אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יצרני המזון מתריעים: העובדים בבידוד, אספקת המוצרים החיוניים בסכנה

בלעדי לכלכליסט

יצרני המזון מתריעים: העובדים בבידוד, אספקת המוצרים החיוניים בסכנה

יצרני המזון חוששים שבקרוב לא יוכלו לעמוד בביקוש למוצרים חיוניים; מנכ"ל חברת מזון גדולה: "אנחנו מתקרבים לקצה גבול היכולת"; במכתב ששלח מנכ"ל משרד הכלכלה דוד לפלר למנכ"ל משרד הבריאות, הוא דורש קיצור של תקופת הבידוד לעובדים חיוניים בתעשייה, כפי שנהוג עם צוותים רפואיים, ותגבור מערך הבדיקות שלהם. משרד הבריאות: "כרגע, קיצור בידוד אינו עומד על הפרק"

06.10.2020, 06:50 | נורית קדוש

יצרני מזון טוענים כי מספרם הגבוה של עובדים שבבידוד מסכן את המשך ייצור ואספקה של מוצרים חיוניים בישראל. ל”כלכליסט” נודע כי היצרנים חוששים שכבר בקרוב לא יוכלו לעמוד בביקושים למוצרים חיוניים, והם פועלים מול משרד הבריאות לשנות את נהלי הבידוד ביחס לעובדים חיוניים במפעלים. "כמות העובדים בבידוד עולה ללא הרף, ומעבר לאתגר הלוגיסטי וההוצאות הגדולות שנדרשות מהחברה, שפועלת לצמצום החשיפה של העובדים לתחלואה, זה משפיע על היכולת שלנו לעמוד בביקושים", תיאר בכיר בשוק מוצרי הצריכה את האתגרים של הענף, שמתמודד עם זינוק חד בביקושים מאז פרוץ משבר הקורונה.

קראו עוד בכלכליסט

מפעל שטראוס לפני משבר הקורונה. בתעשייה חוששים מהחרפת הבעיה לקראת החורף מפעל שטראוס לפני משבר הקורונה. בתעשייה חוששים מהחרפת הבעיה לקראת החורף מפעל שטראוס לפני משבר הקורונה. בתעשייה חוששים מהחרפת הבעיה לקראת החורף

לדברי מנכ"ל חברת מזון גדולה, החשש הוא שבשילוב עם השפעת התחלואה הכללית שעולה בחודשי החורף, המפעלים לא יוכלו לעמוד בביקושים: "אנחנו מתקרבים לקצה גבול היכולת שלנו בתמרונים בתוך המפעל בניסיון לתגבר קווים בהם עובדים שנכנסו לבידוד. ספק אם נוכל לעמוד בכך גם בחודשים הקרובים, כשעובדים רבים יחוו תחלואת חורף ולא יוכלו להגיע לעבודה".

“עשוי להוביל למחסור”

הקושי של התעשיינים משתקף במכתב ששלח מנכ”ל משרד הכלכלה דוד לפלר למנכ”ל משרד הבריאות חזי לוי ואשר הגיע לידי “כלכליסט”. לפלר מבקש מלוי לקבוע כי תקוצר תקופת הבידוד לעובד חיוני בתעשייה שיקבל תשובה שלילית משתי בדיקות, כפי שנהוג עם עובדי הצוותים הרפואיים. עוד מבקש לפלר לקצר את משך זמן השחרור מבידוד שווא דרך תגבור מערך החוקרים האפידמיולוגים והקצאת מכסה של 4,000 בדיקות חודשיות לעובדים חיוניים בתעשייה. לפלר מבקש שמשרד הבריאות יקבע כי עובד אשר החלים מקורונה, יוכל לעבוד על פי הנחיות משרד הבריאות ולא יידרש להיכנס לבידוד בחודשיים שלאחר ההחלמה.

“בשבועות האחרונים, לאור גידול משמעותי במספר החולים והמבודדים במדינת ישראל, התעשייה החיונית חווה מחסור בכוח אדם במפעלים אשר מביא את התעשייה לגבול היכולת התפעולית שלה ועשוי להביא את המפעלים לסגירה זמנית של קווי ייצור ומחסור במוצרים”, כתב לפלר. במכתב מציין לפלר כי מסדרת שיחות עם בכירי התעשייה, עולה תמונה של שיעור מבודדים הנע סביב 5%–10% מכלל העובדים במפעלי חברות המזון הגדולות, ובמפעלים הבינוניים והקטנים שיעורם גדול יותר. במספר מקרים, דווח על בידוד של 15%־20% מעובדי מפעל בודד או 50% מקווי ייצור מסוימים, ממספר מבודדים גדול של עובדי רצפת ייצור, עובדי לוגיסטיקה או עובדים טכניים, כמו גם בידודים של עובדים בעלי מיומנות ייחודית למפעל.

