארט עצמה השיבה כי היא חשה כבוד רב על האמון שנתן בה טראמפ, והצהירה: "אני אוהבת את ארה"ב ואת החוקה האמריקנית".

המועמדות של בארט צריכה לקבל את אישור הסנאט, שבו קיים רוב רפובליקאי. עד כה הודיעו שני סנאטורים רפובליקאים כי יתנגדו לקיום ההצבעה - אך מאחר שהרפובליקאים נהנים מרוב של 53-47, זה לא יספיק לדמוקרטים.

ההודעה של טראמפ מגיעה כחמישה שבועות בלבד לפני הבחירות לנשיאות ארה"ב. הדמוקרטים טוענים כי בשל הסמיכות לבחירות, יש להמתין עם המינוי עד לאחריהן

בארט, 48, היא שופטת בבית משפט פדרלי לערעורים, ואהודה בקרב חוגים שמרנים-דתיים.  מינויה לבית המשפט העליון יגדיל את הרוב השמרני בו, ל-6-3.

איימי קוני בארט וטראמפ, צילום: אם סי טי איימי קוני בארט וטראמפ | צילום: אם סי טי איימי קוני בארט וטראמפ, צילום: אם סי טי

עד כה, טראמפ הספיק במהלך כהונתו למנות שני שופטי עליון: ניל גורסץ' ב-2017 וברט קבאנו ב-2018. לשם השוואה, הנשיא הקודם ברק אובמה מינה שני שופטים בלבד בשתי קדנציות.

בפברואר 2016, לאחר מותו של השופט השמרן אנטונין סקאליה, וכאשר נותרה כמעט שנה לסיומה של הקדנציה השנייה של הנשיא אובמה, הודיעו הרפובליקאים בסנאט כי לא ידונו באף מינוי שלו לעליון, בנימוק כי יש להמתין עד לאחר הבחירות.

שופטי בית המשפט העליון בארה"ב ממונים לכל חייהם ומשחקים תפקיד עצום בעיצוב המדיניות בנושאים שבמחלוקת כגון הפלות, זכויות להט"בים, החזקת נשק, חופש הדת, עונש מוות וסמכויות הנשיא. למשל ב-1973 הפך בית המשפט את ההפלות לחוקיות בכל המדינה, וב-2015 אישר נישואים חד-מיניים ברחבי ארה"ב.

בארט הקתולית – אם לשבעה ילדים, ששניים מהם ילדים מאומצים מהאיטי ואחד לוקה בתסמונת דאון – נחשבת למתנגדת חריפה של הזכות להפלות. זו סוגיה חשובה מאוד עבור מצביעים רפובליקנים רבים, המקווים שבית המשפט העליון יהפוך ביום מן הימים, אולי כבר בשנים הקרובות, את הפסיקה ההיסטורית מ-1973 שהתירה הפלות בכל ארה"ב. בהנחה שמינויה של בארט יאושר בסנאט, יהיה זה החילוף האידיאולוגי הקיצוני ביותר שידע בית המשפט העליון מאז מינויו של קלארנס תומאס השמרן ב-1991 במקום ת'ורגוד מרשל הליברלי.

 

בהיבט המיידי מודאגים הדמוקרטים גם מהאפשרות שבית המשפט העליון יידרש בחורף הקרוב להכריע בעצמו את תוצאת הבחירות לנשיאות: בצל מגפת הקורונה הורחבה מאוד הזכות של האמריקנים להצביע מראש דרך הדואר במקום להצטופף בקלפיות ביום הבחירות, וטראמפ מנסה לקדם את הרעיון שהדבר יוביל לזיופים. במדינות שבהן יהיה פער הקולות בין המועמדים קטן מאוד צפויים קרבות משפטיים, והם עשויים להתגלגל עד לפתחו של העליון.

 

בשנת 2000 כבר הוכרעו הבחירות בהחלטה של בית המשפט העליון, וג'ורג' בוש הבן גבר בהן על המועמד הדמוקרטי אל גור בזכות ניצחון בפער של 537 קולות בלבד בפלורידה. עד כה, כשבעליון היו 5 שופטים שמרנים מול 4 ליברלים, היה די לליברלים בגיוס שופט שמרן אחד לצדם כדי להכריע בעד עמדתם. מאזן 3-6 ייצור מצב שונה לחלוטין.

תגיות