אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קורבנות הקורונה: ברמת גן נפטר 1 מכל 54 נדבקים, בבני ברק - 1 מכל 289 צילום: איי פי

דיווח שוטף

קורבנות הקורונה: ברמת גן נפטר 1 מכל 54 נדבקים, בבני ברק - 1 מכל 289

נמצאו פערים משמעותיים בתמותה בין ערים שכנות, וכן בין ערים חרדיות לעומת יישובים עם אוכלוסיות מבוגרות יחסית; נתניהו: הסגר המלא לא יימשך פחות מחודש; משרד הבריאות: 2,009 נדבקים בקורונה אובחנו היום. שיעור הבדיקות החיוביות עומד על 15.8%; לשכת רה"מ: רגב תחליף את ליצמן בקבינט הקורונה

29.09.2020, 21:44 | כלכליסט ו-ynet

נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם

חולים פעילים מול מחלימים

חולים במצב קשה ובינוני

21:45 - לשכת רה"מ: רגב תחליף את ליצמן בקבינט הקורונה

הממשלה אישרה במשאל טלפוני שינוי בהרכב ועדת השרים לעניין ההתמודדות עם משבר הקורונה והשלכותיו (קבינט הקורונה), כך ששרת התחבורה מירי רגב תשמש כחברה בוועדה במקום ח"כ יעקב ליצמן. כך נמסר מלשכת ראש הממשלה. (איתמר אייכנר)

21:30 - פערים משמעותיים בתמותה בין ערים שכנות: ב"ג נפטר 1 מכל 54 נדבקים, בבני ברק - 1 מכל 289

שיעור התמותה בישראל מקורונה נמוך באופן יחסי מהממוצע העולמי, ועומד נכון להיום (ג') על 0.64%. עם זאת, ביחס של מתים למיליון תושבים נמצאת ישראל מעל הממוצע העולמי. נכון לעדכון האחרון של משרד הבריאות בישראל נפטרו 1,516 חולי קורונה – 571 מהם בחודש ספטמבר.

מבדיקה שערך ynet, המתבססת על נתונים שמפרסם משרד הבריאות באתר ובערוץ הטלגרם שלו, עולה כי בישראל יש פערים גדולים בתמותה אפילו בין ערים שכנות. למרות שלעיתים קשה להבחין אם נוסעים ברמת גן או בבני ברק, בין שתי הערים השכנות יש פערים עצומים בתמותה.

מהנתונים, שמתבססים בין היתר על מקבץ גרפים שנערכו על ידי מואיז סיטבון, עולה כי ברמת גן שיעור הנפטרים מסך כל החולים עומד על 1.83%, בעוד שבבני ברק השכנה האחוז הוא 0.34%. למעשה ברמת גן נפטר 1 מכל 54 נדבקים המתגוררים בעיר, בזמן שבבני ברק נפטר 1 מכל 289 נדבקים.

כיוון שמשרד הבריאות חושף נתונים על תמותה ביישובים שבהם 15 נפטרים או יותר, נעדרות מהרשימה כמה ערים חרדיות שבהן אובחנו אלפי נדבקים – בהן מודיעין עילית (7,039 נדבקים), ביתר עילית (4,208 נדבקים) ואלעד (3,934 נדבקים). מכאן ניתן להסיק בוודאות כי בשל גילם הצעיר יחסית של הנדבקים ביישובים החרדיים, אחוז התמותה נמוך משמעותית מיישובים מבוגרים יותר וגם מהממוצע הארצי.

אנשי חברה קדישא מטפלים בנפטר מקורונה, צילום: איי פי אנשי חברה קדישא מטפלים בנפטר מקורונה | צילום: איי פי אנשי חברה קדישא מטפלים בנפטר מקורונה, צילום: איי פי

עוד עולה מהנתונים כי גם בעפולה, רעננה, רמלה, חדרה ובקה אל גרבייה – שיעור התמותה של הנדבקים בקורונה גבוה בהרבה מהממוצע הארצי. גם חיפה, קריית גת, כפר סבא, חולון, ראשון לציון, ת"א, רחובות, אשקלון, לוד ובאר שבע נמצאות מעל הממוצע וכך גם פ"ת, שם שיעור התמותה גבוה במעט מהממוצע הארצי.

