אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נאמני קבוצת אלדד פרי מבקשים לשקמה וחושדים כי בוצעה העדפת נושים

פרסום ראשון

נאמני קבוצת אלדד פרי מבקשים לשקמה וחושדים כי בוצעה העדפת נושים

בדו"ח ראשוני שהגישו הנאמנים, נכתב כי לפי בדיקות בפרק זמן של כ-3 חודשים לפני שנפתחו ההליכים בתיק, שילמו החברות בקבוצת פרי עבור חובות עבר לנושים סך של עשרות מיליוני שקלים; למרות זאת מסקנת הנאמנים היא כי יש לשקם הקבוצה

05.10.2020, 18:41 | ליטל דוברוביצקי

שלושה שבועות בלבד לאחר שמונו נאמני קבוצת אלדד פרי, עו"ד גונן קסטנבאום ועו"ד אהוד גינדס, הגישו עתה דוח ראשון לבית המשפט המחוזי מרכז בעניינה של קבוצת פרי עם בשורות טובות ורעות: יש הצדקה רבה לפעול לשיקומה של קבוצת פרי, אולם עולה חשש להעדפת נושים.

קראו עוד בכלכליסט

הנאמנים עוה"ד גינדס וקסטנבאום מציינים כי "בדיקות ראשוניות שערכו הנאמנים בתקופה הקצרה שחלפה מאז מונו העלתה, כי בפרק זמן של כ-3 חודשים לפני שניתנו צווי פתיחת ההליכים בתיק, שילמו החברות בקבוצת פרי עבור חובות עבר לנושים סך של עשרות מיליוני שקלים ונושים שונים אף מימשו עיקולים במאות אלפי שקלים".

אלדד פרי אלדד פרי אלדד פרי

לטענת הנאמנים, "מבדיקה ראשונית שביצעו הנאמנים עולה חשש שמא התשלומים (כולל העיקולים שמומשו ע"י נושים) שבוצעו או חלקם, נעשו תוך העדפת נושה אחד על פני האחר ונעשו מתוך שיקולים פסולים שיש בהם לפגוע בטובת כלל הנושים של הקבוצה".

כך למשל, נטען, קבוצת פרי קיבלה החזר כספי מבעלים של קרקע בגין עסקה שבוטלה באחד הפרויקטים בסך של מיליוני שקלים ואת השיקים שקיבלה סחרה לנושה רגיל של הקבוצה בגין חוב עבר. דוגמא נוספת שניתנת בדו"ח היא פעולות שביצעו חברות הקבוצה כאשר רשמו לטובת נושים אחדים יחידות דיור לזכותם כנגד קיזוז חובות עבר זאת שעה שעסקאות אלו, למיטב ידיעת הנאמנים בשלב מקדמי זה, כלל לא דווחו לרשויות המס כעסקת מכר.

בשורות טובות לרוכשים

למרות זאת, מסקנת הנאמנים הינה כי למרות שבעניינים מסוימים הנסתר אולי רב מן הנגלה, סקירת מצבה של החברה לפי מיטב המידע ומסמכים שסקרו הנאמנים עד כה "מעלה קיומם של נכסים מהותיים היכולים לשמש למימון פעילות של החברה בהיקף מדוד ולהסדר נושים שיהיה לטובת כלל נושי החברה לאחר בחינת החובות האמיתיים ואולי הגעה להסדרים ספציפיים עם חלק או עם כל קבוצות הרכישה והמלווים החוץ בנקאים הקשורים בפרויקטים הנ"ל".

עוד עולה מהדו"ח כי בבעלות הקבוצה פרויקטים ביזמות בשווי מוערך של מאות מיליוני שקל ויחידות קרקע בקבוצות הרכישה בשווי מוערך של עשרות מיליוני שקל. "נכסים אלו ישמשו מקור להסדר נושים (ככל שיושג)", נטען בדו"ח.

בשורה התחתונה מציינים הנאמנים בדוח כי "קיימת לכאורה היתכנות והצדקה רבה לפעול לשיקומה של קבוצת פרי, בדרך של ביצוע הפרויקטים או השלמתם ביחד עם תכנית לשיקום כלכלי ו/או הסדר, שיסדירו את החוב לנושים. לפי בחינת הנאמנים, קיימים מקורות מימון להוצאות הכרוכות בהפעלה והפעלת התאגיד לא תגרום נזק לנושים, שכן אין היא כרוכה בפעילות העלולה ליצור חובות חדשים; וקיים סיכוי סביר לשיקום כלכלי של הפרויקטים ולהצפת ערך של נכסי הקבוצה".

