אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פריז במצב חירום: ברים נסגרו, אבל מותר להפגין צילום: אי פי איי

פריז במצב חירום: ברים נסגרו, אבל מותר להפגין

ממשלת צרפת העלתה לדרגה הגבוהה ביותר את מצב החירום בבירה בעקבות זינוק בתחלואה. קניונים, מסעדות ומוסדות חינוך ותרבות יפעלו תוך הגבלת מספר הנוכחים. הזכות להפגין תישמר

05.10.2020, 10:30 | אדר פרימור

לאחר שלושה ימי ציפייה דרוכים, הודיעה אתמול ממשלת צרפת כי תושבי הבירה ושלושת האזורים המנהלתיים הסמוכים לה ייכנסו ל"מצב חירום מירבי" לנוכח התפשטות הקורונה, וזאת לתקופה של 15 ימים לפחות.

התוצאה המיידית היא שאלפי הברים בפריז ובפרבריה, אזור המכונה "הכתר הקטן", יישארו סגורים החל מהיום. לעומת זאת, כל המסעדות שנמצאות באזורי חירום מירבי או מהודק יוכלו להישאר פתוחות, אך יידרשו להקפיד על הנחיות שנקבעו במסגרת פרוטוקול בריאות מיוחד. 

 

קראו עוד בכלכליסט

זה לא כל כך נעים לראות בר סגור. פריז, צילום: אי פי איי זה לא כל כך נעים לראות בר סגור. פריז | צילום: אי פי איי זה לא כל כך נעים לראות בר סגור. פריז, צילום: אי פי איי

כבר ביום חמישי שעבר הזהיר שר הבריאות הצרפתי אוליבייה וראן, כי אם בסוף השבוע תחול עלייה במספר המקרים המאומתים, הממשלה תיאלץ להכניס את פריז ופרבריה למצב חירום מירבי. האורכה שניתנה לקבלת ההחלטה זיכתה את הברים בסוף שבוע של חסד ורווחים.

ראשת עיריית פריז אן הידלגו ומפקח משטרת הבירה דידייה ללמאן כינסו אתמול מסיבת עיתונאים שבה הודיעו על שורה ארוכה של הנחיות חירום. אלה כוללות, בין השאר, הגבלת המבקרים במרכזי קניות גדולים לאדם אחד על כל ארבעה מ"ר, איסור על התכנסויות של יותר מעשרה אנשים במרחב הציבורי, סגירת פעילות הבריכות, תוך החרגת ילדים במסגרות חינוך וצמצום מספר השוהים במתקני ספורט. בה בעת, ההגבלה על התכנסויות איננה כוללת הפגנות, לוויות, שווקים, סיורים מודרכים וחלוקת מצרכי יסוד. היא גם לא חלה על מוסדות תרבות כמו מוזיאונים, בתי קולנוע ותיאטראות.

ה"ליברסיון" ציין אתמול, כי עניין ההפגנות הוחרג "בשם החירות הבסיסית להתבטא ולהביע דעות". 

תפוסה קריטית של מיטות

המהלכים הללו ננקטו בעקבות פגישה שקיימה שלשום הידלגו עם ראש הממשלה ז'אן קסטקס, בה הסכימו כי העובדה שפריז חצתה את הרף בכל אחד משלושת המדדים המגדירים אזור במצב חירום מירבי, מחייבת נקיטת צעדים חדשים. "מגמת התחלואה אושררה במהלך סוף השבוע", נמסר ממשרד ראש הממשלה. המדדים שנחצו כוללים את חישוב מספר החולים המאומתים לכל 100 אלף תושבים בקרב אוכלוסיית הגיל השלישי והציבור הכללי, כמו גם תפוסה קריטית של מיטות טיפול נמרץ על ידי חולי קורונה.

בשבוע החולף, מספר תושבי פריז שאובחנו כחיוביים עמד על 270 ל־100 אלף תושבים, גבוה מהסף שנקבע על 250. בקרב אוכלוסיית הגיל השלישי, השיעור המירבי על 100 לכל 100 אלף תושבים. האומדן הנוסף הוא חציית סף קריטי של 30% תפוסת מיטות טיפול נמרץ על ידי חולי קורונה. השיעור הזה עומד כעת על 36%, כאשר ההערכה היא שבתוך שבועיים יתפסו חולי קורונה 50% ממיטות הטיפול הנמרץ. 

ראשת עיריית פריז אן הידלגו. פרוטוקול היגיינה מחמיר למסעדות, צילום: אי אף פי ראשת עיריית פריז אן הידלגו. פרוטוקול היגיינה מחמיר למסעדות | צילום: אי אף פי ראשת עיריית פריז אן הידלגו. פרוטוקול היגיינה מחמיר למסעדות, צילום: אי אף פי

משק פעיל ככל האפשר

כמו ברוב מדינות העולם, גם הרשויות בצרפת נמצאות בין פטיש הבריאות לסדן הכלכלה. העיתון "לה מונד" ציין אתמול, כי ברקע החשש להצפת בתי החולים בתוך שבועות ספורים, הממשלה מנסה לשמור על משק פעיל ככל האפשר ולסכל את מה שנראה כמשבר חברתי ממשמש ובא. האמצעים החדשים הם ניסיון להתמודד עם הדואליות, זאת ברקע לחץ שמפעילים המסעדנים בצרפת כדי להבטיח את המשך פעילותם. בפריז, המסעדנים הגישו לממשלה תוכנית פיקוח סניטרי נוקשה, כדי למנוע את סגירת המסעדות. במסגרת התוכנית הגיעו הצדדים להסכמות לפיהן יישמר מרחק של מטר בין שולחנות, פרטי הלקוחות יירשמו, אלכוג'ל יוצב על כל שולחן וקבוצות הסועדים יוגבלו לששה. כמו כן, חלה חובה לעטות מסכה כל עוד הלקוחות אינם אוכלים. בכך היה כדי לאותת, שהמסעדנים באזור הבירה אינם מתכוונים להפגין או לעתור נגד הממשלה, כפי שעשו עמיתיהם בעיר הנמל מרסיי, שם הסתיימו אתמול שבועיים של מצב חירום מירבי.

הקושי להתמודד עם משוואת הבריאות והכלכלה ניכר גם בהחלטה לגבי הלימודים האקדמיים. אף שממשלת צרפת הדגישה כי תחלואת הסטודנטים השפיעה על התחדשות המגפה, ההחלטה היתה להימנע מסגירה מוחלטת של האוניברסיטאות. במקום זאת, הוחלט על צמצום של 50% בנוכחות הפיזית במוסדות ההשכלה הגבוהה הנמצאים באזורי חירום המוגדרים "מירביים" או "מהודקים".

תגיות