אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר: יש לפתוח את מקומות העבודה שלא מקבלים קהל מיד אחרי סוכות צילום מסך: לע"מ

האוצר: יש לפתוח את מקומות העבודה שלא מקבלים קהל מיד אחרי סוכות

גורמי המקצוע במשרד מציגים בקבינט הקורונה את עמדתם, כאשר לטענתם פתיחת חלקים מהמשק באופן זה לא אמורה לשנות את מגמת ההדבקות. לפי נתוני האוצר, עלות הסגר מתחילת תקופת החגים ועד אחרי סוכות תגיע ל-11-12 מיליארד שקל, והמשך הסגר במתווה הנוכחי לשבועיים נוספים יגרור עלות נוספת של 13 מיליארד שקל

05.10.2020, 19:08 | עמרי מילמן

"מיד אחרי סוכות צריך לפתוח באופן מלא את מקומות העבודה במגזר הפרטי שפועלים ללא קבלת קהל"; כך אומרים היום (ב') גורמי מקצוע במשרד האוצר. אותם גורמים אף מציגים את העמדה הנחרצת הזו בדיון בקבינט הקורונה. לטענתם, "פתיחה כזו לא אמורה לשנות את מגמת ההדבקות. גם בהיבט הכלכלי וגם בהיבט הבריאותי אנחנו לא רואים סיבה שלא לעשות זאת".

קראו עוד בכלכליסט

סגר בירושלים, צילום: אלכס קולומויסקי סגר בירושלים | צילום: אלכס קולומויסקי סגר בירושלים, צילום: אלכס קולומויסקי

עוד ציינו אותם גורמים כי "ישנן מיני טענות שהסגר מחורר ואינו עובד, אולם זה לא נכון. גם לפי נתוני המוביליות של גוגל וגם לפי העלות הכלכלית ניתן לראות כי הסגר הוא לכל הפחות, מבחינת מקומות העבודה, כפי שהיה בחודש מרץ, ובכל מקרה קשה לדעת. מאחר ולציבור לוקח זמן להתארגן, הסגר אמור להיות חמור יותר".

אף על פי כן, במהלך הדיון בקבינט הקורונה אמר רה"מ נתניהו כי הוא "לא מוכן לדבר על הקלות, רק עוד שבוע אפשר יהיה לדבר". משמעות הדבר היא שבממשלה לא יבחנו בכלל את פתיחת מקומות עבודה עד ה-14.10, כאשר כרגע התקנות אמורות להיות בתוקף עד ה-11.10.

הכלכלנית הראשית באוצר שירה גרינברג, תציג לקבינט את העלות של הסגר. לפי הערכות של האוצר העלות, כלומר הפגיעה במשק, של כל שבוע סגר גבוהה יותר במיליארד שקל בהשוואה לסגר שהיה בחודש מרץ (כאשר לפי בנק ישראל העלות גבוהה ב-1.8 מיליארד שקל).

לפי הנתונים שתציג גרינברג, מתחילת תקופת החגים ועד אחרי סוכות תגיע עלות הסגר ל-11-12 מיליארד שקל, כאשר המשך הסגר במתווה הנוכחי למשך שבועיים נוספים יגרור עלות נוספת של 13 מיליארד שקל (כלומר, סך הכל 25 מיליארד שקל). סגר כפי שהיה בראש השנה - כלומר, רק עסקים שמקבלים קהל סגורים ויתר העסקים פתוחים בהתאם לכללי התו הסגול - יגרור עלות של 7 מיליארד שקל, אם יימשך שבועיים (כלומר מחצית מהעלות).

שר האוצר ישראל כץ, צילום מסך: לע"מ שר האוצר ישראל כץ | צילום מסך: לע"מ שר האוצר ישראל כץ, צילום מסך: לע"מ

גורמים באוצר אמרו היום כי "העלות אחרי החגים הרבה יותר גבוהה מאשר במהלך החגים ולכן יש משנה חשיבות לגבי אופי הסגר אחרי החגים, זהו הבדל מאד משמעותי. העלות כמעט כפולה להמשיך בסגר הנוכחי לעומת סגר רק עבור עסקים המקבלים קהל".

עוד הוסיפו כי "אנחנו מבינים שאם נתוני התחלואה יעלו יהיה עוד סגר, ולכן גם האינטרס שלנו הוא לפתוח את המשק בהדרגתיות. לכן אנחנו דבקים בעמדה של סגירת 100% מהעסקים שמקבלים קהל. גם גורמי המקצוע במשרד הבריאות הסכימו עם עמדה זו".

ההערכות הללו יוצאות מנקודת הנחה לפיה לפחות בינתיים תישאר מערכת החינוך סגורה. לפי אותם גורמים, "עדיין לא ברור מה היקף ההדבקות. כשפותחים הכל יחד, במידה ותהיה עליה בתחלואה צריך להבין מאיפה היא נובעת. אנחנו אומרים בצורה ברורה - צריך להחזיר מהר את הגיל הרך, שם היקף ההדבקות מאוד נמוך, ולאחר מכן כיתות עד כיתה ד' - אך המיקוד המשמעותי הוא פתיחת המגזר הפרטי".

תגיות