מאות רוכשים שממתנים

ב-10 בספטמבר חשף כלכליסט כי ניתן צו פתיחת הליכים נגד חברת האם, קבוצת אלדד פרי לצורך שיקום. במסגרת הצו נקבע, בין היתר, כי חברת האם היא חברת החזקות השולטת בכ-20 חברות נוספות, שעוסקות בתחום הנדל"ן ובקבוצות רכישה.

בהמשך, ובהמשך לבקשת הנאמנים הוציא בית המשפט צו פתיחת הליכים לעוד 15 חברות בנות בקבוצה. הנאמנים מציינים בדוח כי "עסקינן בקבוצת חברות שהינן חדלות פירעון, קבוצת החברות אינה יכולה לשלם את חובותיה השוטפים, ולא יכולה לשלם סכומי עתק שהוטלו עליה במסגרת פסקי דין ודרישות של מממנים (חברות אשראי חוץ בנקאים) להעמיד את המימון לפירעון מידי. למעשה אין בידי קבוצת החברות מזומנים אפילו למימון פעולות בסיסיות ביותר שכן כל תזרים המזומנים שלהם עוקל במסגרת תביעות תלויות ועומדות ותיקי הוצל"פ".

הודעה של קבוצת רכישה של אלדד פרי, צילום: ויקטוריה סינג הודעה של קבוצת רכישה של אלדד פרי | צילום: ויקטוריה סינג הודעה של קבוצת רכישה של אלדד פרי, צילום: ויקטוריה סינג

קבוצת אלדד פרי הוקמה בשנת 2013 ע"י אלדד יוסף פרי כחברת החזקות העומדת בראש קבוצת חברות, אשר עוסקת בעיקר בארגון קבוצות רכישה בענף הנדל"ן. הנאמנים החליטו להשאיר מתוך 30 עובדי הקבוצה 11 עובדים. זאת מאחר ואותם עובדים מחזיקים בידיהם ידע רב ביותר בנוגע למערכת הסבוכה של ההתחשבנות בקבוצת החברות, בנוגע למצב כל פרויקט ופרויקט.

פרויקטים שטרם אוכלסו

הדו"ח חושף לראשונה כי הקבוצה מעורבת במספר רב של פרויקטים (לעיתים יש גורמים נוספים שמעורבים שלא קשורים לקבוצה-ל.ד) שטרם אוכלסו ובאותם פרויקטים נרכשו בסך הכול כ-1,236 יחידות דיור כאשר נותרו גם מאות יחידות פנויות שימכרו בהמשך על ידי הנאמנים. מהדוח עולה כי בפרויקט פרי פלייס ברחובות המשתרע על מגרש בשטח של 20 דונם עד כה נמכרו 680 יחידות דיור במסגרת קבוצת רכישה. קבוצת פרי הינה בעלת הזכויות ביתרת יחידות הדיור, 70 יחידות דיור. פרויקט פרי בסט בלוד, בניין אורות הינו פרוייקט להקמת בניין בן 22 קומות המיועד ל-86 יחידות דיור למגורים במסגרת קבוצת רכישה. עד כה נמכרו 61 יחידות דיור במסגרת קבוצת רכישה. קבוצת פרי הינה בעלת הזכויות ביתרת יחידות הדיור, 25 יחידות דיור.

פרוייקט נוסף הוא פרויקט ניצני פרי ברחובות להקמת 3 בניינים בני 9 קומות כל אחד, המיועדים להקמת 90 יח"ד למגורים וכ- 700 מ"ר למסחר במסגרת קבוצת רכישה בשכונת "רחובות הצעירה", הממוקמת בחלק הדרום מערבי של העיר רחובות. עד כה נמכרו 72 יחידות דיור במסגרת קבוצת רכישה. בפרויקט אורות חנן ברחובות עד כה נמכרו 27 יחידות דיור.

עוד פרוייקט הוא פרויקט פרי הורייזן בת ים להקמת מגדל מגורים בן 42 קומות ובו מתוכננות להיבנות 206 יחידות דיור במסגרת קבוצת רכישה. עד כה נמכרו 164 יחידות דיור במסגרת קבוצת רכישה. קבוצת פרי הינה בעלת הזכויות ביתרת יחידות הדיור, 42 יחידות דיור. עוד פרוייקט המופיע בדוח הוא פרויקט פרי ארט, בת ים להקמת מגדל מגורים בן 15 קומות ובו מתוכננות להיבנות 54 יחידות דיור וכ - 400 מ"ר מסחר במסגרת קבוצת רכישה. עד כה נמכרו 53 יחידות דיור במסגרת קבוצת רכישה.

