אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המגפה חשפה את מחלתה של מערכת הבריאות הספרדית צילום: בלומברג

FT

המגפה חשפה את מחלתה של מערכת הבריאות הספרדית

צמצום תקציבי שנמשך שנים במערכת הבריאות בספרד הבריח רבים מהרופאים והאחים, בעיקר לבריטניה, שם נהנו מתנאים משופרים. המדינה שהפכה למוקד התחלואה הגדול באירופה תנסה להשלים את חוסרי צוותי הרפואה, גם במחיר התפשרות ברמה המקצועית

10.10.2020, 18:09 | דניאל דומבי ואנדי בוונדס, פייננשל טיימס

לפני חמש שנים, כשהמגפה העולמית היתה הדבר האחרון שדמיין, סזאר דל פרדו ויתר על התקווה למצוא עבודה במולדתו ספרד. בדומה לאלפי מומחי בריאות ספרדים, בוגר בית הספר לסיעוד תפס טיסה לבריטניה. בבית לא היו עבורו משרות. "ספרד היתה בעיצומה של משבר כלכלי. היו המון קיצוצים בתקציב הבריאות, לא העסיקו אז אחים ואחיות", סיפר דל פרדו, היום בן 29.

קראו עוד בכלכליסט

עזיבתו היתה חלק מהגירה המונית, שספרד מנסה כעת להשיב לאחור. המדינה האירופית מתכננת לגייס 10,000 איש לצוותי הרפואה שלה, בעודה נאבקת במלחמה נגד ההתפרצות החמורה ביותר ביבשת. ברקע נמצאת מערכת שירותי בריאות שלדעת רבים נמצאת תחת לחצים כבדים ולוקה במחסור בכוח אדם ומשאבים.

חוזי העסקה זמניים

"אין לנו מחסור באחים בגלל הקורונה", אמרה מריה חוסה גרסיה, בכירה באיגוד הרשמי של האחים והאחיות בספרד. "יש לנו מחסור כרוני באחים, במגפה אנחנו מרגישים את ההבדלים שהוא יוצר". לדבריה, ספרד זקוקה לעוד 88 אלף עובדי סיעוד כדי להגיע לרמות כוח האדם הנהוגות באיחוד האירופי. מועצת הסיעוד הכללית, הגוף שאמון מבחינה חוקית על עובדי המקצוע, סבורה כי הפער עומד על 125 אלף איש.

בינתיים, נכון לינואר השנה, יותר מ־5.5 אלף ספרדים עבדו עבור שירות הבריאות הלאומי הבריטי (NHS). מומחים רבים כמו דל פרדו עברו למדינות כמו בריטניה וצרפת על רקע מדיניות הצמצום בספרד וגורמים נוספים כמו למשל הסתמכותה של מערכת הבריאות הספרדית על עובדים בחוזים זמניים, שעשויים להימשך לעתים ימים או שבועות ספורים. 

אחיות מתמגנות בבית החולים סנט פאו בברצלונה, צילום: בלומברג אחיות מתמגנות בבית החולים סנט פאו בברצלונה | צילום: בלומברג אחיות מתמגנות בבית החולים סנט פאו בברצלונה, צילום: בלומברג

"אחיות נאלצו לעבור למדינות אחרות כדי לקבל חוזי העסקה ארוכים יותר שפשוט לא היו זמינים כאן", אמרה גרסיה. לדבריה, 70% מהאחים והאחיות בספרד מועסקים בחוזים זמניים.

בעודו מתגורר בסנטנדר שבצפון ספרד, עובד כמורה לאנגלית ומשלים הכנסה בעסקי ההובלות, דל פרדו השיב למודעת גיוס של ה־NHS. שעות ספורות לאחר ששלח את קורות החיים שלו הוא הוזמן לראיון במדריד. יום לאחר מכן היה בדרכו לבירה.

בתוך כמה שבועות הוא השלים את כל הניירת הבירוקרטית וזכה בעבודה בפורטסמות', בריטניה. שנתיים מאוחר יותר הוא עבר לבית חולים גדול בלונדון. בבריטניה הוא הרוויח יותר, חסך יותר ונהנה מתנאים משופרים יותר לעומת מקביליו בספרד.

