אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עימותים ומעצרים בת"א, מפגינים חסמו כביש בירושלים: "אי אפשר לציית" צילום: עמית הובר

עימותים ומעצרים בת"א, מפגינים חסמו כביש בירושלים: "אי אפשר לציית"

בתל אביב פרצו מפגינים - שיצאו למחות לפני כניסתו לתוקף של החוק האוסר הפגנות - מחסום משטרתי, וחסמו את צומת הרחובות קינג ג'ורג' ובן ציון. לאחר מכן המשיכו חלקם לרחוב בן יהודה - ועימותים פרצו בינם לבין שוטרים. לפחות שניים נעצרו. ברחוב בלפור שבבירה חסמו מאות מוחים כביש: "זו ההזדמנות האחרונה להציל את המדינה"

30.09.2020, 23:27 | ynet

טרם כניסתו לתוקף של החוק שיגביל ההפגנות בזמן הסגר, מפגינים הערב (יום ד') מאות בני אדם נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו. מוקד המחאה העיקרי הוא בתל אביב, שם חסמו כ-300 מוחים את הצומת בין שדרות ח"ן לרחוב מלכי ישראל. לאחר מכן הם המשיכו בצעדה לכיכר דיזינגוף. חלקם המשיכו בצעדה לכיוון הרחובות אלנבי ובן יהודה - וביצים הושלכו לעברם מחלונות בתים. המשטרה הודיעה להם כי מדובר בהפגנה לא חוקית ותחמה את האזור. במקום פרצו עימותים בין מפגינים לשוטרים ולפי שעה שניים נעצרו. גם בירושלים הכ-200 בני אדם ברחוב בלפור, סמוך למעון ראש הממשלה. הם חסמו את הרחוב ושוטרים החלו לפנותם תוך שהם מתריעים כי יטילו עליהם קנסות. 

קראו עוד בכלכליסט

מהמשטרה נמסר: בשעות האחרונות התקיימה תהלוכת מפגינים לא חוקית ללא תיאום וללא אישור משטרה. על אף שמדובר בתהלוכה לא חוקית, המשטרה גילתה איפוק ואפשרה את קיום התהלוכה, אבטחה את משתתפיה וליוותה אותה לאורך ציר התהלוכה. המשטרה פעלה למזער את הפגיעה בציבור והסיטה את התנועה לדרכים חלופיות. במהלך האירוע, חלק ממשתתפי התהלוכה הפרו את הסדר הציבורי באופן בוטה וכן הפריעו לשוטרים במילוי תפקידם ואף תקפו אחדים מהם. שני חשודים נעצרו בגין תקיפה והפרעה לשוטרים מילוי תפקידם. אנו מדגישים כי חופש הביטוי וחופש המחאה אין פירושם החופש לפגוע פגיעה קשה בסדר הציבורי ו/או פגיעה בבריאותו או שלומו של הציבור. מחאה כן, אלימות לא". 

מפגינים מול מעון רה"מ בבלפור בירושלים, הערב, צילום: שלו שלום מפגינים מול מעון רה"מ בבלפור בירושלים, הערב | צילום: שלו שלום מפגינים מול מעון רה"מ בבלפור בירושלים, הערב, צילום: שלו שלום

המפגינים בתל אביב, הערב, צילום: מוטי קמחי המפגינים בתל אביב, הערב | צילום: מוטי קמחי המפגינים בתל אביב, הערב, צילום: מוטי קמחי

   , צילום: עמית הובר צילום: עמית הובר    , צילום: עמית הובר

שי ראובני, אחד המפגינים בתל אביב, אמר: "אנחנו רוצים לממש את זכותנו הדמוקרטית כל עוד אנחנו שומרים על הכללים". הוא התייחס לחוק הקורונה שעבר בכנסת, ואמר כי "הוא אושר על-ידי נאשם בשוחד, מרמה והפרת אמונים. אי אפשר לציית לדבר הזה כי הוא לא חוקי ולא דמוקרטי".

 

מיכל, תושבת תל אביב שהגיעה להפגין בבלפור, אמרה: "באתי לכן הערב כי לא יכול להיות שבמדינת ישראל יאסרו על חופש הביטוי וזכות המחאה. אנחנו יודעים איך קוראים למשטר שמונע מאזרחיו למחות נגדו. בעיניי זו לא ההזדמנות האחרונה, אלא מהמורה בדרך שמוכיחה את צדקת הדרך". עמית תירוש, מפגין מנס ציונה שהגיע לירושלים גם הוא - הוסיף: "אחרי שהחוק עבר אמש בכנסת, הבנתי שמדינת ישראל הפכה לדיקטטורה. זה היה המסמר האחרון בארון. ברגע שהתברר שעוד נותרו תקנות שלא נקבעו סופית ויש עוד הזדמנות להפגין - ניצלתי אותה. זו ההזדמנות האחרונה להציל את המדינה".

 

לימור, תושבת רמת השרון שהגיעה להפגין בתל אביב גם היא, סיפרה כי היא נוהגת להפגין בקביעות מול מעון ראש הממשלה ברחוב בלפור שבירושלים. "לא נוותר, וגם ברגע שהתקנה תיכנס לתוקף - אשאר בחוץ. אף אחד לא יעצור אותי ואת ילדיי מלחיות איפה שנרצה. ננהג באחריות ולא נזלזל בבריאות. אהיה בכל מקום שבו תהיה מחאה ואיש לא יגיד לי אחרת. מי שטורח לטוס לוושינגטון בלי קיצורי דרך יודע שזו מגפה של תודעה, אגו ויוהרה; הוא מזלזל בזכויות האנוש הבסיסיות וצריך לשים לזה סוף".

