אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הממשלה האריכה בשבוע את התקנות להגבלת ההפגנות צילום: שלו שלום

הממשלה האריכה בשבוע את התקנות להגבלת ההפגנות

שיעור הבדיקות החיוביות מחצות - 8.4%, הנמוך בשלושת השבועות האחרונים; מעל 4,200 דורשי עבודה חדשים נרשמו ב-24 שעות; כיום רשומים בשירות התעסוקה 951 אלף דורשי עבודה; מנכ"ל משרד הבריאות על פרשת גמליאל: "תאמרו אמת בחקירות"; שר הבריאות יולי אדלשטיין: "יש היום סיבות קטנות מאוד, ראשוניות, לאיזשהו עידוד"

07.10.2020, 23:59 | כלכליסט ו-ynet

נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם

23:55 - הממשלה האריכה בשבוע התקנות להגבלת ההפגנות

הממשלה אישרה במשאל טלפוני הלילה (רביעי), עשר דקות לפני פקיעת התקנות המגבילות הפגנות, את הארכת תוקפן בשבוע נוסף. על פי התקנות יימשך האיסור על הפגנות במרחק העולה על 1,000 מטרים ממקום המגורים וכן הגבלות על התקהלות לרבות בתפילה ובטקס דתי - וזאת עד ל-13 באוקטובר 2020.

 

ההגבלות שנכנסו לתוקף במסגרת הסגר הכללי ועוררו מתח ותסיסה גדולה בקואליציה, בשל הטענה שנועדו לנטרל לחלוטין את ההפגנות נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, אמורות היו לפקוע בחצות, בין רביעי לחמישי. הארכת התוקף בוצעה באמצעות הפעלת סעיף מיוחד בחוק המאפשר לקבל את ההחלטה ללא צורך בכינוס ועדת החוקה שתאשר אותן. שר המדע יזהר שי (כחול לבן) היה היחיד שהצביע נגד.

 

כבר אתמול אישרה הממשלה במשאל טלפוני את הארכתן במסגרת התמשכות המצב המיוחד, אולם ועדת הכנסת שאמורה להעניק לתקנות אישור פורמלי, לא התכנסה. לכן, הפעילה הממשלה לפני חצות סעיף מיוחד בחוק שנועד למקרים דחופים ומיוחדים, ובמסגרתו ניתן להפעיל את התקנות מידית גם ללא אישור ועדת חוקה של הכנסת.

 

ההארכה שביצעה הממשלה תקפה עד ל-13 באוקטובר, יום שלישי. אז וייתכן שגם לפני, יוחלט אם להמשיך במתכונת הסגר הכללי או לאפשר הקלות בין היתר על ידי חזרתם של עסקים קטנים לפעילות. 

 

במקביל, המדינה הגישה הערב לבג"ץ את תגובתה לעתירות נגד הגבלת ההפגנות במסגרת התקנות לשעת חירום שחוקקו במסגרת המאבק בקורונה, וטענה כי יש לדחות את העתירות.

 

 

מפגינים בבלפור, צילום: שלו שלום מפגינים בבלפור | צילום: שלו שלום מפגינים בבלפור, צילום: שלו שלום

 

19:20 - שיעור הבדיקות החיוביות מחצות - 8.4%, הנמוך בשלושת השבועות האחרונים

משרד הבריאות מעדכן: מחצות אובחנו 2,552 נדבקים (שיעור בדיקות חיוביות של 8.4% - הנמוך בשלושת השבועות האחרונים), והחלימו - 2,388.

מספר החולים קשה עומד כעת על 867, ומספר המונשמים - על 241 (עלייה של 16 מונשמים מאז חצות). 13 בני אדם נפטרו מהמגיפה מאז חצות, ובכך מגיע מספר המתים הכולל ל-1,818.

אתמול אובחנו 4,685 נדבקים בקורונה, ושיעור הבדיקות החיוביות עמד על 10.5%.

בדיקת קורונה, צילום: איי אף פי בדיקת קורונה | צילום: איי אף פי בדיקת קורונה, צילום: איי אף פי

18:00 - בשל משבר הקורונה: מבחני המיצ"ב לא יתקיימו השנה

 

בשל התמשכות משבר הקורונה והפגיעה ברצף הלימודי: משרד החינוך החליט כי השנה לא יתקיימו בבתי הספר מבחני פיזה הבינלאומיים ומבחני המדידה וההערכה החיצוניים שנועדו להחליף את המיצ"ב.