בירושלים, שם מספר הנדבקים שאובחנו הגבוה ביותר, אחוז התמותה נמוך במעט מהממוצע הארצי. בנתניה ובאשדוד גם כן הנתון נמוך במקצת – ככל הנראה בשל הרכב האוכלוסייה.

התייחסות לתמותה הגוברת בישראל מגיעה גם מדו"ח אמ"ן, שבו נכתב בין היתר כי ישראל עוברת את ארצות הברית במספר המתים ליום מקורונה, ביחס לגודל האוכלוסייה. למעשה, במספר המתים למיליון תושבים מדורגת ישראל במקום ה-48 בעולם לפי אתר worldometers. בישראל נפטרו 165 בני אדם מקורונה לכל מיליון תושבים. הממוצע העולמי עומד על 129.3 מתים למיליון תושבים. (ירון דרוקמן)

19:50 - בחודש זה אובחנו יותר מ-50% מחולי הקורונה בארץ מאז פברואר

משרד הבריאות עדכן כי 2,009 נדבקים חדשים בקורונה אובחנו עד הערב (יום ג'). שיעור הבדיקות החיוביות עומד על 15.8%. מספר החולים שמצבם קשה ירד ל-778 ומספר המונשמים עלה ל-203. מפרוץ המגפה נפטרו 1,523 חולים. בחודש הזה אובחנו יותר מ-50% מחולי הקורונה בארץ מאז פברואר. עד 31 באוגוסט אובחנו 116,882 נדבקים מ-1 בספטמבר אובחנו 118,583 נדבקים.

בירושלים אובחנו בשבעת הימים האחרונים 1,527 נדבקים חדשים, בבני ברק 2,502, באשדוד 1,921, בתל אביב 1,212, במודיעין עילית 1,137, בנתניה 998, בפתח תקווה 982, בביתר עילית 796, בבאר שבע 790, בראשון לציון 777, ברחובות 758, בחולון 722, בבית שמש 718, באלעד 696, בחיפה 685 ובבת ים 513.

הנתונים מתפרסמים על רקע התחזית הקודרת של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהעריך אחר הצהריים כי "הסגר לא יהיה פחות מחודש, יכול להיות שייקח הרבה יותר זמן". בשידור חי בדף הפייסבוק שלו, ביקש נתניהו להודות לשוטרים ואמר: "אני פונה גם לאזרחים - אנחנו יחד בסירה הזאת. אי אפשר לקדוח חור שיטביע חלק מאיתנו. אני מבקש לסתום את החורים. יש לשמור על ההנחיות. זה בנפשנו".

18:00 - תדרוך שר הבריאות והשר לביטחון פנים

 

שר הבריאות יולי אדלשטיין קרא הערב (יום ג') להגדיל את הקנסות למפירי הנחיות הקורונה. "יציאה של חולה מאומת ביודעין מן הבידוד והגעה לבית הכנסת או ששוטרים תפסו אנשים במכוניות בדרך ללא יודע לאן זה משגע אותי", אמר השר אדלשטיין בהצהרה במשטרת מחוז תל אביב.

יולי אדלשטיין, צילום: מוטי קמחי יולי אדלשטיין | צילום: מוטי קמחי יולי אדלשטיין, צילום: מוטי קמחי

אדלשטיין, השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה וממלא מקום מפכ"ל המשטרה ניצב מוטי כהן נאמו בתום סיור שערכו בתל אביב. "שוחחנו עם ממלא-מקום המפכ"ל וראש מנהלת האכיפה על הצורך בהגדלת הקנסות", אמר אדלשטיין ברקע קריאות בוז של אנשי "הדגלים השחורים" שהפגינו מחוץ למתחם משטרת מחוז תל אביב. 

