אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אם טראמפ ייבחר שוב, לא נוכל למנוע קטסטרופת אקלים עולמית" צילום: ויקיפדיה

"אם טראמפ ייבחר שוב, לא נוכל למנוע קטסטרופת אקלים עולמית"

מדען האקלים, פרופ' מייקל מאן: "עוד ארבע שנים של הפרטת מדיניות הסביבה והאנרגיה ופירוק הגנות שיצרו ממשלים קודמים, יהפכו את משימת הגבלת ההתחממות לבלתי אפשרית"

05.10.2020, 08:57 | עומר כביר

אם דונלד טראמפ ייבחר לכהונה שנייה, זה יהיה כמעט בלתי אפשרי למנוע קטסטרופת אקלים בקנה מידה עולמי – כך מתריע פרופ' מייקל מאן, ממדעני האקלים הבולטים והחשובים בעולם. "צריך להביס את סאורון ביום הבחירות", הוא אמר, תוך שהוא משווה בין טראמפ להתגלמות הרוע מסדרת ספרי שר הטבעות של טולקין.

קראו עוד בכלכליסט

"כהונה שנייה של טראמפ היא סוף המשחק לאקלים – באמת!", אמר מאן בראיון לגרדיאן. "אם אנחנו רוצים להימנע מההשפעות ההרסניות ביותר של שינוי האקלים, אנחנו צריכים להגביל את ההתחממות לפחות מ-1.5 מעלות. עוד ארבע שנים של מה שראינו תחת טראמפ, שביצע הפרטה של מדיניות הסביבה והאנרגיה למזהמים ופירק הגנות שיצרו ממשלים קודמים, יהפכו את זה לבלתי אפשרי".

מייקל מאן, צילום: ויקיפדיה מייקל מאן | צילום: ויקיפדיה מייקל מאן, צילום: ויקיפדיה

מאן, שמנהל את המרכז למדעי כדור הארץ באוניברסיטת פנסילבניה, נחשב לאחד החוקרים המשפיעים עולם בתחום משבר האקלים. במחקרו המוכר ביותר מ-1998 הוא הציג את "גרף מקל ההוקי", שמציג את השינוי בטמפרטורה לאורך מאות שנים והעלייה הצפויה בעשורים הקרובים: ירידה מתונה בטמפרטורות לאורך המאות, ואז זינק פתאומי כלפי מעלה.

דונלד טראמפ, צילום: איי פי דונלד טראמפ | צילום: איי פי דונלד טראמפ, צילום: איי פי

"12 שנים להציל את העולם"

לפני שנתיים, מדענים בפאנל הבין-ממשלתי של האו"ם לשינוי אקלים (IPCC), הסמכות המדעית המובילה בתחום, פרסמו מחקר שמצא כי כדי למנוע קטסטרופה, האנושות חייבת לצמצם את פליטות הפחמן במחצית עד 2030.

כותרת המחקר היתה: "12 שנים להציל את העולם". 12 השנים האלו הפכו כבר ל-10, ועתה מזהיר מאן שהזמן שאבד בפועל גדול יותר. "ממשל טראמפ מנע מהכלכלה הגדולה בעולם לבצע את ההפחתות הדרמטיות שדרושות על מנת להשאיר אותנו בדרך לצמצום הפליטות", אמר. "אז עכשיו העקומה תלולה יותר. כבר לא מדובר עם הפחתה של 5% בשנה ב-10 השנים הקרובות. זה יותר כמו 7.5%".

ויעד זה, הוסיף מאן, הופך ללא מציאותי אם טראמפ ייבחר לכהונה שנייה: "ארבע שנים נוספות של חוסר מעש, של אי-שינוי בהיקף הפליטות, משמען שהמספר יהיה קרוב יותר ל-15% בשנה. וזה, אף שאולי לא אפשר מבחינה פיסית, בלתי אפשרי מבחינה חברתית. הקצב שבו אנו מפסיקים את התלות בתשתית מבוססת דלקי מאובנים, זה אולי לא יהיה אפשרי כלכלית וחברתית לעשות את זה כל כך מהר".

"אחסון פחמן באוקיינוסים מאזן את ההתחממות"

עם זאת, יש למאן גם כמה בשורות אופטימיות. במשך עשורים סברו מדענים שהאקלים בכדור הארץ מאופיין במנגנון השהייה: פחמן שנפלט היום נמצא באטמוספירה עשורים רבים, כך שגם אם הפליטות ייפסקו באופן מיידי יחלפו בין 25 ל-30 שנה לפני שתורגש ההשפעה של כך.

  , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק   , צילום: שאטרסטוק

ואולם, לדברי מאן מודלי מחשב מתוחכמים יותר ותובנות חדשות על מחזור הפחמן שינו את התפיסה בתחום. "מה שאנחנו מבינים כיום זה שאם נפסיק לפלוט פחמן מיד, האוקיינוסים יתחילו לספוג פחמן מהר יותר", הוא הסביר לגרדיאן. "אחסון פחמן באוקיינוסים מאזן את ההתחממות שמייצר פחמן שעדיין נמצא באטמוספירה. לכן, השיהוי האמיתי בין הפסקת הפליטות לעצירת ההתחממות הוא לא 25 עד 30 שנה אלא בין 3 ל-5 שנים.

"מדובר בשינוי דרמטי בהבנה שלנו את מערכות האקלים, שנותן לאנושות יכולת פעולה רחבה יותר", סבור מאן. "במקום עשורים של עלייה בטמפרטורות, בני אדם יכולים להפחית את החום כמעט מיד באמצעות צמצום הפליטות. הגורל שלנו נקבע על ידי מעשינו. מדובר בעובדה מעצימה".

ואולם, הבהיר מאן, על מנת לחולל שינוי זה צריכה ארה"ב ליישם תוכנית אקלים מקיפה, דוגמת הגרין ניו דיל (The Green New Deal -  GND). ועל מנת שלתוכנית שכזו תהיה התכנות כלשהי, צריך להוציא מהשלטון את טראמפ ורפובליקנים אחרים שמנהלים מלחמה נגד כדור הארץ והאקלים. "עתיד כוכב הלכת נמצא עכשיו בידי האזרחים האמריקאים", אמר מאן. "זה תלוי בנו. הדרך לסיים את הסיוט הלאומי והעולמי הזה היא באמצעות הצבעה לאופטימיזם על פני פסימיזם, לתקווה, צדק וקדמה על פני פחד, רוע ואמונות תפלות. זה קרב טולקינאי בין טוב לרע, וביום הבחירות צריך להביס את סאורון".

תגיות