מודל ההערכה החדש שהיה אמור להחליף את מבחני המיצ"ב היה אמור להתקיים בחודש דצמבר במקצוע שפת אם בשכבות הגיל ד' ו-ח', ובחודש מאי הייתה אמורה להתקיים הערכה משתנה באחד מתחומי הליבה: מתמטיקה, אנגלית, מדעים או שפת-אם בכיתות ה', ו', ח' ו-ט'. כאמור, על רקע התמשכות המשבר והפגיעה בלימודים, הוחלט שהשנה מבחנים אלה לא יתקיימו.

15:00 - אדשטיין: "לא נעשה צעדים רק בגלל שהגיע תאריך כלשהו; ההקפות הן סכנה נוראית"

שר הבריאות יולי אדלשטיין הציג היום (רביעי) בתדרוך טכנולוגיות חדשניות לבדיקות מהירות, במהלך ביקור במרכז החדשנות בית שרמן במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, והתייחס למצב התחלואה בנגיף הקורונה ברקע הסגר.

בתחילת דבריו אמר השר: "אנחנו רואים את ההשפעות הראשוניות של הסגר וירידה במספרי המאומתים. עם זאת, אני לא מציע לקפוץ למסקנות שהכול נגמר, שניצחנו ושנפתח את המשק. ברור לגמרי שאנחנו צריכים זמן לא קצר כדי להיות בטוחים שהדברים הם כפי שאנחנו רוצים, זמן כדי להגיע לאותם פרמטרים שאיתם נוכל להתחיל ביציאה מהסגר".

שר הבריאות יולי אדלשטיין, צילום מסך: לע"מ שר הבריאות יולי אדלשטיין | צילום מסך: לע"מ שר הבריאות יולי אדלשטיין, צילום מסך: לע"מ

אדלשטיין הדגיש כי "אנחנו לא נעשה צעדים רק בגלל שהגיע תאריך כלשהו. יש היום סיבות קטנות מאוד, ראשוניות, לאיזשהו עידוד. כשנעבור את החג ונראה את הנתונים, אם הציבור שמר על ההנחיות גם בשמחת תורה. ההקפות הן אירוע שמשמח אותנו, השנה זו סכנה נוראית".

 

"ברור שאחת הסיבות שמנעו מאיתנו להגדיל את מספר הבדיקות הייתה מחסום המעבדות", המשיך השר, "אנחנו גם הוספנו כוח אדם, 70 תקנים, והוספנו מעבדות פרטיות. אבל בזכות מספר שיטות אנחנו מגיעים לטכנולוגיות שיאפשרו בדיקות מהירות, וזה ישפר את הקצב ויוביל אותנו לעונת התחלואה הכפולה". לדבריו, מדובר ביכולת ביצוע של כ-100 אלף בדיקות ביום.

 

"ברור שהיכולת לבצע כמות גדולה של בדיקות בקצב מהיר תשנה את כללי המשחק, זה ההבדל בין משק סגור ומוסדות לימוד סגורים לבין מצב של מוסדות ומרכזי מסחר פתוחים", אמר אדלשטיין.

בהמשך דיבר המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, ואמר כי "כבר היום יש לנו יכולת לבצע כ-70 אלף בדיקות ביום". 

14:05 - הדיון בהקלות בסגר שוב נדחה; שרים: "העיכוב - פגיעה אנושה בכלכלה"

ראש הממשלה מאריך את הסגר בדחיית הדיונים על ההקלות: הדיון בתוכנית היציאה מהסגר וההקלות בו, שאמור היה להתקיים בקבינט הקורונה ביום שני הקרוב נדחה ביממה ליום שלישי הבא, בניגוד למה שהוחלט בישיבת הקבינט ביום שני האחרון. בלשכת ראש הממשלה נימקו את הדחייה במחסור בנתונים, אולם בכיר במערכת הבריאות אמר ל-ynet כי אין שום משמעות לדחיית הדיון ביום.

במקביל, שרים בקבינט הקורונה הביעו דאגה מדחיית הדיון. "העיכובים בקבלת ההחלטות יוצרים פגיעה אנושה ולא נחוצה בכלכלה בכלל ובעסקים הקטנים בפרט", אמרו.