שר הבריאות הוסיף: "על הדברים האלה צריך לשאת בעונש אמיתי, אנחנו נחשוב גם מה דינם של העסקים שמפירים ביודעין את ההנחיות. יהיה תמריץ חיובי, אבל גם עונש למי שלא מוכן להקשיב לנו".

 

לשאלת ynet, ציין השר אדלשטיין כי "בעקבות תפילות ראש השנה שהתקיימו בניגוד למתווה שאישר משרד הבריאות ופרויקטור הקורונה יהיה לנו גל תחלואה באותן חצרות ובתי כנסת".  

 

לדברי השר אדלשטיין, "עם כל הקושי החברתי והכלכלי, הרוב המכריע של הציבור הישראלי נשמר, שומר על בריאותו ומקשיב להנחיות משרד הבריאות. נכון שיש כאלה שמפירים, ובמפירים האלה מטפלת משטרת ישראל".

 

בתחזית שלו ציין אדלשטיין כי "ייקח שבועות ארוכים עד שנראה את הירידה בתחלואה. זה לא פשוט, אנחנו נבוא מחר לקבינט הקורונה עם תוכנית יציאה הדרגתית. לא נחזור על טעויות והפעם נהיה זהירים מאוד. לא יעזרו שום לחצים ושום לובי. אנחנו נשחרר את המשק שלנו בזהירות הנדרשת מבחינה רפואית".

 

בנוגע לאכיפה אמר שר הבריאות: "ההפרות שראינו, ולא משנה איפה - בני ברק או הפגנות - או עכשיו כפי שאנחנו שומעים - או אירוע במגזר הערבי - ההפרות הללו מסכנות את כולנו. המדענים לא יודעים הכול על הקורונה, אבל דבר אחד כל החוקרים מסכימים - לנגיף הקורונה אין שום עמדות פוליטיות ושום העדפות פוליטיות. אני מקווה שהכנסת תשלים את החקיקה ובשבועיים הקרובים לא נראה התקהלויות משום סוג".

 

לקראת סוכות הזהיר השר אדלשטיין כי "בעם ישראל ובמדינת ישראל אין חג יותר משמח מחג הסוכות. אני אומר לכם בצורה חד-משמעית: שלא נראה התחכמויות. סוכה שבנויה כהלכה זה חלל סגור. אנחנו צריכים לסמוך על הציבור, לא יהיה שוטר שייכנס לחצר הפרטית או לבית, לא יהיה שוטר לכל סוכה. כפי שאסור לארח אנשים בבית, כך אסור לארח אנשים בסוכה".  

 

השר לביטחון הפנים אוחנה אמר: "אנחנו במלחמה, מדינת ישראל נמצאת במלחמה. זו מלחמת עולם, לא מלחמה נקודתית. כל העולם במאבק הזה, זו מלחמה קשה מאוד בנזק לנפש וקשה לא פחות בנזק לכלכלה. מה שמונח על הכף במלחמה הזאת אלה רבים מהישגיה של ישראל משחר הקמתה שעלולים לרדת לטמיון".

 

אוחנה ציין כי בשתי היממות החולפות נרשמו אלפי דו"חות למפירי בידוד, תנאי הסגר וחובת עטיית המסכה, ואמר: "הדרך היחידה שלנו להציל את המדינה, לא פחות מזה - להציל את מדינת ישראל מקריסת מערכות - היא לעזוב את כל היתר, הוויכוחים שאתם שומעים פה ברקע, לעזוב את כל יתר הוויכוחים, מעניינים וחשובים ככל שיהיו ולהתגייס למאבק".

 

השר לביטחון הפנים קרא לציבור "לפעול כדי לצמצם ככל האפשר מפגשים של אדם עם אדם" ו"להצטרף למאמץ ההסברה הלאומי". לדבריו, "אני מאמין גדול בכך שהיחיד, הפרטים בחברה, יעילים וחכמים יותר מהמדינה. אם אתם מכירים אדם שנפטר ממחלת הקורונה, הצילו נפשות בעזרת הסיפור שלו. זהו קרב על חיי היקרים לנו מכול".

