אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טראמפ מכר את מניות יצרנית התרופה שלו, לפני המגפה צילום: רויטרס

טראמפ מכר את מניות יצרנית התרופה שלו, לפני המגפה

קוקטייל הנוגדנים של חברת הביוטכנולוגיה רג'נרון התפרסם כטיפול הראשון שקיבל טראמפ לאחר שאובחן. הנשיא עדיין מחזיק במניות של תרופה אחרת, שהוכחה כלא יעילה בטיפול במחלה. מנכ"ל רג'נרון הוא מכר ותיק של הנשיא האמריקאי ממועדון הגולף

05.10.2020, 08:12 | תמר טוניק ועדי ברק

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, המאושפז מאז יום שישי במרכז הרפואי וולטר ריד בבת'סדה, קיבל קוקטייל של שני סוגי נוגדנים מלאכותיים, פיתוחה של חברת הביוטכנולוגיה רג'נרון, מיד עם היוודע דבר מחלתו. זמן קצר לאחר מכן התחילו רופאיו לטפל בו עם כדורי רמדסיביר של חברת גיליאד, המקלים את הסמפטומים של המחלה. עתה מתברר, כי הקשרים שלו עם שתי החברות הללו התחילו הרבה לפני שהקורונה הגיעה לעולם.

קראו עוד בכלכליסט

העיתון "USA טודיי" דיווח אתמול, כי במסמכים הפיננסיים שהגיש לרגולטור ב־2017, טראמפ דיווח על רווחי הון ממניות רג'נרון וגיליאד, היצרניות של שתי התרופות שהוא מקבל כעת בתקווה למנוע את הדרדרות המחלה.

רווחי ההון מצוינים בטווחי סכומים, כאשר הרווח של טראמפ ממניות רג'נרון עמד על 50 אלף עד 100 אלף דולר, בעוד רווחיו ממניות גיליאד דורגו בטווח שבין 100 אלף דולר ומיליון דולר. המידע הפיננסי מעודכן ל־15 באפריל 2017.

דונלד טראמפ בדרך לבית החולים, צילום: גטי אימג דונלד טראמפ בדרך לבית החולים | צילום: גטי אימג'ס דונלד טראמפ בדרך לבית החולים, צילום: גטי אימג

במסמכים שהגיש לאחר מכן, כולל דו"חות 2020 שעליהם חתם ב־31 ביולי, לא מצוינות שתי החברות הללו. לפחות במקרה של רג'נרון, יש לטראמפ סיבה להצטער. בשנה החולפת זינקה מנייתה ב־53%, ל־564.80 דולר. במסחר המאוחר ביום שישי, אחרי שדווח על הפציינט המפורסם, היא טיפסה ב־3.4%. מניית ענקית הפארמה האמריקאית אלי לילי, המפתחת גם היא נוגדני קורונה ונחשבת למתחרה המרכזית של רג'נרון, טיפסה ב־12% מתחילת השנה.

קוקטייל הנוגדנים של רג'נרון נמצא בשלבים מתקדמים של ניסויים קליניים, ובטיחותו ויעילותו טרם הוערכו במלואם. כך לפי פרסומים באתר החברה. עם זאת, עוד ביולי זכתה החברה בחוזה פדרלי בגובה 450 מיליון דולר, לייצור ולאספקה של הקוקטייל, בשמו המדעי COV2־REGN.

רמדסיביר, צילום: שאטרסטוק רמדסיביר | צילום: שאטרסטוק רמדסיביר, צילום: שאטרסטוק

ביום שישי דיווח ה"ניו יורק טיימס", כי מנכ"ל החברה ד"ר ליאונרד שלייפר - מכר ותיק של טראמפ, כחבר במועדון הגולף שלו במחוז ווסטצ'סטר, ניו יורק - סיפר שהצוות הרפואי של הנשיא פנה לחברה כדי לקבל אישור להשתמש בתרופה, בקשה שמנהל המזון והתרופות (FDA) נענה לה.

