אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרזומה השנוי במחלוקת של שברון: תורמת גדולה לטראמפ ומתעקשת להמשיך לזהם צילום: אם סי טי

הרזומה השנוי במחלוקת של שברון: תורמת גדולה לטראמפ ומתעקשת להמשיך לזהם

במקום לצמצם, שברון מגדילה את תפוקת הנפט והגז שלה ומעבירה השקעות סמליות בלבד לאנרגיות מתחדשות; במקביל, טראמפ צפוי לקצור את פירות היותו הנשיא הידידותי אי פעם לתעשיית הדלקים האמריקאית - בצורה של תרומות לקמפיין

08.10.2020, 06:55 | אדר פרימור ועומר כביר

התעשיות האמריקאיות הגדולות נוטות לתרום באופן שווה פחות או יותר למועמדים של שתי המפלגות הגדולות. אפילו תעשיית הנפט והגז, שמעדיפה מסיבות ברורות שבבית הלבן יישב רפובליקני, תורמת לשני המחנות.

התמונה במערכת הבחירות של 2020 שונה בתכלית: טראמפ צפוי לקצור את פירות היותו הנשיא הידידותי אי פעם לתעשיית הדלקים האמריקאית. לפי דו"ח של "המרכז לפוליטיקה תגובתית", הענף תרם השנה 1.64 מיליון דולר לקמפיין של טראמפ, יותר מפי 2 מהתרומה למתחרהו ג'ו ביידן שזכה ב־623 אלף דולר מפני שאימץ בהתלהבות את מדיניות המעבר לאנרגיה ירוקה. עם התורמים הבולטים ביותר לכלל המועמדים נמנים קוך תעשיות (10 מיליון דולר) ושברון (4.8 מיליון דולר).

קראו עוד בכלכליסט

ספינה של שברון, צילום: שברון ספינה של שברון | צילום: שברון ספינה של שברון, צילום: שברון

לפי דיווח שפורסם אתמול, ביולי־אוגוסט תרמה תעשיית הנפט כ־900 אלף דולר לפעילות הפוליטית במדינת ניו מקסיקו. שברון היתה התורמת הגדולה ביותר: ענקית האנרגיה תרמה 388 אלף דולר לפוליטיקאים במדינה, שהתווספו ל־900 אלף דולר שתרמה במהלך הפריימריז שהתקיימו בניו מקסיקו. רוב התרומות של שברון (68%) היו לרפובליקנים.

"לא בעקבות אירופה"

בספטמבר הגישה מדינת דלאוור תביעה נגד שברון וענקיות נפט אחרות, בראשון אקסון ו־BP, בטענה כי במשך שנים הן הטעו את הציבור בכל הנוגע לתפקיד שיש להן בגרימת משבר האקלים ובפגיעה בסביבה. לפי התביעה, עליהן לשלם 10 אלף דולר על כל עבירה של הפרת חוק הונאת הצרכן מאז אמצע המאה ה־20, סכום שיכול להצטבר למיליארדי דולרים.

התביעה בדלוואר היא חלק מגל בינלאומי של תביעות נגד חברות דלקי מאובנים. תביעות אלו, לצד התגבשות הבנה בינלאומית של הצורך להתמודד עם משבר האקלים, כבר מביאות לשינוי גישה בקרב ענקיות האנרגיה האירופאיות. BP וחברות אירופאיות אחרות דוגמת Shell החלו להיפטר משדות נפט והן משקיעות מיליארדים באנרגיה מתחדשת.

אבל שברון, ועמיתתה אקסון, נוקטות בגישה הפוכה לחלוטין. במקום לצמצם, הן מגדילות את תפוקת הנפט והגז שלהן ומעבירות השקעות סמליות בלבד לאנרגיות מתחדשות.

לתפיסתן, מדובר בסקטור עם שולי רווח נמוכים, וזה רק עניין של זמן עד שהנפט והגז יתאוששו מהמכה שספגו בעקבות התפרצות הקורונה.

בשעה שהחברות האירופאיות, לפחות מבחינה הצהרתית, שמות את המחויבות לעתיד העולם בראש הפעילות שלהן, שברון נשארת מחויבות אך ורק לאינטרסים הצרים של בעלי המניות. "האסטרטגיה שלנו היא לא ללכת בעקבות האירופאים", אמר לאחרונה סגן נשיא למעבר אנרגיה בשברון, דניאל דרוג. "האסטרטגיה שלנו היא להפחית את הפחמן בנכסים הקיימים שלנו בדרך חסכונית יותר. אנחנו לא מבקשים מהמשקיעים שלנו להקריב רווחים או להתקדם עם שלושה עשורים של חוסר ודאות על חשבון דיבידנדים". במלים אחרות: קודם הרווחים, ואחר כך נדבר על הכוכב הזה שלכם.

תגיות