ראשון הדוברים היה מ"מ המפכ"ל ניצב כהן. "זוהי תקופה מאתגרת לכולנו", אמר ניצב כהן בפתח דבריו. "מזה תקופה ארוכה שאנו מבצעים אכיפת תקנות הקורונה שהוטלו על ידי הדרג המדיני, בהן גם שמירה על הסדר במחאות ברחבי הארץ וזאת לצד יתר המשימות הרבות המוטלות על משטרת ישראל בשגרה".

כהן הוסיף: "המשטרה הוכיחה פעם אחר פעם את יכולתה המבצעית בימי שגרה ובזמני חירום. כמו בימי הלחימה, כך בימי המגפה. אנו נמצאים בכל מקום ופינה, מצילים חיים וזאת הזדמנות עבורי לקרוא לאזרחים לנהוג באחריות אישית ולפעול מתוך ערבות הדדית במצב המורכב שבו אנו נמצאים".

מ"מ המפכ"ל מחה על "השיח המתלהם נגד השוטרים והחיילים שמבצעים עבודתם נאמנה במחסומים", והדגיש: "אני מחזק את ידי השוטרים והחיילים ומוקיע את השיח וקורא לציבור להישמע להנחיות השוטרים ולנהוג באיפוק ואחריות". 

 

12:31 - הקלות רק בפחות מ-2,000 נדבקים ליום: הצעת מתווה החזרה לשגרה מהסגר

צוות המומחים המייעץ למל"ל הגיש את המלצתו למתווה יציאה מהסגר, המפרט שורת יעדים בדרך להקלת המגבלות. לפי המתווה, ההקלה במגבלות תתחיל רק לאחר שמספר הנדבקים החדשים בנגיף הקורונה המאובחנים מדי יום יהיה נמוך מ-2,000. המומחים קובעים כי יש להיערך להשבתה של מערכת החינוך בכיתות ה' ומעלה לפחות עד חג חנוכה, בעוד כחודשיים.

לפי המתווה, הסרת המגבלות תותנה בהשגת יעדים כמותיים של מספרי החולים. ההקלות יתבצעו ברווחי זמן של לפחות שבועיים זה מזה, כדי לבחון את השפעתן ולאפשר תיקון. צוות המומחים, בראשות פרופ' אלי וקסמן ממכון ויצמן, ממליץ לעכב את ההקלות באזורים שבהם התחלואה תמשיך להיות חריגה. המומחים הסבירו כי מטרת המתווה היא "ניהול משק וחברה מתפקדים בצורה תקינה עם מגבלות מינימליות בנוכחות הנגיף, תוך הבטחת רציפות תפקוד תקין לאורך זמן ללא סכנה של התפרצויות".

 

בשלב הראשון של מתווה צוות המומחים, יבודדו האזורים שבהם התחלואה גבוהה במיוחד ויוחמרו המגבלות בהן. המומחים ציינו כי "פעולה זו תשיג שני יעדים חשובים: הקטנה משמעותית של התחלואה הארצית, והגברת אמון הציבור שנפגע עם ההימנעות מנקיטת צעדים אלה בעת עליית הגל השני".

השלב השני במתווה מכונה "הגעה לסף החזרת העבודה". הוא ייכנס לתוקף כאשר מספר הנדבקים החדשים ביום יהיה נמוך מ-2,000 בממוצע שבועי, והוא ירד בקצב של פי שניים במשך שבועיים. בשלב זה ניתן יהיה לפתוח תעשייה ומשרדים ללא קבלת קהל, וכן לפתוח את מסגרות החינוך עד כיתה ב'.

 

השלב השלישי, "סף החזרת המסחר", ייכנס לתוקף כשמספר הנדבקים החדשים ביום ירד ל-1,000, ויירד בקצב של 20% בשבוע. בשלב זה ייפתחו חנויות הרחוב והשווקים.