"כל מה שאנחנו יכולים לומר זה שהם ביקשו אישור להשתמש בזה, ואנחנו שמחנו לאפשר זאת", אמר שלייפר, בציינו כי הבקשה נופלת לקטגוריה של "שימוש חמלה". טראמפ אינו הפציינט הראשון שמקבל את הטיפול הניסיוני בקטגוריה זו. "כשמדובר בנשיא ארה"ב, כמובן שזה זוכה לתשומת הלב שלנו", ציין. טראמפ גם מקבל את הרמדסיביר של גיליאד, שאושרה לשימוש בחולי קורונה במסגרת הליך חירום מזורז, באביב האחרון.

לפי דו"חותיו הפיננסיים, טראמפ עדיין מאמין בסגולות ההידרוקסיכלורוקווין, תרופת דלקת פרקים, המשמשת גם להקלת תסמיני מלריה, שיעילותה בטיפול בקורונה היא בספק. הנשיא האמריקאי חזר ושיבח את התרופה, בציינו כי החל ליטול אותה בתחילת המגפה, לאחר ששני עובדי צוות בבית הלבן נמצאו חיוביים לנגיף. עם זאת, מחקרים הוכיחו כי יעילותה בטיפול בתסמיני המחלה נמוכה מאוד. הדו"חות האחרונים שהגיש טראמפ מפרטים השקעות בקרן דודג' אנד קוקס. ה"ניו יורק טיימס" דיווח באפריל, כי אחזקתה הגדולה ביותר של הקרן היא ענקית הפארמה סאנופי, מהיצרניות המובילות של ההידרוקסיכלורוקווין.

בעוד טראמפ נמצא בהשגחה צמודה בבית החולים, הקורונה ממשיכה להשתולל בארה"ב. ביום חמישי, אז אובחן כחיובי, אומתו עוד 46,457 מקרים, ושלשום כבר טיפס הנתון ל־48,200. מירב החולים הם בקליפורניה, שם דווחו כמעט 830 אלף מקרים. אחריה מדורגות טקסס, פלורידה, ניו יורק וג'ורג'יה.

450 מיליון דולר מהממשל האמריקאי

הונו של שלייפר, המדורג ב"פורבס" בין 400 המיליארדרים המובילים בארה"ב, הוערך ב־2019 ב־2.5 מיליארד דולר. הוא מחזיק ב־4% מרג'נרון, שאותה ייסד ב־1988. מכירות החברה בארה"ב הסתכמו בשנה שעברה ב־4.6 מיליארד דולר. שכרו של שלייפר באותה השנה עמד על 21.5 מיליון דולר, ירידה של 20% לעומת 26.5 מיליון דולר ששילשל לכיסו ב־2018.

ביולי זכתה רג'נרון למימון של 450 מיליון דולר מהממשל האמריקאי, לשם ייצור אלפי חיסונים. המתחרה נובהווקס קיבלה אז 1.6 מיליארד דולר עבור אותה המטרה. מהלך זה עמד בסתירה לכוונותיו של טראמפ כפי שהצהיר עליהן רק ארבעה חודשים קודם לכן. "אני לא חושב שהן צריכות כסף, הן צריכות זמן", טען הנשיא בחודש מרץ, במהלך פגישה עם עשר יצרניות תרופות אמריקאיות. "חלקן כל כך עשירות – אני מכיר אותן היטב – עד שאני חושב שבעצם הן אלה שצריכות להלוות כסף לממשל הפדרלי".

לאונרד שלייפר , צילום: בלומברג לאונרד שלייפר | צילום: בלומברג לאונרד שלייפר , צילום: בלומברג

אל הדיון שעסק בפרקי הזמן הנדרשים לפיתוח החיסון ומימון עלויותיו הוזמן גם שלייפר, שעל פי דיווח באתר חדשות הבריאות STAT, כונה בחיבה על ידי הנשיא האמריקאי "לני".

בנו של לאונרד, אדם שלייפר, דמוקרט ותובע פדרלי לשעבר במדינת קליפורניה, התמודד השנה בבחירות לקונגרס לייצוג המחוז הניו־יורקי המכסה את נפת רוקלנד וחלק מווסטצ'סטר. בו, כאמור, ממוקם מועדון הגולף של טראמפ. ארבעה מיליון הדולרים שהפנה שלייפר הבן לטובת הקמפיין שלו לא הביאו אותו לניצחון, כאשר בבחירות הפנים־מפלגתיות שהתקיימו ב־23 ביוני הוא גרף רק 16% מהקולות.

תגיות