בתוך כך, ראש המל"ל מאיר בן שבת אמר בשיחה עם ראשי הרשויות במדינה כי הוא מצפה מהם למצוא תחליפים להתקהלויות הנהוגות בשמחת תורה, וקרא לקיים את החג ללא הקפות והתקהלויות המוניות. "לא לחתונות ושמחות המונית בעונה שמתחילה מיד לאחר החגים", הוא הוסיף. "זו סכנה אמיתית ואנחנו צריכים להיות קשובים לכך. צריך גם למצוא פתרונות לתפילות בחורף במקומות שאין בהם סככות. צריך להפעיל יצירתיות".

 

מודר יונס, ראש מועצת ערערה ויו"ר ועד ראשי הרשויות הערביות, אמר לראש הממשלה כי הסגר מורגש היטב. "יש לי בן בכיתה ה' ואני רואה כמה הוא מתקשה בזום", אמר. "צריך לחשוב על החזרת הלימודים, לפחות לילדים הצעירים, אחרת נאבד אותם". יונס התריע כי לרשויות נגמר הכסף, והשר לביטחון הפנים אמיר אוחנה הודה כי למרות הירידה בפשיעה בכל היישובים, הוא יודע שישנה עלייה בפנייה להלוואות בשוק האפור.  

ראש הממשלה בנימין נתניהו ראש הממשלה בנימין נתניהו ראש הממשלה בנימין נתניהו

 

בישיבת הקבינט ביום שני האחרון הוחלט לדחות את הדיון בהקלות בסגר לשבוע הבא, בטענה שקיים קושי להסיק מסקנות מבוססות מהנתונים שהוצגו להם בדיון, לאור השפעות יום הכיפורים וחג סוכות – שבהם נרשמה הפחתה בכמות הבדיקות. ואולם, כעת, שבועיים מיום הטלת הסגר המהודק יותר – לא ברור אילו נתונים חסרים לקבינט, ואיזו הצדקה יש לדחיית הדיון ביום נוסף.

 

בתום הדיון ביום שני העריכו שרים בשיחה עם ynet כי אם יתקבלו החלטות בדבר הקלות ביום ב', יישומן יידחה עד 18 באוקטובר. ואולם כעת, מאחר שהדיון בהקלות יתקיים רק ביום שלישי ולאור העובדה שההקלות צריכות גם לעבור את אישור הכנסת, יישומן של ההקלות, אם יתקבלו, עלול להידחות גם לאחר מכן.

 

ביום חמישי שעבר הבטיח נתניהו בשיחה עם גולשים בפייסבוק שקבינט הקורונה ידון ביום שני (האחרון) בהידוק או הקלה בסגר – אך הדיון הסתיים ללא אף החלטה משמעותית. במקביל, הלילה החליטה הממשלה על הארכת מצב החירום בשבעה ימים – עד יום שלישי הבא, 13 באוקטובר. משמעות ההחלטה היא שהגבלת ההפגנות תימשך, ועימה גם איסור ההגעה לבתי הכנסת. מצב החירום אמור היה לפקוע היום.

בדיון ביום שני האחרון, קראו שר האוצר וכל שרי כחול לבן לפתוח את העסקים שאינם מקבלים קהל מיד לאחר סוכות, וגם לאשר את פתיחת מערכת החינוך לילדים בני 6-0. ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האנרגיה יובל שטייניץ, שאינו חבר בקבינט הקורונה, הביעו התנגדות.

12:30 - האבטלה מרימה ראש

שירות התעסוקה מעדכנים כי מאתמול ב-7:00 בבוקר (24 שעות) נרשמו 4,256 דורשי עבודה חדשים. מאז יום לפני ערב ראש השנה וכניסת ההגבלות, נרשמו בשירות התעסוקה 223,272 דורשי עבודה חדשים כאשר כמעט 200 אלף מהם עקב יציאה לחל"ת וכ-24 אלף מסיבות אחרות.  מבין דורשי העבודה שנרשמו מאז 17.9, עבור 159,899 זהו רישום שני או יותר מאז תחילת משבר הקורונה במרץ (72% מהנרשמים בגל הזה). כיום רשומים בשירות התעסוקה 950,989 דורשי עבודה, מהם 606,899 בחל"ת.

מתחם דרייב אין, בדיקת קורונה, צילום: אוראל כהן מתחם דרייב אין, בדיקת קורונה | צילום: אוראל כהן מתחם דרייב אין, בדיקת קורונה, צילום: אוראל כהן

9:30 - מנכ"ל משרד הבריאות על פרשת גמליאל: "תאמרו אמת בחקירות"

מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי התייחס הבוקר (רביעי) לחקירה האפידמיולוגית של השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, וקרא לציבור "לומר את האמת ולשתף פעולה עם התחקיר בצורה הנכונה ביותר". בריאיון לאולפן ynet הבהיר לוי כי הוא מוקיע את התנהלותם של נבחרי הציבור שהפרו את ההנחיות שאושרו בממשלה ובכנסת.

