אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סטירה למדינה: באר שבע מחסלת את הסכם הגג צילום: ישראל יוסף

בלעדי לכלכליסט

סטירה למדינה: באר שבע מחסלת את הסכם הגג

שיווק הקרקעות נמצא רק בתחילתו, ומשרד השיכון מעוניין בהארכת ההסכם, אך העירייה פיטרה את אנשי המינהלת מיד בתום חמש שנים: “בדיון על המשך התהליך”

05.10.2020, 08:03 | דותן לוי

עיריית באר שבע סוגרת את מינהלת הסכמי הגג בעיר, בניגוד לעמדת משרד השיכון, ואף שיישום ההסכם נמצא רק בתחילתו, כך נודע לכלכליסט. לאחרונה קיבלו 20 אנשי המינהלת, כולל המנכ"ל צבי טל יוסף (לשעבר מהנדס העיר באר שבע), המועסקים באופן רשמי על ידי החברה הכלכלית של העיר, מכתבים המודיעים להם על סיום העסקתם.

קראו עוד בכלכליסט

הסכם הגג לבאר שבע נחתם באוקטובר 2015 והבטיח להוסיף לעיר 20 אלף דירות "בתוך חמש שנים". ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהגיע לטקס החגיגי, הדגיש כי זהו הסכם הגג הגדול ביותר בתולדות המדינה – “תוספת של 100 אלף איש עד 2020-2019". בתמורה להוצאת היתרי הבנייה הובטח לעירייה תקציב לחידוש ופיתוח תשתיות ומוסדות ציבור.

הפעילות והתקצוב של מינהלת הסכמי הגג בבאר שבע החלו בנובמבר 2015 לתקופה של חמש שנים ולכן אמורים היו להסתיים בנובמבר 2020, אולם קצב ההתקדמות האטי הוביל לכך שעד כה שווקו רק 9,000 דירות, מהן כ־4,000 בלבד בתהליכי בנייה, ורק כ־360 דירות כבר נמסרו לרוכשים. בבאר שבע מתגוררים היום כ־210 אלף תושבים, דומה מאוד למספר התושבים ערב החתימה על הסכם הגג המבטיח.

מימין:  מנכ”ל משרד השיכון יאיר פינס וראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ’, צילומים: עמית שעל, ישראל יוסף מימין: מנכ”ל משרד השיכון יאיר פינס וראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ’ | צילומים: עמית שעל, ישראל יוסף מימין:  מנכ”ל משרד השיכון יאיר פינס וראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ’, צילומים: עמית שעל, ישראל יוסף

המשמעות היא שהפרויקט נמצא כעת בשלביו הראשונים, ולכן כל הגורמים המקצועיים סבורים כי קיים צורך בגוף שימשיך לתמוך וללוות את הקמת אלפי הדירות. אמנם הוחלט כי ההסכם הוא לחמש שנים, אך הוגדר בהסכם כי הארכת הפעילות תיבחן שוב לקראת סיום התקופה. ל”כלכליסט” נודע כי בשל הפיגור בלוחות הזמנים, הן של שיווק המגרשים והן של הבנייה, משרד השיכון ביצע לאחרונה כמה שיחות זום עם גורמים בעירייה במטרה להאריך את ההסכם. אך העירייה בחרה בשלב זה לפעול באופן חד־צדדי.

לצעד זה של העירייה יש קשר ישיר לכוונתה לעצור את המשך השיווקים בעיר. באוקטובר 2019 נחשף ב”כלכליסט” כי בניגוד לסיכומים עמו, ראש העיר רוביק דנילוביץ’ עצר לחלוטין את שיווק הקרקעות לבנייה למגורים. טענתו היתה כי הוא מעוניין בהליך הדרגתי ואטי יותר של קליטת תושבים, מחשש כי תשתיות העיר ומוקדי התעסוקה המקומיים לא יעמדו בקליטה מסיבית כל כך בתוך פרק זמן קצר.

הפסקת השיווקים הובילה אז למהלך של כיפופי ידיים בין הצדדים, והאוצר עצר הזרמת תקציב של כ־60 מיליון שקל לסיום פיתוח שכונת הסיגליות. גם כעת ההערכה היא כי משרד השיכון לא יוותר על המשך קיום הסכם הגג כפי שסוכם, וכל מהלך חד־צדדי מצד באר שבע יוביל לעצירת המימון מצד משרד השיכון והאוצר.

שכונת נווה זאב, באר שבע, צילום: חיים הורנשטיין שכונת נווה זאב, באר שבע | צילום: חיים הורנשטיין שכונת נווה זאב, באר שבע, צילום: חיים הורנשטיין

היזמים חוששים

 

תפקידה של מינהלת הסכמי הגג לסייע ולדאוג לביצוע ההסכם. במקרה של באר שבע מדובר בפיתוח של שמונה מתחמי מגורים — בין היתר בשכונות פארק הנחל באר שבע, הסיגליות, רקפות, נווה זאב, רמות — הקמת מבני ציבור, פיתוח תשתיות־על וחידוש תשתיות ותיקות. כמו כן המינהלת משמשת כגוף מקשר בין היזמים, משרד השיכון והעירייה. התקצוב של מינהלת הסכמי הגג מגיע ממשרד השיכון, וחלק נוסף בתקציב מגיע מפעילות המינהלת.

קבלנים שזכו במכרזי קרקעות בעיר חוששים כי פירוק המינהלת בשלב זה משמעותו עיכוב של פיתוח השכונות שכבר יצאו אל הדרך. לדברי היזם שייקה נפחא, מנכ"ל חברת סלעית שבונה כ־800 דירות בשכונת פארק הנחל, בלי הליווי של המינהלת לא היה מצליח להוציא היקף כה גדול של היתרי בנייה בזמן: "כשיש לנו הקבלנים בעיות, אנחנו מרימים טלפון למינהלת והם עוזרים. גם היום יש עיכובים, אבל יש למי לפנות ויש מי שפותר לנו בעיות ודופק על השולחן. אם מחר הם עוזבים, אין לי למי לפנות בעירייה. אי אפשר לבנות שכונת פארק של 5,000 דירות בלי תמיכה. העירייה לא מסוגלת לקדם את זה לבד, והסגירה של המינהלת מאיימת על אכלוס השכונה, ויש חשש שהתושבים לא יזכו לשירותים שהובטחו להם".

בדיון עם משרד השיכון

מהעירייה נמסר בתגובה: "על פי ההסכם שנחתם עם הממשלה ב־2015, המינהלת תיסגר בנובמבר 2020. אנחנו נמצאים בימים אלו בשיח עם משרד השיכון להגדרת המשך התהליך וההסכם. גם נושא המינהלת בדיון מולם".

ממשרד השיכון נמסר בתגובה: "במסגרת הסכם הגג פעלה מינהלת לנושא, בעלות של 30 מיליון שקל ששולמו על ידי המשרד במלואם. במהלך חמש השנים האחרונות משרד הבינוי והשיכון השקיע כ־1.8 מיליארד שקל בפיתוח העיר, ובשבועות האחרונים פועל המשרד מול העירייה במטרה להאריך את הסכם הגג, כדי לממש את יתרת ההסכם ולהאריך את פעילותה של מינהלת הסכם הגג לתקופה נוספת. כל מינהלות הסכם הגג שפועלות מול המשרד ממשיכות לעבוד כסדרן בכל הכוח ובהתאם להסכמים מול הרשויות".

תגיות