 

הפגנה בקבר בן גוריון: "הסגר פוליטי"

 

גם בקבר בן גוריון שבמדרשת שדה בוקר הפגינו כ-100 בני אדם. ורדית מקובר, אחת המוחות, אמרה: "האקט של דיכוי הדמוקרטיה הוא פגיעה ביכולת של האזרח להביע את דעתו. זה והניהול הכושל של משבר הקורונה גרמו לנו לצאת להפגין". לדבריה, "נתניהו משעבד את כל המדינה לגחמותיו בניסיון להימלט ממשפט".

 

אילן בנשלום, מפגין אחר, אמר: "זה היום שבו מדינת ישראל החליטה שחופש הביטוי הוא לא ערך מספיק חשוב ושביקורת כלפי השלטון הוא דבר רע. באנו לקבר בן גוריון כדי להזכיר שמדינת ישראל לא תמיד הייתה ככה ולא תמיד תהיה ככה. הסגר הוא פוליטי. הרצון לפוגג את ההפגנות פוגע בכל עם ישראל. כמו הנחישות של מקימי המדינה - גם אנחנו נחושים לשמור על צלם האנוש שלה".

 

הממשלה אישרה: קנס בסך 500 ש"ח על אירוח בסוכה

 

כמו כן, הלילה, במשאל טלפוני, אישרה הממשלה את הארכת תקנות הגבלת השהייה במרחב הציבורי והגבלת פעילות בשבועיים נוספים: "לנוכח מצב התחלואה ומספר החולים הקשים, ההולך ועולה מדי יום, נדרש להמשיך ולנקוט צעדים משמעותיים על מנת לצמצם את נתוני התחלואה". כמו כן, הממשלה קבעה כהוראת שעה למשך שבוע כי תחול הגבלה לפיה יציאה לצורך השתתפות בהפגנה תוגבל עד למרחק המותר ליציאה מהבית - 1,000 מטרים - בדומה לכל יציאה אחרת ממקום המגורים, ובכלל זה יציאה לצורך תפילה או טקס דתי.

עוד התבקשו השרים לאשר איסור התקהלויות במרחב הציבורי, לרבות בהפגנה, תפילה או בטקס דתי שבהם מספר המשתתפים עולה על המותר (20 איש), ולא נשמר מרחק של 2 מטרים בין המשתתפים. "על התקהלות זו חלה סמכות שוטר להורות על פיזור ההתקהלות או על שמירת מרחק של 2 מטרים בין המשתתפים וככל שמסרב אדם להוראה זו, להטיל קנס על הפרה זו או לעשות שימוש בכוח סביר בנסיבות העניין לשם פיזור ההתקהלות", נקבע.

הממשלה אישרה בתקנות את האיסור על כניסה למקום מגורים של אדם אחר, ובכלל זה אירוח בסוכה. קנס בסך 500 שקלים יוטל על מי שיפר הוראה זו - שתהיה תקפה לתקופת חג הסוכות ויומיים לאחריו. ההוראה, יצוין, לא חלה על אנשים המתגוררים יחד.

יצוין כי במשרדי הבריאות, ביטחון הפנים והמשפטים עדיין עמלים על נוסח התקנות שיכניסו לתוקף את התיקון ל"חוק הקורונה הגדול" (חוק ההסמכה) שאושר אמש במליאת הכנסת ולפיו יותר לאזרחים להפגין במרחק של עד קילומטר בלבד מהבית כל עוד יימשך הסגר המחמיר. לכן, בשלב זה – מבחינה רשמית – ההגבלות טרם נכנסו לתוקף וההפגנות יכולות להתקיים תחת ההגבלות המחמירות, אך ללא הגבלת מרחק מהבית.

על המפגינים להקפיד על מרחק של שני מטרים זה מזה, וניתן להטיל קנסות על מי שיפר את תקנות הריחוק ואי-עטיית מסכות. עם השלמת הכנת התקנות בימים הקרובים – הן יועברו לאישור ועדת החוקה של הכנסת וייכנסו לתוקף.

 

בתוך כך, מוקדם יותר היום התגלע ויכוח באולפן ynet בין ח"כ אוסנת מארק (הליכוד) לבין שקמה שוורצמן, אחת ממובילי מחאת "הדגלים השחורים". ח"כ מארק הטיחה בשוורצמן: "מבחינתך אין קורונה. אתם מכחישי קורונה. אתם אלה שמסתובבים ברחובות. את יודעת מה זו הפגנה דמוקרטית?".

 

שוורצמן הגיבה: "היא לא מאפשרת לי לענות. לא סיימתי את התשובה. אני מבקשת שתשתיקו לה את המיקרופון, כי היא לא מסוגלת לשתוק ביוזמתה". מארק תקפה: "אף אחד לא משתיק אותי, בטח לא את".

 

השתתפו בהכנת הידיעה: איתי בלומנטל, חיים גולדיטש, איתמר אייכנר, אילנה קוריאל, אלכסנדרה לוקש

תגיות