טבלת נדבקים לפי יישוב 

"אנו נמצאים בתחלואה מאוד גבוהה ובעומס רב מאוד על מערכת הבריאות, גם בקהילה וגם בבתי החולים", אמר לוי. "בוודאי זה שעיני הציבור נשואות אליו והוא מהווה דוגמה. אני קורא לכולם, ובכלל זה גם לכל המנהיגים במדינה, קטן כגדול - בואו נתנהג על פי ההוראות. אנחנו השכבה שמקבלת החלטות".

 

מנכ”ל משרד הבריאות חזי לוי, צילום: אלכס קולומויסקי מנכ”ל משרד הבריאות חזי לוי | צילום: אלכס קולומויסקי מנכ”ל משרד הבריאות חזי לוי, צילום: אלכס קולומויסקי

 

חולים פעילים מול מחלימים  

 

 

9:00 - משרד הבריאות: 4,674 נדבקים בקורונה אובחנו אתמול

משרד הבריאות עדכן הבוקר כי 4,674 בני אדם אובחנו אתמול עם קורונה, ו-31 נפטרו מאתמול כתוצאה מסיבוכי הנגיף. לפי נתוני המשרד, 10.5% מכ-46,500 הבדיקות שבוצעו חזרו חיוביות.

בבתי החולים ברחבי הארץ מאושפזים 1,612 חולי קורונה, 855 מהם במצב קשה. 223 חולים מחוברים למכונות הנשמה. מאז חצות נפטרו עוד שני חולים, ומניין הקורבנות עומד כעת על 1,803. 

 

נדבקים חדשים בכל יום 

 

 

7:00 - מצב החירום הוארך, מהומות במאה שערים ומודיעין עילית

הממשלה אישרה אמש (יום ג'), מעט לפני חצות, את הארכת מצב חירום בשבוע נוסף - והמשמעות היא שהגבלת ההפגנות תימשך, ואיתה גם איסור ההגעה לבתי כנסת. במקביל לסיומה של ההפגנה בתל אביב נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ואותן הגבלות מחאה, אישרה הממשלה במשאל טלפוני דחוף את הארכת מצב החירום שהיה אמור לפקוע היום.

 

השרים אישרו את הארכת מצב החירום המיוחד בשל נגיף הקורונה בשבעה ימים, עד ל-13 באוקטובר. לכן, עד אותו תאריך יימשך האיסור להשתתף בהפגנה במרחק שעולה על 1,000 מטרים מהבית וכן יימשכו ההגבלות על התקהלויות במרחב הציבורי לרבות במסגרת הפגנה, תפילה או טקס דתי.

 

הפגנת מחאה נגד נתניהו בתל אביב אמש, צילום: אי.אף.פי הפגנת מחאה נגד נתניהו בתל אביב אמש | צילום: אי.אף.פי הפגנת מחאה נגד נתניהו בתל אביב אמש, צילום: אי.אף.פי

בהפגנה בתל אביב צעדו מאות מוחים יותר מעשרה קילומטר והפגינו ברחובות שונים בלב העיר, כשהמשטרה חוסמת את דרכם פעמים רבות. רבים אף "נכלאו" בשדרות רוטשילד למשך זמן ממושך. אדם אחד נעצר בהפגנה, לאחר ששפך מים על ניידת. הפגנות קטנות רבות אחרות התקיימו ברחבי הארץ. הן בירושלים והן בתל אביב הושלכו ביצים לעבר המוחים.

 

במקביל, נמשכו אמש עימותים במוקדים החרדיים על רקע ניסיונות האכיפה של המשטרה. במהלך פעילות של כוחות משטרה במודיעין עילית החלו מאות מתקהלים להקיף את ניידות המשטרה ולהפר את הסדר. הם יידו אבנים והשליכו חפצים לעבר הכוחות ולעבר רכבי המשטרה. כוחות נוספים הוזעקו למקום וארבעה מפרי סדר נעצרו.

במאה שערים נרשמו שוב מהומות, זה הערב השלישי ברציפות. אבנים וחפצים נזרקו לעבר הכוחות שהגיעו לאכוף את תקנות הסגר, לפחות שלושה נעצרו.

תגיות