עו"ד גונן קסטנבאום עו"ד גונן קסטנבאום עו"ד גונן קסטנבאום

פרוייקט נוסף הוא פרויקט פרי ספיישל בפ"ת להקמת מגדל מגורים בן 100 יחידות דיור וכ-230 מ"ר מסחר במסגרת קבוצת רכישה. עד כה נמכרו 35 יחידות דיור במסגרת קבוצת רכישה.

הדוח מתייחס גם לפרויקט פרי נופים במודיעין להקמת 112 יחידות דיור בחלוקה ל 13 בניינים במסגרת קבוצת רכישה. כל 13 הבניינים נמצאים לקראת סוף בניית השלד. עד כה נמכרו 110 יחידות דיור במסגרת קבוצת רכישה. וקיים גם פרויקט רמות פרי ברמת גן להקמת בניין המיועד ל- 39 יח"ד למגורים בשכונת נווה יהושוע ברמת גן במסגרת קבוצת רכישה. עד כה נמכרו 34 יחידות דיור במסגרת קבוצת רכישה. הפרוייקט הסתיים והנו לקראת קבלת טופס אכלוס.

מהדו"ח עולה כי לאורך שנות פעילותה של קבוצת פרי, חלק מקבוצות הרכישה השלימו את יעודן, הפרויקטים הסתיימו ואוכלסו (למשל, פרויקט פרי בעפולה בעמק יזרעאל, פרויקט ברחוב הפלמ"ח ברחובות, פרויקט ברחוב גרודסקי ברחובות). "בחלק מהפרויקטים שהסתיימו, טרם הושלם תהליך רישום הזכויות בטאבו על שם בעלי הדירות, וקבוצת פרי פועלת כ"חברה משכנת", שמטפלת ברישום הזכויות, חתימה על מסמכים לצורך רישום משכנתאות/שעבודים ועסקאות יד-שניה (למשל, בפרויקט פרי בעפולה בעמק יזרעאל). "גם לנושא זה יידרש פתרון ארוך טווח".

תוכנית שיקום

הנאמנים מציינים כי תכנית השיקום ביחס לפרויקטים של קבוצות הרכישה מתבססת על יצירת תנאים להמשכיות ולהשלמת כל אחד מהפרויקטים ומסירתם למשקיעים בקבוצת הרכישה. על פי הדו"ח , השלמת הפרויקטים משרתת את הערך של שיקום הפרויקטים וגם מצמצמת את היקף הנשייה הכולל. "הפתרון לכל קבוצת רכישה יתוכנן ויותאם פרטנית, made tailor, לכל קבוצת רכישה, בהתאם לנסיבותיה ויקודם (במידת האפשר) בתאום ובהסכמת נציגות קבוצת הרכישה. לשם כך, הנאמנים נפגשים עם אנשי המקצוע שעסקו בפרויקטים השונים , הנציגויות של קבוצות הרכישה וגופי המימון השונים של כל פרויקט, מתוך כוונה לקבל "תמונה מלאה", שעל בסיסה תוכן בהמשך תכנית פרטנית לשיקום ולהמשכיות של כל פרויקט ופרויקט והסדרת התחייבויותיו (ככל שהדבר ניתן)".

עו"ד אהוד גינדס, צילום: עמית שעל עו"ד אהוד גינדס | צילום: עמית שעל עו"ד אהוד גינדס, צילום: עמית שעל

עוד נטען בדו"ח כי "בחלק נכבד מהפרויקטים לא הושלם (מסיבות שונות) רישום הזכויות על שם המשקיעים, בדרך של רישום בעלות או הערת אזהרה (לטובת המשקיעים או נאמן מטעמם). המשימה הראשונה במעלה הנה להשלים את הנ"ל כדי לבצר את זכויות המשקיעים בקבוצת הרכישה. מקום בו ניתן להעביר את הקרקע על שם חברי קבוצות הרכישה יש לעשות כן".

יוזכר כי  צו הקפאת ההליכים ניתן בהסכמת אלדד פרי המיוצג על ידי ד"ר שלמה נס ועו"ד שי גליקמן ממשרד דורון טיקוצקי קנטור גוטמן נס ועמית גרוס. חברת "גמי וחיים" שהגישה הבקשה למינוי נאמן לקבוצה באמצעות עו"ד רונן נאוי ועו"ד יריב שי ישינובסקי טענה לחוב של 218 מיליון שקל כלפיה. כמו כן ציינה כי לטענתה לקבוצה חובות בסך כ-300 מיליון שקל לנושים אחרים . בדו"ח טרם צויין מה סך החובות מאחר וטרם הוגשו כול תביעות החוב.

תגיות