 

סגר. המלצה לשחרור מבוקר והדרגתי של המגבלות, צילום: רויטרס סגר. המלצה לשחרור מבוקר והדרגתי של המגבלות | צילום: רויטרס סגר. המלצה לשחרור מבוקר והדרגתי של המגבלות, צילום: רויטרס

 

 

הצעד הרביעי מכונה "שליטה במגפה", והוא ייכנס לתוקף כשיהיו 400 נדבקים חדשים ביום ומספרם יירד בקצב של 20% לשבוע. הוא גם מותנה בתפקוד יעיל של מערך קטיעת שרשראות ההדבקה. המומחים מגדירים תפקוד יעיל של מערך קטיעת השרשראות במשך זמן 48 שעות מהפנייה לבדיקה ועד להשלמת התחקור, ובמדדים נוספים. בשלב זה ניתן יהיה לפתוח קניונים, עסקים ומשרדים עם קבלת קהל, לחדש את הלימודים בכיתות ג' ו-ד', ולהרחיב את האפשרות למפגשים חברתיים.

השלב החמישי מכונה "ניהול שוטף של המגפה". הוא מותנה בירידה ל-100 נדבקים חדשים ביום ובקצב ירידה של 20% בשבוע. בשלב זה ניתן יהיה לחדש את האירוח במסעדות והתיירות.

השלב האחרון נקרא "ניהול ארוך טווח של המגפה". התנאי לו הוא שמירה על ממוצע של פחות מ-100 נדבקים ביום במשך שלושה שבועות. בשלב זה ניתן יהיה לקיים אירועים ומופעים בהשתתפות של לא יותר מ-50 עד 100 איש, תחת מגבלות התו הסגול. המומחים הדגישו כי אין לעבור לשלב זה לפני שנת 2021.

 

מגבשי המתווה המליצו כי "פתיחת מערכת החינוך לכיתות הגבוהות (ה' ומעלה) ולימודי הישיבות תישקל רק אחרי חנוכה, על פי הניסיון שיצטבר במערכת החינוך בהפעלת הכיתות הנמוכות וזה שיצטבר בעולם. על הגורמים המתאימים להיערך לכך".

(אדיר ינקו)

 

11:55 - מעל ל-40 אלף דורשי עבודה חדשים מיום חמישי האחרון

שירות התעסוקה מעדכן היום (ג') כי מהדיווח האחרון ביום חמישי (24.9.2020) בשעה 07:00 ועד הבוקר ב-7:00, נרשמו 42,545 דורשי עבודה חדשים. כמו כן, לפי השירות, מאז 17.9.2020, יום לפני ערב ראש השנה וכניסת ההגבלות, נרשמו בשירות התעסוקה 163,297 דורשי עבודה - מהם 149,841 עקב יציאה לחל"ת ו-13,456 מסיבות אחרות. מבין דורשי העבודה שנרשמו מאז 17.9.2020, עבור 123,342 זהו רישום שני או יותר מאז תחילת משבר הקורונה בחודש מרס (כ-76% מהנרשמים בגל הזה). כיום רשומים בשירות התעסוקה 895,858 דורשי עבודה, מהם 560,679 בחל"ת.

08:00 - נתוני הקורונה: 755 במצב קשה, 207 מונשמים

משרד הבריאות עדכן כי מניין חולי הקורונה במצב בקשה ירד מעט ועומד כעת על 755 חולים לעומת 772 אמש. כך גם מניין המונשמים, שעומד על 207 לעומת 209. מניין החולים הפעילים בארץ עומד כעת על 65,025 בני אדם, לאחר שמחצות אומתו עוד 143 נדבקים חדשים בנגיף. מפרוץ המגפה נפטרו מסיבוכי הנגיף 1,507 בני אדם בארץ. 

07:00 - שיעור החיוביים בבדיקות ביומיים האחרונים - יותר מ-14%

מספר הבדיקות שנערך ביום הכיפורים היה כצפוי נמוך מאוד, אבל הנתונים עם צאתו רחוקים מלהיות מעודדים: אמש (ב') עלה מספר חולי הקורונה שמצבם קשה לשיא של 772 חולים, וגם מספר המונשמים בשיא - 209 בסך הכול. מפרוץ המגפה נפטרו 1,507 חולי קורונה, 562 מהם (37% מסך הנפטרים) - בספטמבר בלבד.

