אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי שהמדינה התנערה מסיוע: חברת החשמל תדחה את הרכש מתמר צילום: יח"צ

בלעדי לכלכליסט

אחרי שהמדינה התנערה מסיוע: חברת החשמל תדחה את הרכש מתמר

החברה מגבשת דרכי התמודדות עם סירובה של שברון לספק לה גז לפי התעריף המוזל שנקבע בהסכם החדש. בין היתר תמתין עם הרכש עד סוף 2021, אז התעריף עשוי להתעדכן כלפי מטה, ובינתיים תרכוש גז מלווייתן

11.10.2020, 06:52 | ליאור גוטמן

חברת החשמל החלה לגבש בסופ"ש האחרון את תוכנית רכישות הגז שלה לשנה הבאה, ולפיה בכוונתה לדחות את הרכש ממאגר תמר לסוף 2021, כך נודע ל"כלכליסט". זאת לאחר שהחברה לא קיבלה בימים האחרונים איתות כלשהו ממשרדי הממשלה או מהרגולטורים שהם יסייעו לה במשבר הטרי מול שברון. שברון, שרכשה את נובל אנרג'י, סירבה לספק לחברת החשמל גז בתעריף מוזל בטענה שהחוזה החדש מלפני שבוע, שבו סוכם על התעריף הנמוך, לא נחתם על ידי נובל אנרג'י ודלק, המחזיקות ב־47% ממאגר תמר, אלא רק על ידי ישראמקו, תמר פטרוליום, דור גז ושותפות אוורסט, המחזיקות יחד 53% מתמר.

קראו עוד בכלכליסט

כפי שנחשף בשישי באתר "כלכליסט", חברת החשמל נאלצה בסופ"ש לחדש את רכש הגז שלה ממאגר תמר, לא לפני ששברון החתימה אותה על התחייבות שהרכש ייעשה לפי החוזה הישן מ־2012, לפי תמחור של 6.35 דולר ליחידת חום. שברון טענה שאינה מכירה בחוזה החדש שנחתם עם חברת החשמל, שלפיו התעריף ינוע מתקרה של כ־4.3 דולר ליחידת חום וירד לאורך חודשי האספקה עד לרצפה של 3.75 דולר ליחידת חום. שיחות שקיימה חברת החשמל עם רשות התחרות ועם משרד האנרגיה לא הובילו לשום מקום, אף שהתעריף המוזל אמור להוביל להוזלת תעריף החשמל בינואר 2021. 

הממונה על התחרות מיכל הלפרין, צילום: דנה קופל הממונה על התחרות מיכל הלפרין | צילום: דנה קופל הממונה על התחרות מיכל הלפרין, צילום: דנה קופל

מאגר תמר. כושר המיקוח של חברת החשמל ישתפר ב־2022, עם כניסת אנרג מאגר תמר. כושר המיקוח של חברת החשמל ישתפר ב־2022, עם כניסת אנרג'יאן לשוק הגז | צילום: יח"צ מאגר תמר. כושר המיקוח של חברת החשמל ישתפר ב־2022, עם כניסת אנרג

על רקע זאת מצאה חברת החשמל שני פתרונות למצוקתה המסחרית. בטווח הקצר חברת החשמל אמנם נאלצה לחדש את הרכש ממאגר תמר, אך היא תשלם עליו לפי שני תעריפים: על 47% היא תשלם לפי התעריף הישן, שכן בחלק זה מחזיקות החברות שלא חתמו על החוזה החדש; ועל היתר היא תשלם לפי התעריף המוזל. הפתרון השני, לטווח הארוך, הוא לרכוש את מרבית הגז ממאגר לווייתן, לפי תמחור של 4.8 דולר ליחידת חום בהתאם לחוזה שנחתם ב־2019. עוד נקבע לנצל בעת הצורך את מצוף הגז הנוזלי שלה, שנועד לשמש אותה לגיבוי במקרה של כשל אספקה. בחודשים האחרונים רכשה מטענים במחיר של 3 דולר ליחידת חום. המחיר הנמוך הזה נולד בעקבות צניחת מחירי האנרגיה בעולם, שמאז רשמו התאוששות, אולם הסברה היא שניתן למצוא גז נוזלי במחיר זהה או נמוך יותר מזה של לווייתן.