"ממש נהניתי לעבוד ב־NHS", תיאר דל פרדו. "אתה זוכה בחופשות ארוכות יותר, הפסקות רבות יותר, וזכויות העובדים טובות בהרבה". הוא, ורבים אחרים, השאירו מאחוריהם את מה שמכנים המבקרים מערכת בריאות חלולה, שצריכה כעת להיאבק עם מקרה חירום של פעם במאה. לפי שעה חלו בנגיף יותר מ־63 אלף איש מצוותי הרפואה הספרדיים. באופן יחסי למדינות מפותחות אחרות, מדובר באחד הנתונים הגבוהים ביותר.

בספרד פועלים כיום 280 אלף אחים ואחיות, שהם 5.9 עובדים לכל 1,000 איש. זהו אחד הנתונים היחסיים הנמוכים ביותר באיחוד האירופי, שבו עומד הנתון על 9.3 בממוצע. "אנחנו זקוקים לרופאים ואחיות", אמרה איזבל דיאז איוסו, העומדת בראש השלטון המקומי במדריד. "אנחנו לא יכולים לעבוד על עצמנו: אין רופאים בספרד".

בפועל, בספרד יש ארבעה רופאים על כל 1,000 תושבים - מעל הממוצע באיחוד האירופי. מספר הסטודנטים לרפואה שמסיימים את לימודיהם מידי שנה בספרד גבוה גם הוא מהממוצע במדינות ה־OECD. לדברי מזכ"ל התאחדות איגודי הרופאים בספרד, גבריאל דל פוזו, הבעיות שקיימות בענף הסיעוד מאפיינות גם את משלח היד שלו. "קיים חוסר יציבות רב", טען. "במקום חוזים קבועים, לעתים קרובות החוזים הם יומיים או לפי משמרות". בעיה נוספת היא פרישתם הקרובה לגמלאות של רופאים רבים. כמעט שליש מ־220 אלף הרופאים הפעילים במדינה הם בני 65-55.

אינדיקציה אחת ללחץ הרב המופעל על המערכת היא יוזמתו של איגוד רופאי השיניים הספרדים מהשבוע שעבר, שהציע כי 40 אלף הרופאים החברים בו יחלו לבצע בדיקות קורונה ויקחו חלק בחקירות האפידמיולוגיות.

הרופאים מאיימים בשביתה

חקיקת הממשלה הספרדית שהתקבלה מוקדם יותר החודש, ומשנה באופן זמני את החוקים לגבי צוותי רפואה, היא הכרה נוספת בבעיה. על פי התוכנית, ספרד תגייס 10,000 רופאים ואחיות, ובינם גם כאלה שעברו את מבחני הגמר אך לא זכו בתקן להתמחות מסוימת. הצו יאפשר גם את גיוסם של צוותי רפואה שהוכשרו מחוץ לאיחוד האירופי, למשל במדינות דרום אמריקאיות.

מאז פרוץ המגפה קידם ראש הממשלה פדרו סנצ'ז דיונים בנוגע להגדלת תקציב הבריאות. כמהלך חירום, ובמטרה "לחזק את המערכות והצוותים", הקצתה השנה ממשלתו 9 מיליארד יורו למחוזות השונים בספרד, שכל אחד מהם מנהל את מערכת הבריאות שבתחום שיפוטו.

עם זאת, מאמציו לגייס רופאים ואחים נוספים כבר עוררו את חמתם של איגודי הרופאים, שקראו לפתוח בשביתה במחאה נגד היוזמה שלדבריהם תערער את הרגולציה ותחליש את הרמה המקצועית בענף.

"אנשים לא יכולים לעבוד אם לא היתה להם את ההכשרה המתאימה", אמר דל פוזו מאיגוד הרופאים. לדבריו, "המהלך יסכן את איכות מערכת הבריאות ומטופליה".

אף על פי כן, האיגודים מסכימים כי השבת סגלי הרפואה הספרדיים אל גבולות המדינה תהיה צעד גדול אל עבר ריפוי המערכת. הברקזיט הוא שיקול נוסף. לפני שבריטניה עזבה את האיחוד האירופי, העבודה בבתי חולים בריטיים סייעה לאחים ואחיות ספרדים להתקבל למשרות נחשקות בשובם הביתה. עם זאת, תקופת המעבר של הברקזיט, שתגיע לסיומה ב־31 בדצמבר, תסמן גם את קצו של יתרון זה.

לאחר שנים בבריטניה דל פרדו שב לאחרונה לספרד ומגיש כעת את מועמדותו למשרות במקצועו. "הרבה אחים ואחיות ספרדים חזרו", הוא סיפר. "והם ימשיכו לשוב. מפני שקל יותר למצוא עבודה, מפני שהליש"ט נחלשה, ובגלל הברקזיט", סיכם.

תגיות