שיעור הנדבקים בבדיקות הקורונה עלה בימים האחרונים בהדרגה וביומיים האחרונים הגיע ליותר מ-14%. כלומר אחת מכל שבע בדיקות היא חיובית. מבדיקת ynet עולה כי בארבע ערים בארץ הנתון מדאיג מאוד – ושם אחת מכל ארבע בדיקות הן חיוביות.

מחלקת קורונה בבי"ח איכילוב, צילום: רויטרס מחלקת קורונה בבי"ח איכילוב | צילום: רויטרס מחלקת קורונה בבי"ח איכילוב, צילום: רויטרס

נדבקים לפי ישוב

מונשמים מול מתים

מנתוני משרד הבריאות עולה כי 32.5% מהבדיקות שנערכו בביתר עילית בין יום שלישי ועד אתמול בערב – הן חיוביות. באלעד הנתון הוא 31.27%, בבני ברק 27.91% ובמודיעין עילית 26.42%. מדובר בארבע ערים חרדיות. לפי נתוני משרד הבריאות שיעור החיוביים ביישובים חרדיים גבוה באופן ניכר מהממוצע הארצי.

עוד עולה מהנתונים כי בבית שמש, שם יש גם כן קהילה חרדית גדולה, שיעור הבדיקות החיוביות עומד על כ-23%. בערד הנתון הוא 22.6%, בנתיבות 19.7%, באשדוד 18.2%, באום אל פחם 18.1% ובירושלים זינק אחוז הבדיקות החיוביות ל-17.72%. כלומר אחת מכל שש בדיקות קורונה שנעשתה לתושבי העיר בשבעת הימים האחרונים היא חיובית.

מנגד, יש גם כמה יישובים שבהם שיעור הבדיקות החיוביות נמוך באופן ניכר מהממוצע הארצי. מדובר בין היתר בהוד השרון, אריאל, קריית אונו, אילת, גני תקווה וקריית טבעון – היישוב היחיד שבדקנו שבו שיעור החיוביים נמוך מ-5%.

בדו"ח אמ"ן שפורסם לפני כמה ימים נכתב כי ארגון הבריאות העולמי מציין עמידה של מתחת ל-5% חיוביים לאורך זמן כאחד המדדים להשתלטות על המגפה, אך בישראל המצב גרוע בהרבה.

בדו"ח אמ"ן נכתב עוד כי שיעור הבדיקות החיוביות הגבוה מעיד על היקף תחלואה רחב בהרבה מזה המתואר בפועל, למרות מספר הבדיקות הגבוה שנערכות בישראל. כלומר, יש לא מעט חולי קורונה בישראל ללא סימפטומים – שכנראה אינם יודעים שנדבקו וטרם עברו בדיקה.

על פי הנתונים, בירושלים נמנו בשבעת הימים האחרונים 4,917 נדבקים חדשים, ממוצע של כ-700 ביום. בבני ברק אובחנו בשבוע האחרון 2,837 חיוביים לנגיף, באשדוד 2,110 נדבקים, בת"א 1,348, בפתח תקווה 1,123, במודיעין עילית 1,327, בנתניה 1,190, בבאר שבע 938, בביתר עילית 914, ברחובות 843, באלעד 825, בחיפה 819, בראשון לציון 813, בבית שמש 805 ובחולון – 801. בכל הערים הללו מספר המאובחנים היומי בשבוע האחרון גבוה מ-100.

במערכת הבריאות מצפים לנתונים גבוהים במיוחד של מאומתים בימים הקרובים בגלל צוואר בקבוק שנוצר על רקע המשך ביצוע הבדיקות. בכיר במערכת הבריאות: "נתוני המאומתים שיפורסמו ביום רביעי יהיו מופרעים".

תגיות