עוד חשף לפלר כי “מספר מפעלים חיוניים מצאו עצמם בשבועות האחרונים עושים כל שביכולתם להפעיל קווי ייצור של מוצרים חיוניים למרות מחסור חריף בעובדים, באמצעות הסטת קווי ייצור, הסטת עובדים, מתיחת משמרות, ואלו נמצאים בגבול יכולתם להפעיל קווי ייצור מסוימים. עם בוא תקופת החורף, ישנה הערכה כי יהיה גידול נוסף במספר העובדים המבודדים בעקבות מחלות חורף. לפיכך, אנו מזהים איום להמשכיות ייצור של מוצרי מזון ומוצרים חיוניים בסיסיים בתרחיש חורף או התמשכות המצב הקיים”.

בעולם יש פתרון

בשיחה ל“כלכליסט” סיפר לפלר כי הבעיה הוצגה לו על ידי יצרני מזון. “עובד חולה נחשף לעובדים אחרים במפעל ואותם עובדים נדרשים להיכנס לבידוד של 14 יום”, אומר לפלר, “זה פרק זמן קריטי למפעל, במיוחד כשמדובר בעובדים בעלי ידע ייחודי או כאלה שיש להם תפקיד בשלבים קריטיים בייצור ואספקה. בדקנו ומצאנו שכדי לא להגיע למצב שמפעל מזון נאלץ לעצור ייצור בגלל עובדים בבידוד. יש מדינות שנוקטות בנוהל ייחודי לאתם עובדים קריטיים וזה מה שביקשתי ממנכ”ל משרד הבריאות”.

הנוהל אליו מתייחס לפלר קובע כי לעובדים חיוניים להמשך פעילות ייצור רציפה במפעל, אשר נאלצו להכנס לבידוד על רקע חשיפה לחולה מאומת, עורכים כעבור שבוע בדיקות נוספות, שבאמצעותן מכריעים האם יוכל לחזור לעבודה. “ביקשתי שמשרד הבריאות יתאים נוהל דומה לתעשיינים בישראל, אבל הם (משרד הבריאות — נ”ק) עדיין לא שם. נענתי שעדיין אין הוכחות שהנוהל הזה מספיק בטוח ומשרד הבריאות צריך לעשות הערכת סיכונים, עד כמה הוא חושב שבדיקה מוקדמת או הוצאה מוקדמת מבידוד תסכן את המשק, אל מול הנזק שעלול להיגרם למשק מכך שפעילות היצור תפגע”. 

מימין: מנכ”ל משרד הכלכלה דוד לפלר ומנכ”ל משרד הבריאות חזי לוי. לפלר: “בעולם נוקטים בנוהל מיוחד לעובדים קריטיים לתעשייה”, צילומים: ניב קנטור, אלכס קולומויסקי מימין: מנכ”ל משרד הכלכלה דוד לפלר ומנכ”ל משרד הבריאות חזי לוי. לפלר: “בעולם נוקטים בנוהל מיוחד לעובדים קריטיים לתעשייה” | צילומים: ניב קנטור, אלכס קולומויסקי מימין: מנכ”ל משרד הכלכלה דוד לפלר ומנכ”ל משרד הבריאות חזי לוי. לפלר: “בעולם נוקטים בנוהל מיוחד לעובדים קריטיים לתעשייה”, צילומים: ניב קנטור, אלכס קולומויסקי

בעוד לפלר ניסה להקדים תרופה למכה, נראה כי במשרד הבריאות, לא צפויים להיערך עם מענה לבעיה שצפויה להתעצם בחודשי החורף. “אני מעריך שההחלטה של משרד הבריאות לפעול ליצירת נוהל שונה לתעשיה, תלויה בכמות התעשיינים שייתקלו בפועל בבעיות ייצור ואספקה”, אמר לפלר.

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "כרגע, קיצור בידוד אינו עומד על הפרק, גם לא לעובדים חיוניים. במידה וישמרו הכללים, אין סיבה כלל שעובדים אלו יכנסו לבידוד מלכתחילה".

תגיות