ומה בנוגע לרכש הגז מתמר? לחוזה מ־2012 יש סעיף TOP (או Take or Pay), שלפיו הלקוח משלם על כמות מינימלית של גז, גם אם לא השתמש בה בפועל. מתחילת 2020 חברת החשמל מנצלת בפועל רק 1.75 מיליארד מ"ק מתמר, כמחצית מההתחייבות. הכוונה היא להישאר עם הכמות הזו, אולם לנצל את רובה או כולה רק לקראת סוף 2021, אולי אפילו עמוק בתוך החציון השני. ההיגיון במהלך הוא שלאורך 2021 חברת החשמל תשלם כמה שפחות על הגז, ואילו ברבעון השלישי היא כבר תהיה אחרי אירוע פתיחת חוזה הגז הישן ועדכון המחיר שלו, עם הוזלה אפשרית של עד 25%. העדכון הזה נקבע כסעיף בחוזה הישן של 2012, ואם התוכניות של חברת החשמל יעבדו, היא תחזור לרכוש כמויות גז גדולות ממאגר תמר. ב־2022 כבר ייכנס לשוק ספק שלישי, אנרג'יאן, וזה ישפר את כושר המיקוח של חברת החשמל.

מי שבינתיים נכנס לוואקום הרגולטורי הוא יו"ר ועדת הכלכלה יעקב מרגי, שהודיע כי יכנס השבוע את ועדת הכלכלה. לדבריו, הדיון יתקיים "לנוכח הטענות כי שברון ודלק מונעות את מימוש ההסכם עם חברת החשמל להוזלת מחיר הגז הטבעי". לישיבה יוזמנו נציגי שברון ודלק וכן נציגי חברת החשמל, משרד האנרגיה ורשות התחרות.

שותפים בישראמקו: לתבוע את שברון

עד שהרגולטורים וחברי הכנסת יחליטו מה לעשות, הלחץ להגיב על התנהלותה של שברון מתחיל לבעבע מלמטה. בחמישי האחרון שלחה חברת אולייר מסחר ותעשיות מכתב בהול לשותפות ישראמקו, ובו היא דורשת ממנה לתבוע את שברון/ נובל אנרג'י על מה שהיא מכנה "ניצול לרעה של כוח מונופוליסטי" בשוק הגז.

אולייר מוחזקת על ידי ד"ר יהודה שנהב, מרצה למינהל עסקים ופעיל בשוק ההון, שהוא בעל יחידות השתתפות בישראמקו. במכתב ששלח שנהב, באמצעות עו"ד ליאור להב, נטען שאיסור מכירת הגז הוא "ניצול לרעה של הכוח המונופוליסטי של נובל אנרג'י בכובעה כמפעילת מאגר הגז תמר, באופן שמונע מישראמקו למכור גז לחברת החשמל".

עוד נטען במכתב שנובל ודלק פועלות לסיכול התחרות במשק הגז הטבעי, וזו לא הפעם הראשונה לכאורה שישראמקו לא מצליחה להגדיל את ההכנסות שלה. "לישראמקו עומדת זכות תביעה מוצקה נגד דלק ונובל, אשר ניצלו לרעה את כוחן המונופוליסטי כדי לפגוע ביכולתן של חלק מהשותפות במאגר תמר, ובכללן ישראמקו, להתקשר בהסכמים למכירת גז טבעי מן המאגר עם חברת החשמל", קובע שנהב. עוד הוא דורש ש"ישראמקו תמצה את זכויותיה נגד דלק ונובל אנרג'י ותגיש תביעה לקבלת פיצוי בגין מלוא נזקיה וכן צו קבוע שיאסור על דלק ונובל להפריע לישראמקו להתקשר בהסכמים למכירת גז טבעי מן המאגר, לפי חלקן במאגר".

אם לא ייעשה כן, שנהב שוקל לתבוע את ישראמקו על פגיעה לכאורה בזכויות מחזיקי יחידות ההשתתפות שלה.

ישראמקו סירבה להגיב לידיעה.

 

ליאור גוטמן

תגיות